Ενέργεια

Τιμολόγια: Προβληματίζει η άνοδος των τιμών των CO2 για τις ρήτρες

Τιμολόγια: Προβληματίζει η άνοδος των τιμών των CO2 για τις ρήτρες
Υψηλή τάση, Μέση και Οικιακά τιμολόγια κινδυνεύουν άμεσης επιβάρυνσης με αυξήσεις

Συνεχίζεται η αυξητική πορεία των τιμών των ρύπων που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών κατά μέσο όρο το 2021 θα φθάσουν στα 39,24 ευρώ/τόνο και το 2022 στα 46,24 ευρώ/τόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Ιανουαρίου η τιμή του CO2 κατέγραψε ρεκόρ στα 34,25 ευρώ/τόνο ως αποτέλεσμα και της μετάβασης του ευρωπαϊκού μηχανισμού ρύπων στην Φάση 4.
Μάλιστα στην πρώτη δημοπρασία του ΕΕΧ της φετινής χρονιάς, που έγινε στις 29 Ιανουαρίου οι τιμές σποτ εκκαθαρίστηκαν στα 33,27 ευρώ ανά τόνο CO2
Εξάλλου σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότεροι αναλυτές στο Λονδίνο, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη μέση τιμή ρύπων το 2021 και το 2022 μετά τα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις αρχές του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών που απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters μιλούν μέσο όρο στα 39,24 ευρώ/τόνο το 2021 και στα 46,24 ευρώ/τόνο το 2022. Μάλιστα οι τιμές αυτές είναι αυξημένες κατά 3,6% και κατά 11,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου 2020.

Αυξητικές επιπτώσεις στα τιμολόγια

Η σημαντική αύξηση της τιμής των ρύπων αναμένεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού καθώς θα αρχίσει σταδιακά να περνάει στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών ειδικά αυτών που περιλαμβάνουν ρήτρα CO2.
Δεν υπάρχει ρήτρα CO2 για τα οικιακά τιμολόγια και για αυτά της Χαμηλής Τάσης και περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αφορούν πελάτες της ΔΕΗ. Τα τιμολόγια δεν θα αυξηθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις βιομηχανικές μονάδες στην Υψηλή Τάση, που οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ φέρουν ρήτρα χρέωσης του CO2, τον Ιανουάριο η χρέωση CO2 θα φθάσει τα 18,8-19 ευρώ/Μwh.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ υπολογίζει το κόστος του CO2 για τους πελάτες της με βάση τη μέση τιμή ρύπων που διαμορφώθηκε προηγούμενους μήνες.
Πέραν της Υψηλής Τάσης ρήτρα ρύπων περιλαμβάνεται και σε τιμολόγια Μέσης Τάσης όπως και σε οικιακά.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση της χρήσης λιγντικών μονάδων τον Δεκέμβριο, για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης οδήγησε τη λιγνιτική ενέργεια στο 19% του μείγματος καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με το 5,5-6% που έχει πέσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020
H αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα της ΔΕΗ στο μείγμα παραγωγής της, πράγμα που αντανακλάται στο κόστος CO2 της εταιρίας.
Σημειώνεται ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων έχουν αυξηθεί περίπου 40% από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, χάρη στο ευνοϊκό μομέντουμ που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο με τη συμφωνία των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ να υιοθετήσουν έναν πιο φιλόδοξο στόχο, για τη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.
Στην αύξηση φαίνεται ότι συμβάλλουν και οι προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης