ΔΕΗΑΝ: Τροποποίηση άδειας για 13 φωτοβολταϊκά στην Δ.Μακεδονία

ΔΕΗΑΝ: Τροποποίηση άδειας για 13 φωτοβολταϊκά στην Δ.Μακεδονία
Ποιά είναι τα φ/β πάρκα την άδεια των οποίων τροποποίησε η ΡΑΕ για να προχωρήσουν οι επενδύσεις

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες την ωρίμανση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της εν όψει της υλοποίησης του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που αφορά την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,5 GW.
Στο πλαίσιο αυτό χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε μια σειρά αποφάσεων τροποποίησης της Άδειας Παραγωγής για συνολικά 13 φωτοβολταικά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος περίπου 1,2 GW, τα οποία μέσω των αποφάσεων αυτών εντάσσονται στο νέο καθεστώς αδειοδότησης που προβλέπει ο Νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων είναι η έκδοση των Αδειών Περιβαλλοντικών Όρων ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων.
Οι τροποποιήσεις των αδειών παραγωγής που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη ΡΑΕ αφορούν το σύνολο των σχεδιαζόμενων στη Δυτική Μακεδονία έργων ισχύος περίπου 1,9 GW.
Χθες δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις για 13 από αυτά και έπεται συνέχεια.

Η συμφωνία με την RWE Renewables


Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση των αποφάσεων, ήρθε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της κατ΄ αρχήν συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE Renewables, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την ανάπτυξη φωτοβολταικών ισχύος 1 GW στο οποίο η ΔΕΗ ΑΠΕ θα κατέχει το 49% και η RWE Renewables το 51%

Πρόκειται για τη συμφωνία βασικών όρων και το επόμενο διάστημα οι επιτελείς των δυο εταιριών θα εργαστούν για την διατύπωση των όρων του shareholders agreement το οποίο αναμένεται να υπογραφεί το καλοκαίρι.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα η ΔΕΗ ΑΠΕ θα εισφέρει άδειες φωτοβολταικών ισχύος έως 1 GW, ενώ από το σύνολο των έργων που σχεδιάζει στη Δυτική Μακεδονία συνολικής ισχύος 1,9 GW θα εισφέρει λιγότερα από τα μισά.   

Με τις τροποποιήσεις των βεβαιώσεων παραγωγής που λαμβάνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της σε κεντρικό «παίκτη» της αγοράς φωτοβολταικών, ενώ ήδη προωθεί σειρά έργων και τον Απρίλιο αναμένεται να έχει σε λειτουργία 250 MW και τον Νοέμβριο του 2022 συνολικά 550 MW, πέραν αυτών που θα υλοποιήσει μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων όπως αυτό με την RWE.        

Τα έργα για τα οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της άδειας παραγωγής είναι τα εξής: 

  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 104,9436 MW στη θέση Αμύνταιο 2 των Δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 79,99182 MW στη θέση Ακρινή του Δήμου Κοζάνης.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 74,98818 MW στη θέση Εξοχή 8 του Δήμου Κοζάνης.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 449,98424 MW στη θέση Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο των Δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 23,86944 MW στη θέση Ανάργυροι 3, των Δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 55,69536 MW στη θέση Ροδώνας του Δήμου Αμυνταίου.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 64,983 MW στη θέση άγιος Χριστόφορος 1 του Δήμου Εορδαίας.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14,988 MW στη θέση Παλιά Αμπέλια 2 του Δήμου Εορδαίας.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 79,981 MW στη θέση Εξοχή 7, του Δήμου Κοζάνης.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 134,978 MW στη θέση Περδίκκας 5 του Δήμου Εορδαίας.
  • Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 39,99003 MW στη θέση Ανάργυροι 1, των Δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης