Από παλαιότερες κατασκευές που εκσυγχρονίστηκαν, έως πιο πρόσφατες εξελίξεις που ενσωματώνουν βιώσιμα και τεχνολογικά χαρακτηριστικά σχεδίασης, τα κτίρια στα οποία ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι αλλάζουν.
Είναι σαφές ότι, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική παραγωγικότητα μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα, το περιβάλλον θα πρέπει να είναι λειτουργικό και βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το CNBC .
Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Κατάστασης για Κτίρια και Κατασκευές, οι εκπομπές που προέρχονται από τις οικοδομικές εργασίες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του 2019.
Ωστόσο, η αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρακάτω, το CNBC ρίχνει μια ματιά σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά τριών κτιρίων που έκαναν τη σύντομη λίστα για τα επερχόμενα Βραβεία BREEAM 2021.
Το BREEAM είναι μια μέθοδος αξιολόγησης της βιωσιμότητας από το Building Research Establishment που καλύπτει υποδομές, έργα προγραμματισμού και κτίρια.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, τα βραβεία - που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, ουσιαστικά - αναγνωρίζουν οργανισμούς, άτομα και έργα που θεωρούνται "πρωτοπόρα με σημαντικά επιτεύγματα στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση βιώσιμων κτιρίων".
Κέντρο βιώσιμων τοπίων, Pittsburgh, U.S.
Tο Κέντρο Βιώσιμων Τοπίων άνοιξε το 2012 και βρίσκεται στο Ωδείο και τους Βοτανικούς Κήπους του Phipps στο Pittsburgh, U.S,.
Το ίδιο το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί το φως της ημέρας, ενώ άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη χρήση βρόχινου νερού. Μια πράσινη στέγη παρέχει μόνωση και φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φυτών, μερικά από τα οποία είναι βρώσιμα. Το κέντρο χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες και μια ανεμογεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα γεωθερμικά πηγάδια - που βρίσκονται εκατοντάδες πόδια υπόγεια - παρέχουν θέρμανση και ψύξη.
Όσον αφορά την τεχνολογία, ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων μπορεί να ελέγχει, να παρακολουθεί και να προσφέρει ανατροφοδότηση σχετικά με μια σειρά μετρήσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.
Αυτό περιλαμβάνει την ειδοποίηση των χρηστών εάν οι συνθήκες που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία είναι αρκετά ευνοϊκές για να ανοίγουν τα παράθυρα σε ορισμένες περιοχές, παρέχοντας φυσικό αερισμό.
Kings Place, London, U.K.
Στην πολυσύχναστη περιοχή King's Cross του Λονδίνου, το Kings Place είναι μια εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων με χώρους γραφείων, αίθουσες συναυλιών, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης.
Το κτίριο φιλοξενεί μια σειρά από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως φωτισμός με κίνηση, ανιχνευτές διαρροών νερού και μια πράσινη οροφή με ηλιακούς συλλέκτες.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται ένα «σύστημα εξαερισμού μετατόπισης» για την ψύξη του κτιρίου με αέρα από έξω, μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό.
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να αφήνει μεγάλες ποσότητες φυσικού φωτισμού, ενώ ένας «τριπλός γυάλινος τοίχος» στη νότια και δυτική πλευρά του χρησιμοποιείται για τη μείωση της αύξησης της ηλιακής θερμότητας.
Kampusareena, Tampere, Finland
Επίσημα εγκαινιάστηκε το 2015, το Kampusareena κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή.
Βρίσκεται στην πόλη του Τάμπερε, στη νότια Φινλανδία, το κτήριο έχει οκτώ ορόφους και χρησιμοποιείται τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά υψηλής ποιότητας».
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, το οποίο ενοικιάζει χώρο στο Kampusareena, τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν 560 ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν περίπου 80 megawatt ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. ένα σύστημα εξαερισμού που τροφοδοτείται εν μέρει από την ηλιακή ενέργεια.
www.worldenergynews.gr