Επικαιρότητα

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα 1.261 στην Ελλάδα - Φόβοι για ισχυρό γ' κύμα

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα 1.261 στην Ελλάδα - Φόβοι για ισχυρό γ' κύμα
Έντονος προβληματισμός για την Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Με την Αττική να βρίσκεται ήδη στο κόκκινο, οι επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο ισχυρό, τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και της κοινωνίας.
Ήδη στο Λεκανοπέδιο καταγράφονται εδώ και εβδομάδες, περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αναφέρονται ημερησίως σε όλη την επικράτεια, οι ειδικοί τονίζουν ότι το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 42% τις τελευταίες ημέρες ενώ καθημερινά καταγράφονται 50 με 80 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής.
 
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι να μην γίνει η Αθήνα, Θεσσαλονίκη διότι σε αυτήν την περίπτωση διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα καταφέρει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο.
Στην αρνητική επιδημιολογική εικόνα έρχονται να προστεθούν και οι μεταλλάξεις – τόσο η βρετανική όσο και νοτιοαφρικάνικη -, οι οποίες επειδή ακριβώς θεωρούνται εξαιρετικά μεταδοτικές, μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα όλες τις ισορροπίες σχετικά με την πορεία της επιδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν – ενδεχομένως και πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις η κυβέρνηση – και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες ώρες, νέα περιοριστικά μέτρα.

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν στα 204 τα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το βρετανικό στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.
Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
-7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
-24 δείγματα από Κέντρα Υγείας
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης