Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πυρά Σταθάκη κατά Κικίλια για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ

tags :
Πυρά Σταθάκη κατά Κικίλια για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ
O πρώην CEO συνταξιοδοτήθηκε υποχρεωτικά με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι €100.000 απαντά ο υπουργός Ενέργειας - Κικίλιας: Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο
O πρώην CEO συνταξιοδοτήθηκε υποχρεωτικά με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι €100.000 δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας ο Γ. Σταθάκης με αφορμή τις δηλώσεις Κικίλια για το θέμα του εφάπαξ του CEO του ΔΕΣΦΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι  "το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο" ενώ στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος

Ο κ. Σταθάκης

«Ο κ. Κικίλιας ψεύδεται, ψεύδεται ασύστολα. Το στίγμα της κυβέρνησης είναι σαφές και δόθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Στην περίπτωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ τα ψεύδη του εκπροσώπου της Ν.Δ. είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης με αφορμή τις δηλώσεις Κικίλια για το θέμα του εφάπαξ του CEO του ΔΕΣΦΑ.
Οπως τονίζει ο κ. Σταθάκης, «πρώτον. «Κανένας δεν έδωσε δωράκι στον εαυτό του». Ο κ. Νίκας, εργαζόμενος του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη Διευθυντής της εταιρίας, αναβαθμίστηκε σε Γενικό Διευθυντή, όταν ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο Οργανισμός της εταιρίας.
Δεύτερον. Υποχρεωτικά συνταξιοδοτήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η Ν.Δ.
Τρίτον. Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δεν λαμβάνει ουδεμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του κανονικού μισθού που είχε ως εργαζόμενος ή συνταξιούχος πλέον, εντός, δηλαδή, του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Τέταρτον. Η Ν.Δ. της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου, των δεκάδων οργανισμών με αποτυχημένους βουλευτές και παχυλούς μισθούς και τις εκατοντάδες τοποθετήσεις, ας μην δίνει μαθήματα σε ένα πεδίο, αυτό της ηθικής, που της είναι παντελώς ξένο», υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης.

Η δήλωση Κικίλια

Την άμεση παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ ζητά η ΝΔ καθώς, όπως λέει, σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, που - ακόμη και τώρα - προσποιείται πως δεν είδε και δεν άκουσε.
 Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας αναφέρει:
«Ο κ. Σταθάκης επιμένει να καλύπτει προκλητικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, για το “δωράκι” των 100.000 ευρώ που έκανε στον εαυτό του», καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Πριν λίγες μέρες, o Προέδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αύξησαν αναδρομικά τους μισθούς τους, γεγονός που τους ανάγκασε να παραιτηθούν.
 Οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την κατάρρευσή τους, κάνουν “δωράκια” δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους εαυτούς τους, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή τους σχεδιάζει νέους φόρους και νέες περικοπές για όλους τους Έλληνες. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, που -ακόμη και τώρα- προσποιείται πως δεν είδε και δεν άκουσε.
Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το χρυσό εφάπαξ που έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι :
«Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας σε περίπτωση που μέλος της διοριστεί ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας άμεσα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής.
Δηλαδή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος να θυμίσω προηγουμένως ότι ήταν διευθυντής της επιχείρησης, με τον διορισμό του από το Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, άμεσα και πριν οποιαδήποτε συνταξιοδότησή του εξισώθηκε με γενικό διευθυντή με βάση το καταστατικό της εταιρείας.
Η μισθολογική διαφορά ήταν 1000 ευρώ μεικτά και 500 ευρώ καθαρά τον μήνα.
Δηλαδή από τη θέση του διευθυντή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου η διαφορά ήταν περίπου της τάξης 500 ευρώ καθαρών.
Σε ότι αφορά το εφάπαξ του, το οποίο να ξέρετε και ως διευθυντής αν συνταξιοδοτείτο ο άνθρωπος αυτός θα έπαιρνε ένα εφάπαξ, η διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ του εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής και αυτού που παίρνει ως γενικός διευθυντής είναι της τάξης των 27 χιλιάδων ευρώ μεικτών.
 Επομένως όταν εκ μέρους εντύπων, ΜΜΕ, ή πολιτικών προσώπων εξαπολύονται επιθέσεις, γίνεται μία προσπάθεια να απομειωθεί η ηθική υπόληψη συγκεκριμένων προσώπών, καλό είναι να μεταφέρονται τα γεγονότα ως αυτά έχουν».

O κ. Σκρέκας

Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου για τον ΔΕΣΦΑ έδωσε με non paper ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
"Η Κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της κ. Τζανακόπουλου στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών,  προσπάθησε  να πείσει πως στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες  διαδικασίες.
Έτσι ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ το εν λόγω μέλος του υπαλληλικού προσωπικού, που κατείχε θέση διευθυντή στην οργανωτική δομή του ΔΕΣΦΑ προάχθηκε  άμεσα σε θέση γενικού διευθυντή βάσει του Καταστατικού της εταιρείας και επειδή προηγουμένως είχε διορισθεί Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Τζανακόπουλο ότι ο ισχυρισμός αυτός είτε από άγνοια είτε από διάθεση συγκάλυψης είναι αναληθής και ανακριβής.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και προκειμένου να «καλυφθεί» η προαγωγή, αποφασίστηκε η προαγωγή του κ. Νίκα από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ.
Όμως εδώ ξεκινάει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
1ον Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφασίζει για ότι «σχετίζεται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας» (και άρα με την ιεραρχική εξέλιξη του υπαλληλικού προσωπικού) σύμφωνα με το άρθρο 12 του καταστατικού.
2ον Το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει τη βαθμολογική εξέλιξη (προαγωγή) είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Το πρόβλημα του εν λόγω κυρίου ήταν ότι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ήταν ο ίδιος και άρα μια τέτοια απόφαση θα αποδείκνυε ολοφάνερα τη λογική «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει».  
3ον Για να ξεφύγει από αυτό το «ηθικό»  πρόβλημα έριξε το μπαλάκι στο Εποπτικό συμβούλιο που όμως, όπως προαναφέραμε είναι αναρμόδιο και,  
ΑΡΑ θα πρέπει να απαντήσει ο Υπουργός αν τελικά η προαγωγή του είναι έγκυρη και να ενημερώσει αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει τον συγκεκριμένο εκλεκτό της!
Παρεμπιπτόντως, οι πρόχειροι υπολογισμοί μας, δείχνουν ότι αν είχε συνταξιοδοτηθεί με τον αρχικό βαθμό και κλιμάκιο θα έπρεπε να λάβει περίπου 150.000 ευρώ μικτά αφού προσλήφθηκε το 1989 (εκτός και αν προσμετρήθηκαν στο εφάπαξ που του πλήρωσε ο ΔΕΣΦΑ τα 2,5 χρόνια που έλλειπε από την εργασία του με άδεια άνευ αποδοχών για να εργαστεί στον ΚΑΝΑΔΑ) και έλαβε περίπου 250.000 ευρώ (μικτά)  που όμως έχει μικρή πια σημασία αν όλα τα παραπάνω έγιναν ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ και για να διατηρήσει το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης