Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Διαχειριστή κ. Γ.Γιαρέντης θέτει ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων που καταβάλλει στην ΕΝΕΧ Clear και στον ΑΔΜΗΕ
Τρία σημαντικά ζητήματα στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε βάρος του ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος εκπροσωπεί στην αγορά την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές διαπιστώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης και ζητά την αντιμετώπιση τους.
Κατ΄αρχήν ο κ. Γιαρέντης θέτει το ζήτημα της περιορισμένης ρευστότητας στην Ενδοημερήσια Αγορά, όπου η συμμετοχή είναι της τάξης του 3-4% και οι συμμετέχοντες καλούνται να διορθώσουν τις θέσεις τους, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό.
Το δεύτερο θέμα που θέτει ο κ. Γιαρέντης, είναι αυτό του κόστους των αποκλίσεων που όπως σημειώνει τις «πληρώνει» ο ΕΛΑΠΕ.
Πρόκειται για τις λανθασμένες προβλέψεις των παραγωγών ΑΠΕ ως προς την ενέργεια που θα παραχθεί την επόμενη ημέρα και της πραγματικής ενέργειας που εγχέεται στο σύστημα.
Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τους ΦΟΣΕ αλλά τον ΕΛΑΠΕ σημειώνει ο κ. Γιαρέντης και ζητεί αντιμετώπιση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ίδιου του ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΟΣΕ που συμμετέχει στην αγορά ο πρόεδρος του Διαχειριστή θέτει ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων που καταβάλλει στην ΕΝΕΧ Clear και στον ΑΔΜΗΕ.
Αναρωτιέται μάλιστα πως είναι δυνατόν ο ΔΑΠΕΕΠ ως δημόσια επιχείρηση να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις και ζητεί ανασχεδιασμό του συστήματος εγγυήσεων, αλλά και ξεκαθάρισμα της θέσης του ΔΑΠΕΕΠ
Να αποφασίσουμε αν ειμαστε ή όχι δημόσια επιχείρηση
Όπως λέει χαρακτηριστικά πρέπει να αποφασιστεί εάν είμαστε δημόσια επιχείρηση ή όχι. Έχουμε τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς μιας δημόσιας επιχείρησης και ταυτόχρονα καλούμαστε να ανταγωνιστούμε ιδιωτικές που διαθέτουν ευελιξία και έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.
«Καλούμαστε να τρέξουμε κατοστάρι, ξεκινώντας 20 μέτρα πίσω από την γραμμή εκκίνησης και κουβαλώντας επιπλέον βάρος» συνηθίζει να λέει ο κ. Γιαρέντης, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να θέτει τα ζητήματα αυτά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Όπως τονίζει είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να λειτουργήσει πραγματικά και επί ίσοις όροις η αγορά χωρίς περιορισμούς που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ θέτει το θέμα των αγκυλώσεων που συνεπάγονται για το διαχειριστή οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις που έχει ως εταιρεία του Δημοσίου.
Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Γιαρέντης έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο το πρόβλημα ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο διαχειριστή ώστε να μπορέσει να επιτελέσει καλύτερα το ρόλο του στην αγορά αλλά και τον στόχο για αναβάθμιση των ΑΠΕ.
«Διαθέτουμε λιγοστούς πόρους ενώ η εταιρεία είναι υποστελεχωμένη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαρέντης τονίζοντας πως παρόλα αυτά μέσα στο 2020 ο ΔΑΠΕΕΠ υπέγραψε 1800 νέες συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 έχει ήδη υπογράψει επιπλέον 800. Με άλλα λόγια υπογράφει 5-6 συμβάσεις κάθε μέρα.
www.worldenergynews.gr