Τελευταία Νέα

Ισχυρός ανταγωνισμός εγχωρίων και διεθνών ομίλων στα Υπεράκτια Αιολικά

Ισχυρός ανταγωνισμός εγχωρίων και διεθνών ομίλων στα Υπεράκτια Αιολικά
Κομβικοί παίκτες της εγχώριας και διεθνούς αγοράς ετοιμάζουν σημαντικές συμμαχίες για τα μεγάλα έργα

Τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, οι οποίοι άνοιξαν τα χαρτιά τους μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Μάλιστα, αναμένοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο _ το οποίο, όπως έχει δημοσίως δεσμευτεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού _ προετοιμάζουν  ήδη έργα αλλά και συνεργασίες. 

Ο  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επανέλαβε προχθές  ότι η ΔΕΗΑΝ προτίθεται να  εμπλακεί στην αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού του Αιγαίου και αναζητά επενδυτικές συνέργειες για επενδύσεις στα  offshore.  

Μεγάλο deal της Mytilineos με ευρωπαϊκή εταιρία

Αλλά και η Mytilineos, όπως ανέφερε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο γενικός διευθυντής της Protergia κ. Ντίνος Μπενρουμπή, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας, με μεγάλο διεθνή όμιλο, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, κάνοντας δυναμική είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών. 
Πρόκειται για ευρωπαϊκό όμιλο εγνωσμένου εκτοπίσματος και τεχνογνωσίας.

Σε …βαθιά νερά θέλει να μπει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος επεκτείνει τις επενδύσεις του σε νέες τεχνολογίες όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του τομέα ΑΠΕ του Copelouzos Group  κ. Γ. Καρύδας,  αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια πάρκα επεσήμανε ότι, ο όμιλος Κοπελούζου έχει προτάσεις για ένα συνδυαστικό μοντέλο, βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα κατανέμει τις θαλάσσιες ζώνες και οι ιδιώτες θα σχεδιάζουν. 
Και όμιλος αυτός συζητά με ξένο.

Μάλιστα, σε σημαντικό βαθμό αδειοδοτικής ωριμότητας βρίσκεται το έργο των 216 MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό πέλαγος, για το οποίο ο όμιλος ήδη από το 2012 είχε πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, αλλά έπειτα «πάγωσε». 

Να σημειωθεί ότι δεν έχει περάσει καιρός που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την  Ocean Winds  (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE)  για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών παικτών του εξωτερικού

Επενδυτικό ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά έχουν εκδηλώσει επίσης μεγάλοι ξένοι ενεργειακοί παίκτες όπως η νορβηγική Equinor, οι Δανοί της Copenhagen Offshore Partners, η αμερικανική Quantum, η Ideol, η Innogy, η Principle Power κ.ά. 

Επίσης, η ολλανδική εταιρεία Seawind Ocean Technology αναζητεί συνεργασίες στην Ελλάδα για ανάπτυξη πλωτού αιολικού, και βρίσκεται σε εγρήγορση αναμένοντας το θεσμικό πλαίσιο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αποτελεί  η συμμετοχή εκπροσώπων 13 ισπανικών και 70 ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων σε επενδυτικό συνέδριο, με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που είχαν διοργανώσει η Enterprise Greece και η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Μάρτιο, όπως και η μεγάλη συμμετοχή σε web seminar της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα εστιασμένο στις επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνο-βρετανικές συνεργασίες σε υπεράκτια πάρκα.

Επίσης, το τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων και ειδικά πλωτών, τα οποία είναι τα πιο κατάλληλα για τα βαθιά νερά του Αιγαίου. H συμβουλευτική εταιρεία Navigant προβλέπει ότι το 2030 το σταθμισμένο κόστος ενέργειας από πλωτά αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh έως το 2050. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης