Στο anti-trust case επικεντρώνεται το ενεργειακό κεφάλαιο της 9ης έκθεσης μετα-μνημονιακής εποπτείας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, οι συντάκτες της εστιάζουν στην εξέλιξη του market test για τα «πακέτα» ρεύματος που θα υποχρεωθεί να πουλά η ΔΕΗ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αρθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της επιχείρησης στον λιγνίτη.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται, η έρευνα αγοράς, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, αποτελεί ένα βήμα προκειμένου να κλείσει η υπόθεση του λιγνίτη, η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια στην Κομισιόν. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι, «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παρουσίαση της τελικής λύσης». Άλλωστε, αυτό το διάστημα η Επιτροπή αξιολογεί τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις των προμηθευτών στο ερωτηματολόγιο που τους απηύθυνε στο πλαίσιο του market test.
Επίσης, στην έκθεση αξιολόγησης γίνεται αναφορά και στην πρόοδο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. Επισημαίνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της χώρας ενέκρινε τα πενταετή Σχέδια Ανάπτυξης 2021-2025 των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής), προσφέροντας περαιτέρω επενδυτική ορατότητα για το πλαίσιο λειτουργίας των τριών Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
Ακόμη υπογραμμίζεται ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί και η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρόοδο του διαγωνισμού για την παραχώρηση της υποδομής που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Αξιοσημείωτο είναι και το ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει σημειώσει πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιρειών, παρότι αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι ορισμένες υποθέσεις «πάγωσαν» εξαιτίας της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, ελέω πανδημίας, όπως π.χ. συνέβη με την περίπτωση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Νωρίτερα, το WEN έγραφε:
Εκτενή αναφορά στην πρόοδο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων στην χώρα μας κάνει η Κομισιόν στην 9η ενδιάμεση έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται, στο μέτωπο της ενεργειακής πολιτικής, οι Αρχές εγκαινίασαν το market test με την προοπτική να κλείσουν την χρονίζουσα υπόθεση του anti-trust case μέσα στους επόμενους μήνες, ζήτημα που αποτελεί ειδική δέσμευση. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρθηκε στη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα ΕΛΠΕ και την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας.
Επίσης, η Κομισιόν αναγνωρίζει συνολικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιριών, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν περιπτώσεις με assets όπως τα ΕΛΠΕ που έμειναν παραπίσω στο χρονοδιάγραμμα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
Μεταξύ άλλων, οι αναφορές για:
ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την πενταετία 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) τον Δεκέμβριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής.
Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Νότια Καβάλα: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.
www.worldenergynews.gr