Με στόχο οι πρώτες offshore ανεμογεννήτριες να έχουν εγκατασταθεί το 2024, ή το 2025 ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την δραστηριοποίηση του στον νέο τομέα αναπτύσσοντας ο ίδιος τα offshore δίκτυα, ως τον υποσταθμό στη θάλασσα, προκειμένου εκεί να μπορούν να κουμπώσουν τα αιολικά πάρκα.
Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού Annual Strategy Meeting της διοίκησης του Διαχειριστή με περίπου 250 στελέχη του οργανισμού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα offshore αιολικά υπενθυμίζοντας ότι το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει συμμετάσχει σε αυτή τη διαβούλευση με την πρότασή του να αναπτύξει ο ίδιος τα offshore δίκτυα, μέχρι κάποιο σημείο ως τον υποσταθμό στη θάλασσα, προκειμένου εκεί να μπορούν να κουμπώσουν τα επιμέρους υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Το αιολικό δυναμικό και τα επίμαχα σημεία
Αυτή η πρόταση έχει τύχει ήδη θετικών σχολίων από την αγορά και από τους Συνδέσμους των αιολικών παραγωγών ενώ ο ΑΔΜΗΕ την έχει ενταγμένη στις αιχμές της δραστηριότητας του για την περίοδο 2021-2024.
Το «πότε» και το «που» θα αναπτύξει τις σχετικές πρωτοβουλίες θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παράμετρο «αδειοδότηση», δηλαδή από το πότε η Πολιτεία θα καθορίσει τα γήπεδα όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν τα offshore πάρκα και πόσο χρόνο θα πάρει να αδειοδοτηθούν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία αφού σχετίζεται με το θαλάσσιο δίκαιο, γεγονός που την καθιστά εντελώς διαφορετική απ΄ όσα συμβαίνουν με τα χερσαία έργα.
Ο κ. Μάργαρης πάντως σημείωσε ότι η τεχνολογία όσον αφορά στα υπεράκτια πάρκα προχωράει πολύ γρήγορα και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα λεγόμενα floating, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.
Σε ότι αφορά τις περιοχές στις οποίες υπάρχει αιολικό δυναμικό, με βάση τις συνεργασίες που έχει κάνει ήδη ο ΑΔΜΗΕ με φορείς και εταιρείες, έχει εντοπίσει αρκετές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες.
Ωστόσο το «πού» θα αναπτυχθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχει να κάνει με το πού θα υποδείξει η Πολιτεία, τα συναρμόδια Υπουργεία αφού συνεκτιμήσουν όλους τους παράγοντες, όπως η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εγγύτητα σε περιοχές με άλλου είδους δραστηριότητες όπως ο τουρισμός κλπ.
Πάντως ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά πεδία, με σημαντικό αιολικό δυναμικό και έχει ξεκινήσει ήδη μελέτες για τους τρόπους σύνδεσης αυτών των offshore πεδίων στο ηλεκτρικό σύστημα και ευελπιστεί ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει καθαρό πλαίσιο.
www.worldenergynews.gr