Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Βιέννη στραμμένα τα βλέμματα ενόψει της νέας Συνόδου του OPEC+

Στη Βιέννη στραμμένα τα βλέμματα ενόψει της νέας Συνόδου του OPEC+
Το προγραμματισμένο meeting θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και στόχος είναι να εξασφαλιστεί η εξισορρόπηση μιας αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης με τις δυνατότητες αύξησης της ιρανικής παραγωγής

Στη σημερινή συνάντηση των μελών του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και των συμμάχων του, γνωστού ως OPEC+ στη Βιέννη είναι στραμμένα τα βλέμματα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τα όσα αναμεταδίδει το CNBC, ο Οργανισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή χαλάρωση των μειώσεων της παραγωγής εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Το προγραμματισμένο meeting θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και στόχος είναι να εξασφαλιστεί η εξισορρόπηση μιας αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης με τις δυνατότητες αύξησης της ιρανικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι το brent ενισχύεται 2,68% στα 71 δολ/βαρέλι και το αργό +3,50% στα 68,67 δολ/βαρέλι.

Το πρόσφατο στόρυ

Ο OPEC+ ανακοίνωσε τεράστιες περικοπές παραγωγής αργού το 2020 σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές όταν η πανδημία του συνέπεσε με ένα ιστορικό σοκ στη ζήτηση. Τον Απρίλιο, ο όμιλος επέλεξε να επιστρέψει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εφοδιασμού στην αγορά κατά την περίοδο Μαΐου έως Ιουλίου, αντανακλώντας μια αισιόδοξη προοπτική για βελτιωμένη κινητικότητα παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον Covid παγκοσμίως. Ο Οργανισμός αναμένεται να επαναλάβει αυτήν την απόφαση για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής της εβδομάδας.

Το Ιράν βρίσκεται σε συζητήσεις με έξι παγκόσμιες δυνάμεις για να αναβιώσει την πυρηνική του συμφωνία το 2015. Η αποκατάσταση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βιέννη, πριν την επίσημη έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών προηγήθηκε πυρετός παρασκηνιακών επαφών μεταξύ διπλωματών και εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών που συμμετέχουν (Ιράν, ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας, Γερμανίας).

Μάλιστα, το «παζάρι» φαίνεται να επικεντρώνεται στο πως και ποιες κυρώσεις θα αρθούν και με τι ρυθμό, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και τη διαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσει αντιστοίχως η Τεχεράνη για την αντιστροφή του πυρηνικού της προγράμματος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo εκτίμησε ότι δεν πιστεύει πως η αύξηση του ιρανικού εφοδιασμού θα προκαλούσε ανησυχία. «Αναμένουμε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της ιρανικής παραγωγής και των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά θα πραγματοποιηθεί με ομαλό και διαφανή τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης