«Βαρόμετρο» για την αντοχή των νέων επενδυτικών προτάσεων για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται ότι θα αποτελέσει ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στις 24 Μαΐου για νέα ισχύ 350 MW. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Ρυθμιστή, αργά το βράδυ της Τρίτης, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα, συνολικής ισχύος 1.092 MW.
Με άλλα λόγια, ξεπεράστηκε κατά πολύ το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού 100% που είχε τεθεί στη σχετική προκήρυξη και ως εκ τούτου αναμένεται μείωση των τιμών, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού.
Όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, μιλώντας στο «worldenergynews», αναμένεται ότι θα …χυθεί αίμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κοινή ανταγωνιστική διαδικασία του ερχόμενου Μαΐου θα γίνει το πρώτο μεγάλο ξεσκαρτάρισμα της πληθώρας των αιτημάτων για νέα έργα ΑΠΕ.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι από το σύνολο των αιτήσεων για την επόμενη δημοπρασία (που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ έως τις 22 Μαρτίου), το 30% αφορά αιολικά έργα, στην πλειονότητά τους προερχόμενα από προηγούμενους διαγωνισμούς, στους οποίους δεν είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν ταρίφα άρα θεωρείται αμφίβολο εάν θα «χτυπήσουν» τις τιμές στον διαγωνισμό του Μαΐου, οι οποίες μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερες.
Όσο για τις υπόλοιπες αιτήσεις (70%) αφορούν στην πλειονότητά τους νέα φωτοβολταϊκά έργα, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως έργα μεγάλης ισχύος, αλλά και πολλά μικρά.
Κόψιμο των «αεριτζήδων» λόγω χαμηλών τιμών
Με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού από ξένες αλλά και από εγχώριες εταιρείες, πολλοί από τους …αεριτζήδες επενδυτές που μπήκαν στον χορό προσδοκώντας γρήγορα και εύκολα κέρδη, αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν.
Η τιμή εκκίνησης για τον διαγωνισμό του Μαΐου έχει πλέον οριστεί στα 53,86 ευρώ η μεγαβατώρα (από 56 ευρώ) αλλά η διοίκηση της ΡΑΕ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να υποχωρήσει στα 40 ευρώ, πιθανώς και ακόμη χαμηλότερα.
Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, εκτός …παιχνιδιού θα μείνουν και σοβαροί «παίκτες» οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κινηθούν σε χαμηλές ταρίφες. Και πιθανώς, όπως σχολιάζει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, η συγκεκριμένη συγκυρία να αποτελέσει και το “match point” που θα κρίνει την έκβαση του παιχνιδιού στα πράσινα PPAs, σηματοδοτώντας την έναρξη των διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και προμηθευτών ενέργειας ή βιομηχανίας σε ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες πιθανώς να είναι πιο συμφέρουσες από τις εγγυημένες.
Πάντως, οι χαμηλές τιμές που αναμένεται να διαμορφωθούν στον διαγωνισμό του Μαΐου αναμένεται ότι θα αναγκάσει επενδυτές που έσπευσαν να καταθέσουν άδειες να αποχωρήσουν αυτοβούλως ξεφουσκώνοντας το …τσουνάμι των αιτήσεων που είχε προκαλέσει ίλιγγο στην αγορά, στη ΡΑΕ, αλλά και στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητεί τρόπους για να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για τα 128 έργα, συνολικής ισχύος 1.092 MW, η ΡΑΕ αναμένεται στις 13 Μαΐου να εκδώσει τους προσωρινούς καταλόγους των συμμετεχόντων που τελικά θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της 24ης Μαΐου και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ενστάσεις ο οριστικός κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί στις 20 Μαΐου.
www.worldenergynews.gr