Ενα από τα πολλά «αγκάθια» που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές των ΑΠΕ στην Ελλάδα εκείνο του ιδιοκτησιακού φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στην πρόταση που παρουσιάστηκε προ ημερών στους φορείς του κλάδου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προτείνεται ο έλεγχος των ιδιωτικών εκτάσεων από ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο.
Τι σημαίνει αυτό; Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα ζητείται από τους επενδυτές να προσκομίζουν ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από δικηγόρο, ο οποίος θα πιστοποιεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου χωροθετείται το έργο. Βεβαίως, προκειμένου να αποφευχθούν ψευδείς ή πλαστές δηλώσεις θα προβλεφθούν ποινές για τους παραβάτες.
Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί όταν διαπιστώθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επικαλύψεις γης σε διάφορα έργα ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις). Κι αυτό διότι, σήμερα το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τους επενδυτές, στο στάδιο της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού, να προσκομίζουν τίτλους ιδιοκτησίας ή συμβόλαια παραχώρησης χρήσης γης, με συνέπεια συχνά να παρατηρείται να διεκδικούν μια περιοχή δύο ή και περισσότεροι επενδυτές. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να δεσμεύονται περιοχές δίχως τη συναίνεση των πραγματικών ιδιοκτητών των εκτάσεων, οι οποίοι το ανακαλύπτουν εκ των υστέρων. Η υποχρέωση για την υποβολή τίτλων κυριότητας ή παραχώρησης σήμερα έρχεται στο στάδιο της έκδοσης Άδειας Εγκατάστασης.
Μία λύση που είχε προταθεί το προηγούμενο διάστημα ήταν να υποχρεωθούν οι επενδυτές να υποβάλουν τίτλους γης ή, διαφορετικά, μισθωτήρια συμβόλαια με την κατάθεση της αίτησης, ωστόσο η πιστοποίηση από ανεξάρτητους δικηγόρους τελικά προκρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη λύση, με παράλληλη απαλλαγή του ΔΕΔΔΗΕ από τον έλεγχο της νόμιμης χρήσης του χώρου εγκατάστασης για ιδιωτικές εκτάσεις.
Πλήρης ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας
Πέρα από το ιδιοκτησιακό, στα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές με πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέχρι και την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας (ΠΣΑΠΕ), ο δραστικός περιορισμός των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, Σύμβαση Σύνδεσης, Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας και η υποβολή Εγγυητικής Επιστολής κατά την αίτηση για Οριστικής Προσφορά Σύνδεση (για όλα τα έργα).
Επίσης, προτείνεται η μείωση των περιπτώσεων τροποποιήσεων Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, Σύμβασης Σύνδεσης, Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας (δυνατότητα απλής ενημέρωσης φακέλου από τους επενδυτές) καθώς και ευελιξία κατά την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης αλλά και κατά την ηλέκτριση των σταθμών.
Επιπλέον, στις λύσεις που έχουν τεθεί προς διαβούλευση στους φορείς της αγοράς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- ο διαχωρισμός της Σύμβασης Σύνδεσης (σε Κύριο Μέρος και Συμπλήρωμα) και χαλάρωση του δεσμού της με την Άδεια Εγκατάστασης
- καθορισμός ορόσημου για την έκδοση της Αδείας Εγκατάστασης
- δυνατότητα καταβολής Τέλους για παράταση δέσμευσης φυσικού -ηλεκτρικού χώρου και Άδειας Εγκατάστασης
- διαδικασία Απλής Κοινοποίησης για σύνδεση «μικρών» σταθμών στο δίκτυο
Ακόμη, οι προτάσεις εστιάζουν στο πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ με Μονάδες Αποθήκευσης και στην επίλυση δασικών εμπλοκών.
www.worldenergynews.gr