Έργα ΑΠΕ: Κατάθεση εγγυητικής 20.000 ευρώ/MW για να «κοπούν» οι αεριτζήδες

Έργα ΑΠΕ: Κατάθεση εγγυητικής 20.000 ευρώ/MW για να «κοπούν» οι αεριτζήδες
Η υποχρέωση θα αφορά έργα άνω του 1 MW

Η πληθώρα των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 54 GW στους δύο τελευταίους κύκλους της ΡΑΕ προβληματίζει το ΥΠΕΝ, το οποίο αναζητάει εργαλεία για να βγάλει εγκαίρως από την αγορά αεριτζήδες επενδυτές και να δώσει ώθηση στις πραγματικές επενδύσεις, καθώς εκτιμάται ότι ένα ποσοστό πάνω από 30%  των αιτήσεων είναι πλασματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατ αρχήν αποδεκτή πρόταση θεσμικών φορέων της αγοράς για την σύνδεση της έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού με αποδεικτικό οικονομικής φερεγγυότητας του επενδυτή.

Αυτό που εξετάζεται είναι η κατάθεση  εγγυητικής επιστολής Τραπέζης ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για την διατήρηση της άδειας από πλευράς των επενδυτών μέχρι την κατασκευή του έργου.

Η υποχρέωση θα αφορά έργα άνω του 1 μεγαβάτ. Με τον τρόπο, κύκλοι του ΥΠΕΝ, εκτιμούν ότι θα τεθούν αυτομάτως εκτός αγοράς «αεριτζήδες» επενδυτές και θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα βιώσιμα και πλέον αποδοτικά έργα.

Στόχος του υπουργείου είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο.

Στη δημοπρασία Μαΐου το πρώτο ξεσκαρτάρισμα

Ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα της πληθώρας των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ αναμένεται πάντως και στην δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει τον Μάϊο η ΡΑΕ για νέα ισχύ 350 MW.

Αν και στον διαγωνισμό του Mαΐου δεν θα συμμετάσχουν τα έργα των νέων αιτήσεων, μιας και δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η αξιολόγησή τους, εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι πολύ χαμηλές και θα αναγκάσουν επενδυτές που έσπευσαν να καταθέσουν άδειες, ευελπιστώντας σε υψηλά κέρδη, να αποχωρήσουν.

Η τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό του Μαΐου έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στα 53,86 ευρώ η μεγαβατώρα και εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι θα υποχωρήσει στα 40 ευρώ και πιθανότατα και πιο κάτω λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από μεγάλες ξένες και εγχώριες εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ προβληματίζουν και οι επικαλύψεις εκτάσεων που παρατηρήθηκαν και στους δύο τελευταίους κύκλους της ΡΑΕ, το φαινόμενο δηλαδή την ίδια έκταση να έχουν δεσμεύσει δύο ή και τρεις εταιρίες, όπως επίσης και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των στρεβλής εικόνας που δημιουργείται και η οποία επιτείνει τις αντιδράσεις,  το υπουργείο έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τη ΡΑΕ την εκπόνηση μελέτης για να αποτυπωθούν στον γεωπληροφοριακό χάρτη οι περιοχές αποκλεισμού, οι ζώνες ασυμβατότητας και οι αποστάσεις χωροθέτησης.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση που επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό έργων από τα 54GW που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ θα υλοποιηθούν. Όπως τονίζουν για την κάλυψη των εθνικών στόχων (νέα ισχύ 9 GW το 2030) απαιτείται λιγότερο από το 20% των έργων,  που έχουν υποβληθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης