Eίναι εφικτός ο στόχος των μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050; Σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) μπορεί να γίνει πράξη αυτό το σχέδιο, αλλά θα χρειαστούν δομικές αλλαγές. Οι δεσμεύσεις του κλίματος από τις κυβερνήσεις μέχρι στιγμής θα υπολείπονται των αναγκών, σύμφωνα με την έκθεση Net Zero του ΙΕΑ έως το 2050.
Η διασφάλιση ότι δεν προσθέτουμε περισσότερες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα από ό, τι αφαιρούμε θεωρείται απαραίτητη εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ακραίων καυσώνων, ξηρασίας και πλημμυρών μέχρι τα τέλη του αιώνα. Υπάρχουν επιπτώσεις για τον εφοδιασμό τροφίμων, και τη βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο χάρτης πορείας του ΙΕΑ απαιτεί έναν συνολικό μετασχηματισμό των ενεργειακών συστημάτων που στηρίζουν τις οικονομίες μας. Και προειδοποιεί ότι το χάσμα μεταξύ συνομιλίας και δράσης πρέπει να κλείσει τώρα. Αυτά τα διαγράμματα δείχνουν τι είναι πιθανό να σημαίνουν αυτές οι σπουδαίες αλλαγές για την οικονομία, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις. Σημαντική βέβαια είναι η υιοθέτηση νέων τρόπων ατομικής συμπεριφοράς των πολιτών.
Καθαρά ορόσημα μηδέν
Το μηδέν σημαίνει τεράστιες μειώσεις στη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, ο ΙΕΑ συνιστά ότι από το 2021, δεν θα πρέπει να εγκριθούν νέες αναπτυσσόμενες μονάδες άνθρακα - οι οποίες δεν διαθέτουν τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης. Μέχρι το 2050, σχεδόν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές - με 70% από ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Αυξημένες επενδύσεις
Οι επενδύσεις σε τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομής και τελικής χρήσης θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Οι ετήσιες επενδύσεις από τα σημερινα΄0,5 τρις της τελευταίας 5ετίας, θα χρειαστεί να φτάσουν στα 1,6 τρις. το 2030. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να μειωθούν σταθερά. Η συνεχής δαπάνη για ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές καθαρής ενέργειας και αποδοτικά κτίρια είναι επίσης απαραίτητη.
Aλλαγές συμπεριφοράς
H έκθεση αναφέρει ότι ο COVID-19 έχει αυξήσει τη γενική συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Kαι αυτή η προσπάθεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο φτάνοντας καθαρά στο μηδέν έως το 2050.
Περίπου το 75% των εκπομπών που εξοικονομήθηκαν από αλλαγές συμπεριφοράς μεταξύ 2020 και 2050 θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα από την κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η σταδιακή κατάργηση των ρυπογόνων αυτοκινήτων και η μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους.
Καινοτομία
Ακόμα κι αν όλα αυτά επιτευχθούν, υπάρχει ένα άλλο κομμάτι του παζλ: η καινοτομία. Σύμφωνα με την μελέτη, χωρίς σημαντική επιτάχυνση στην καινοτομία καθαρής ενέργειας, δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη μηδενισμού έως το 2050. Το 2050, σχεδόν το ήμισυ των μειώσεων εκπομπών CO2 θα πρέπει να προέλθουν από τεχνολογίες που επί του παρόντος είναι πρωτότυπα ή παρουσιάζονται. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες καινοτομίας κατά την τρέχουσα δεκαετία.
www.worldenergynews.gr