Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της κατασκευής του υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στο νησί του Αγίου Ευστρατίου το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η σχετική απόφαση αναμενόταν τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι περιορισμοί του lockdown επηρέασαν τις εργασίες του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου.
Είχε προηγηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.
Απομένει η ειδική έγκριση της ΕΠΑΝΕΚ
Το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι μια τυπική έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση του αναδόχου (στον σχετικό διαγωνισμό τον περασμένο Οκτώβριο είχε μειοδοτήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη) φτάνει τα 7,7 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής εκτιμάται στους 25 μήνες.
Το έργο διαιρείται σε πέντε τμήματα που περιλαμβάνουν σταθμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής-αποθήκευσης θερμότητας, ένα δίκτυο διανομής τηλεθέρμανσης καθώς και υποσταθμούς και παροχές καταναλωτών τηλεθέρμανσης.
Μέρος του έργου αποτελεί και η εναέρια γραμμή διασύνδεσης Μέσης Τάσης του σταθμού ΑΠΕ με εκείνον της αποθήκευσης (μήκους περίπου 3 χλμ.), η οποία θα κατασκευαστεί από το διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).
Το έργο χωροθετείται σε δύο περιοχές. Ο μεν σταθμός ΑΠΕ (μία ανεμογεννήτρια 900 kW και ένα φωτοβολταϊκό 250 kWp) θα κατασκευαστεί σε έκταση 72 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα δύο χλμ. από τα όρια του οικισμού.
Ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (με ηλεκτρικούς και συμβατικούς λέβητες καυσίμου και δεξαμενές θερμού νερού) θα τοποθετηθεί σε περιοχή 4 στρεμμάτων δίπλα στον οικισμό. Εκεί χωροθετείται και η μονάδα αποθήκευσης (συσσωρευτές ιόντων λιθίου).
Οι βασικές συνιστώσες του έργου
Το υβριδικό σύστημα του Αη Στράτη θα συνοδεύεται και από δίκτυο τηλεθέρμανσης για τη θέρμανση χώρων και θερμού νερού χρήσης στα κτίρια του οικισμού. Στις βασικές συνιστώσες του έργου περιλαμβάνονται επίσης, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις μεταφορές και στα δημοτικά κτίρια.
Στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου αναφέρεται ότι δεν απαιτείται διάνοιξη νέου οδικού δικτύου για την πρόσβαση στις θέσεις χωροθέτησης των επιμέρους υποέργων καθώς υπάρχει αγροτική οδός που εξυπηρετεί καθώς και δρόμος που καταλήγει στο γήπεδο εγκατάστασης του Σταθμού Παραγωγής & Αποθήκευσης Θερμότητας και τις υποδομές της ΔΕΗ.
Ανάγκη υπάρχει για εσωτερική οδοποιία εντός του γηπέδου εγκατάστασης του σταθμού ΑΠΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο του νησιού εντάσσεται εντός του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών καθώς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura τόσο το χερσαίο τμήμα του, όσο και η θαλάσσια περιοχή που το περιβάλλει.
Τα υγρά απόβλητα (νερό αυξημένης αλατότητας και αστικά λύματα) του Σταθμού Παραγωγής και Αποθήκευσης Θερμότητας θα οδηγούνται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) πρωτοβάθμιας επεξεργασίας του οικισμού του Αγ. Ευστρατίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα πρέπει ο δήμος να εξετάσει πλήρως την επάρκεια της ΕΕΛ σε σχέση με την υποδοχή ύδατος αυξημένης αλατότητας από την μονάδα αντίστροφης ώσμωσης.
Σε περίπτωση τυχόν ανεπάρκειας θα πρέπει η ΕΕΛ να επανασχεδιαστεί ή να εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης του αποβλήτου σε άλλη υποδομή.
www.worldenergynews.gr