Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κυβέρνηση: Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή - Τι λένε οι Τούρκοι

Κυβέρνηση: Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή - Τι λένε οι Τούρκοι
Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις  με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα.

Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνει η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότΙ η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.kathimerini.gr/politics/561307516/kyvernitikes-piges-i-ee-den-dinei-leyki-epitagi-stin-toyrkia/

Τι λέει η τουρκική πλευρά σύμφωνα με το Bankingnews.gr

Τη βεντάλια των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ανοίγουν διαρκώς οι Τούρκοι, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τώρα αποφάσεις επί των διεκδικήσεών τους σε σχέση με το Προσφυγικό, τις visa και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, δεν διστάζουν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι, κάνοντας ανοιχτά λόγο για εμπαιγμό και παρελκυστικές τακτικές, με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Όπως επισημαίνουν, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell είχε ετοιμάσει μια έκθεση για τη Σύνοδο Κορυφής.

Και Γαλάζια Πατρίδα και ένταξη στη ΕΕ

Η έκθεση ανέφερε ότι, δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, όχι μόνο αξίζει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, αλλά και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης, ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ και αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων.
Αυτές οι δηλώσεις είναι αξιοσημείωτες.

Ο Borrell υπογράμμιζε, λένε, ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση μόνο εάν η Τουρκία σέβεται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο.
Προσθέτουν δε ότι «είναι αδιανόητο, η επίδοση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να εξαρτάται από τη στάση της απέναντι σε άλλα πολιτικά ζητήματα.
Με άλλα λόγια, η γείτων επιθυμεί να μπει και στην ΕΕ αλλά και να συνεχίσει την ενεργειακή πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τις ελληνικές θέσεις και δίκαια.

Η Τουρκία, υποστηρίζουν, ως χώρα, προστατεύει τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ και συντηρεί εκατομμύρια πρόσφυγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντός της επικράτειάς της υπερβολικού αριθμού προσφύγων και την έξαρση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλήματων.
Και ενώ η Τουρκία διατηρεί μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» στα νότια σύνορά της, η ΕΕ δεν εφαρμόζει την ίδια τακτική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επιθυμούν να εισέλθουν.
«Δεν είναι πλέον επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να εμπλακούν ουσιαστικά και ηθικά σε αυτήν την περιοχή ευθύνης» υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αντιδράσεις προκαλούν οι θέσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα…
«Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ορισμένες αποφάσεις που λαμβάνονται από τα ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια δεν ικανοποιούν ορισμένους λαϊκιστές πολιτικούς της ΕΕ;

Ή είναι ζητήματα όπως η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής;» διερωτώνται και στρέφουν τα βέλη τους στην Ελλάδα.
«Τι γίνεται με την Ελλάδα, η οποία λαμβάνει ευρωπαϊκή υποστήριξη για να βυθίσει σκάφη που μεταφέρουν μωρά.
Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή απέναντι από τη Σμύρνη.

Αφού ειδοποιήθηκε για μια βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες στο ακρωτήριο Karaabdullah στην περιοχή Çeşme, η τουρκική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει τρία άτομα, ενώ τρεις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, «Η ελληνική ακτοφυλακή χτύπησε 7 μετανάστες απόψε, πήρε τα υπάρχοντά τους, έδεσε τα χέρια τους με πλαστικές χειροπέδες και τους έριξε στη θάλασσα.
Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια και να λάβει μέτρα εδώ και τώρα.
Πρέπει να είναι, επιτέλους, ξεκάθαροι» καταλήγουν.

www.worldenergynews.gr











 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης