Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στους συμβούλους αλλά και στην κυβέρνηση για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς όποτε αποφασιστεί να υλοποιηθεί καθώς διαπιστώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με βάση πληροφορίες η Goldman Sachs και η UBS οι δύο σύμβουλοι της Πειραιώς έχουν διερευνήσει τις διεθνείς αγορές και μια ομάδα περίπου 20 funds αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Κυβερνητικός παράγοντας δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.
Ο στόχος είναι πέραν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι μέτοχος με ποσοστό 61,34% και θα αποφασίσει την στάση του μετά την ψήφιση του νέου νόμου που εκτιμάται έως μέσα Μαρτίου 2021 – με τον νέο νόμο ουσιαστικά το ΤΧΣ μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο – να υπάρχει μεγάλη διασπορά μετόχων…
Ουσιαστικά κανείς επενδυτής δεν θα μπορεί να καταστεί στρατηγικός, κανείς μέτοχος δεν θα ξεπεράσει το 5% με 7% ενώ η καθολική πλειοψηφία των νέων funds θα έχει ποσοστό κάτω από 5%.
Με βάση πληροφορίες ο Paulson με ποσοστό 3,5% περίπου θα συμμετάσχει στην αύξηση με 60-70 εκατ ευρώ, ωστόσο δημιουργεί μπλοκ φιλικών επενδυτών που δυνητικά θα μπορούσαν να επενδύσουν 200-250 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Επίσης ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ο οποίος κατέχει το 3% της τράπεζας Πειραιώς.
Το διακύβευμα για το ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταστεί μέτοχος με ποσοστό 61,34% στην Πειραιώς.Ενώ όλοι έσπευσαν να αναφέρουν τον κίνδυνο κρατικοποίησης – που κατά την άποψη μας είναι επιχείρημα άνευ ουσίας – ουδείς έχει αναφέρει ότι το ΤΧΣ από την μετατροπή των Cocos σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ έχει υποστεί πραγματική ζημία 1,19 δισεκ. ευρώ (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΤΧΣ).
Οπότε η ολική ή μερική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου δεν θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της κρατικοποίησης αλλά υπό το πρίσμα του επενδυτικού συμφέροντος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τι θα μονοπωλήσει το μέλλον;
Το προσεχές διάστημα η τράπεζα Πειραιώς θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με θετικό τρόπο και η διοίκηση Μεγάλου θα καταφέρει κάτι σημαντικό.
Να καλύψει την πρώτη αύξηση κεφαλαίου – και όχι ανακεφαλαιοποίηση – μετά το 2015… ξαναβάζοντας τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς όποτε αποφασίσει η διοίκηση Μεγάλου να την υλοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν και πάλι στην σφαίρα των επενδύσιμων μετοχών.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς μεταξύ 1 και 1,2 δισεκ. έχει καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει και αυτό είναι θετικό σημάδι τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι προφανώς αλλάζει προς το θετικότερο.
www.worldenergynews.gr