Ενέργεια

WoodMac: Οι παράγοντες που θα κρίνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021

WoodMac: Οι παράγοντες που θα κρίνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021
Ερωτηματικό η στάση του OPEC+ στα δεδομένα που θα διαμορφωθούν

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 7% φέτος, ενισχύοντας την ταχύτερη διανομή εμβολίων και τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές, δήλωσε σήμερα η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, που πρόσθεσε ότι τα εμβόλια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό του «μαύρου» χρυσού.

Η συνολική ζήτηση υγρών αναμένεται να φτάσει τα 96,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά μέσο όρο το 2021, 6,3 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από ό, τι πέρυσι, όταν η πανδημία Covid-19 προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στη ζήτηση πετρελαίου.

«Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή μας προϋποθέτει την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων έως το 2021 και υποστηρίζεται από την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5%, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προοπτικές μας, μετά τη συρρίκνωση του 5,4% της παγκόσμιας οικονομίας πέρυσι. Ο ρυθμός και η ισχύς της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό της διανομής εμβολίων Covid-19 και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της συμβούλου Ann-Louise Hittle.

Σημαντικές παράμετροι

Μεγάλο μέρος του ποσοστού ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τις τιμές του πετρελαίου και την προθυμία της βιομηχανίας να ξοδέψει χρήματα για αύξηση του όγκου παραγωγής. Σύμφωνα με τη Wood, οι αποφάσεις του OPEC αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό.

«Μπορεί ο ΟΠΕΚ + να διαπραγματεύεται συμφωνίες κάθε μήνα και να παραμένει δεσμευμένος στον περιορισμό της παραγωγής; Χρειάζεται περιορισμός της παραγωγής το 2021 για την ισορροπία της αγοράς, αλλά η συμμόρφωση θα μπορούσε να μειωθεί με την ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε η Hittle.

Ωστόσο, παρά την πιθανή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η χρήση διυλιστηρίων φέτος αναμένεται να παραμείνει χαμηλή, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ + και των νέων προσθηκών δυναμικότητας, δήλωσε η WoodMac.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ


Υπενθυμίζται ότι την περασμένη βδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, είχε αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 καθώς τα lockdown εξακολουθούν να επεκτείνονται σε πολλά κράτη του κόσμου. Όπως εκτιμά ο οργανισμός, η  ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 96,6 εκατομμύρια φέτος. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση ύψους 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου μήνα.

Σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μετά από την υιοθέτηση αυστηρότερων κυβερνητικών πολιτικών οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης