Οι νέες επενδυτικές δεσμεύσεις σε μεγάλα έργα μπαταριών της Αυστραλίας σημείωσαν υψηλά επίπεδα το α΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας (CEC) της χώρας. H ανάλυση που καταρτίστηκε από την CEC δείχνει ότι οι χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις για νέα έργα μεγάλης μπαταρίας αυξήθηκαν τετραπλάσια μεταξύ του 4ου τριμήνου 2020 και του πρώτου τριμήνου του 2021, από 150MW σε 600MW τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: οι μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της CEC, Kane Thornton τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι μεγάλες μπαταρίες έχουν ενηλικιωθεί, με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας και στην υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Αυστραλία».
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο α’ τρίμηνο συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη μπαταρία της Βικτώρια 300MW / 450MWh, η μπαταρία Torrens Island 250MW / 250MWh και το πρώτο στάδιο μιας μεγάλης μπαταρίας που θα συνεργαστεί στο φωτοβολταϊκό New England, παρέχοντας 50MW / 50MWh αποθήκευσης.
Αναδυόμενα πλεονεκτήματα
Το Συμβούλιο Clean Energy δημοσίευσε πρόσφατα ανάλυση του κόστους των τεχνολογιών μπαταριών και διαπίστωσε ότι είναι ανταγωνιστικά με τις συμβατικές πηγές για την υποστήριξη του δικτύου. Οι τεχνολογίες μπαταριών έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής υψηλής ακρίβειας υπηρεσιών ελέγχου συχνότητας.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική ήταν η μείωση των χρηματοοικονομικών δεσμεύσεων για νέα αιολικά και ηλιακά projects μεγάλης κλίμακας τον τελευταίο χρόνο. Η αβεβαιότητα και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες σχετικά με τις συνδέσεις δικτύου επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Η εμπιστοσύνη για νέες επενδύσεις στον κλάδο είναι πραγματικά αμελητέα αυτή τη στιγμή. Τα έργα αντιμετωπίζουν σημαντικές και συχνά απρόβλεπτες καθυστερήσεις μέσω της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο. Η κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας αυξάνει την αβεβαιότητα για τους επενδυτές» δήλωσε ο Thornton και συνέχισε λέγοντας: «Εάν η Αυστραλία θέλει να διασφαλίσει ότι διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον ρόλο των κυβερνήσεων για συνεργασία, προκειμένου να διαβαστούν τα σαφή σήματα της αγοράς για επενδύσεις και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών».
www.worldenergynews.gr