Τεράστιες πιέσεις έχει ασκήσει η BP στην ΕΕ για να υποστηρίξει μέσω πολιτικών της και αποφάσεων το φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια κίνηση που σύμφωνα με το reuters, εκθέτει αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των επενδυτών και αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή διαμάχη σχετικά με το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στη μετάβαση προς έναν κόσμο χαμηλότερου άνθρακα.
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 - είχε προγραμματίσει να παραλείψει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο από έναν νέο κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων, αλλά καθυστέρησε την απόφαση τον περασμένο μήνα μετά από καταγγελίες από ορισμένες χώρες και εταιρείες.
Η αντίθεση της BP
Η Βρετανική ΒΡ ήταν μεταξύ εκείνων που πιέζουν εναντίον του σχεδίου. Σε απάντηση του Δεκεμβρίου 2020 στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής σχετικά με το θέμα, ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου και να εμποδίσουν την ενεργειακή μετάβαση.
Ειδικότερα, ζήτησε αύξηση των ορίων εκπομπών που θα έπρεπε να πληρούν οι μονάδες αερίου για να τους επιτρέψει να επισημανθούν με πράσινο χρώμα χωρίς να απαιτείται η άμεση εγκατάσταση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η οποία εξακολουθεί να θεωρείται υπερβολικά ακριβή για ευρεία χρήση.
Το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, η υποδομή φυσικού αερίου συνδέεται επίσης με εκπομπές μεθανίου αερίου θερμοκηπίου. Η ΒP έχει υποστηρίξει σθεναρά τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο επέτρεπε τη μετάβαση από τον άνθρακα.
Στην υποβολή της τον Δεκέμβριο στην Επιτροπή, η BP προέτρεψε την ΕΕ να θέσει ένα υψηλότερο όριο εκπομπών για να ενθαρρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρουν περισσότερη χωρητικότητα στο φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις άνθρακα.
Μαζική στήριξη
Σημειώνεται ότι η BP δεν είναι μόνη της στην υποστήριξη του φυσικού αερίου. Τουλάχιστον εννέα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, άσκησαν πιέσεις στην Επιτροπή να χαρακτηρίσει τις μονάδες φυσικού αερίου ως βιώσιμες, σύμφωνα με έγγραφα που έδειξε το Reuters. Άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, κάλεσαν τις Βρυξέλλες να αποκλείσουν το καύσιμο.
Επίσης, η Eni επέκρινε το όριο των 100 g / kWH ως πολύ χαμηλό τον Δεκέμβριο, ενώ μια ομάδα συμπεριλαμβανομένων των Total και Repsol υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή από διάφορες εταιρείες ενέργειας για την υποστήριξη του φυσικού αερίου ως καυσίμου αντικατάστασης του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα.
Ο ρόλος του φυσικού αερίου
Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990 και να τις εξαλείψει έως το 2050.
Ο ρόλος του αερίου εξαρτάται από παράγοντες όπως ο όγκος των εκπομπών που μπορούν να συλληφθούν και να αποθηκευτούν στο μέλλον και να διορθωθούν οι διαρροές μεθανίου από τις υποδομές του, δήλωσε ο Joeri Rogelj, επικεφαλής συγγραφέας των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και διευθυντής του Έρευνα στο Ινστιτούτο Grantham στο Imperial College London.
www.worldenergynews.gr