Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διακοπές ρεύματος λόγω πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ - (συνεχές update)

Διακοπές ρεύματος λόγω πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ - (συνεχές update)
Αποσβεσθέν το πάγιο λόγω παλαιότητας και αναμένονται ανακοινώσεις για την αιτία της πυρκαγιάς - Αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αιτία της πυρκαγιάς
Σχετικά Άρθρα
Εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έλαβαν χώρα την Κυριακή 7/2 πριν τα μεσάνχυτα στις 11 το βράδυ σε Πελοπόννησο και Αττική.
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε εντός 55 λεπτών στην Ανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αλλά και στo σύνολο της Αττικής εντός 40 λεπτών
Η βλάβη οφείλεται σε πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
Η πυρκαγιά είναι εντός του ΚΥΤ, λόγω βλάβης σε εξοπλισμό υπερυψηλής τάσης σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ το συμβάν προκλήθηκε από ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα σε αυτομετασχηματιστή 400/150/30kV ισχύος 280 MVA που βρίσκεται στο εντός του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης - ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, απομακρύνεται το σενάριο δολιοφθοράς.Παράλληλα, στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο βρίσκεται κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, προκειμένου να κάνουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας μετά από την πυρκαγιά.
To YΠΕΝ έχει σταθμούς μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων σε όλη την Ελλάδα και έως τώρα δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό.

Δείκτης ποιότητας ατμόσφαιρας


767777.JPG



Περί τις 2-2.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/2) η πυρκαγιά κατασβέστηκε.
Η πυρκαγιά δεν θα σβήσει ολοκληρωτικά, καθώς θα διατηρηθεί με χαμηλή ένταση για αρκετές ώρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ
Στο σημείο αυτό μετέβησαν άμεσα, στις 11.35 πριν τα μεσάνυχτα, ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Τόσο το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ η οικονομική ζημία στον εξοπλισμό δεν είναι υπολογίσιμη, γιατί ήταν αποσβεσμένο λόγω παλαιότητας.
Δεν υπάρχει αγνοούμενος. Oι εκπρόσωποι των εργαζομένων πάντως μιλούν από την πλευρά τους για πλημμελή συντήρηση, ενώ είναι σαφές ότι το σύστημα πληρώνει την καθυστέρηση επενδύσεων.

Με ερωτησή του στην Βουλή ο τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης έθεσε 5 ζητήματα για το συμβάν.
Συγκεκριμένα έβαλε 5 ερωτήματα, τα εξής:
-Που οφείλεται η φωτιά στο τόσο νευραλγικό για την ηλεκτροδότηση Αττικής και Πελοποννήσου ΚΥΤ Κουμουνδούρου;
-Ποια είναι η παρούσα κατάσταση και ποια η διάρκεια ζωής του τεχνολογικού εξοπλισμού του ΚΥΤ Κουμουνδούρου;
-Γιατί ενώ ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζει (στο δεκαετές πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε πριν έναν μήνα) ότι επιβάλλεται η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου επειδή όλοι οι διακόπτες των αυτομετασχηματιστών πρέπει να αντικατασταθούν, δεν έχει προχωρήσει με διαδικασία κατεπείγοντος αυτή την ανακατασκευή αλλά την αφήνει για το 2024;
-Υπήρχε χθες στο νευραλγικό ΚΥΤ Κουμουνδούρου το απαραίτητο προσωπικό για να αποτρέψει / διαχειριστεί την βλάβη ;
Ποια μέσα προστασίας (π.χ. διαφορική προστασία ζυγών) δεν λειτούργησαν και για ποιο λόγο είχαμε τόσο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος;


Βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 4 αυτομετασχηματιστές η αιτία


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 4 αυτομετασχηματιστές με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας. Σε λειτουργία θα βρίσκονται οι τρεις αυτομετασχηματιστές και εντός της ημέρας ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ για την προέλευση της πυρκαγιάς.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ


Σε συνέχεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι η ηλεκτροδότηση του Συστήματος Μεταφοράς σε Αττική και Πελοπόννησο αποκαταστάθηκε ταχύτατα, χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική η λειτουργία του Συστήματος επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών.
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

45.jpg

09.jpg

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ


Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ και προκάλεσε προβλήματα στην Αττική αλλά και στην Πελοπόννησο, τα συνεργεία του κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε έως αυτή την ώρα να έχουν ηλεκτροδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι περιοχές που επηρεάστηκαν.
Στην Αττική επανηλεκτροδοτήθηκαν το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα όπως επίσης και η Αίγινα, Πόρος και Αγκίστρι.
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθούν μεμονωμένες αναχωρήσεις Μέσης Τάσης στις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Νωρίτερα το WEN ανέφερε (1)



Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν επανηλεκτροδοτηθεί το κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς,Φάληρο και Νέα Σμύρνη.
Στην Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα, όπως επίσης η Άιγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι.
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθούν μεμονωμένες αναχωρήσεις στις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Στο σημείο μετέβη (00.49) και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.Εκτιμάται ότι περί τις 2 -2.30 π.μ. θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά
Είχαν μεταβεί από τις 11.37 ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Η πυρκαγιά δεν θα σβήσει ολοκληρωτικά, καθώς θα διατηρηθεί με χαμηλή ένταση για αρκετές ώρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όπως αναμενόταν το ρεύμα έχει κοπεί και η επιχείρηση κατάσβεσης εξελίσσεται ομαλά.
Είναι άγνωστο προς το παρόν το μέγεθος της ζημιάς.
 

Νωρίτερα οι πληροφορίες σύμφωνα με το WEN (2)


Η πυρκαγιά βρίσκεται στα Νέοκτιστα Ασπροπύργου σε υποσταθμό της ΔΕΗ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.
Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα.Μεταβαίνει (12.15) και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Στο σημείο αυτό μετέβησαν άμεσα (11.37) ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διακοπές λαμβάνουν χώρα σε Αττική και Πελοπόννησο.
Αποκαταστάθηκαν σε Πάτρα, Ναύπλιο και Άργος αλλά όχι και στον Πειραιά.
Δεν υπάρχει αγνοούμενος.
H Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ σε αρκετές περιοχές της Αττικής, αλλά και στην ΠελοπόννησοΧωρίς ρεύμα επί αρκετή ώρα έμειναν περιοχές σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Πετράλωνα, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Μπραχάμι, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Εξάρχεια, Ταύρο, Καλλιθέα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης