Αισιοδοξία σκόρπισε στην αγορά η διάθεση εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται σημαντικά. Το νέο όμως στέλεχος του COVID-19 έχει μέχρι στιγμής πλήξει την προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης στην Ευρώπη.
Μιλώντας στo Bloomberg o Fatih Birol εκτελεστικός διευθυντής της IEA σημείωσε ότι η εξέλιξη του πετρελαίου θα είναι αντίστοιχη από πλευράς ζήτησης με αυτήν της Κίνας.
Η Κίνα, όπως ανέφερε, έχει ισχυρότερη ζήτηση από την προ - COVID περίοδο.
"Δεν ξέρω σε ποιό διάστημα, θα το δούμε αυτό", ανέφερε, "αλλά θα το δούμε".
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει η οπτική των αναλυτών για την εν λόγω αγορά, που καλείται να ανακάμψει στο 2021.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα είναι πιο αργή το 2021 από ό,τι αρχικά εκτιμόταν. Η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 5,7 mbpd το 2021, με τον τομέα μεταφορών να αποτελεί σημαντικό πλήγμα.
Επιπλέον, με τις πρόσφατες απαγορεύσεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση καυσίμων αεριωθούμενων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον IEA, το 80% της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου το 2021 από τα επίπεδα του 2019 θα αποδοθεί στην αδύναμη κατανάλωση καυσίμου αεριωθούμενων. Η ανάλυση της S&P Global Platts δείχνει ότι η ζήτηση θα είναι 2,4 mbpd χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019, φτάνοντας στα 5,3 mbpd.
Η έκθεση PVN αναφέρει ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξοι» όσον αφορά την ανάκαμψη της ζήτησης το τρέχον έτος. Αναμένεται από τους παραγωγούς να συνεχίσουν να αναζητούν εξοικονόμηση κόστους όπου είναι δυνατόν.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προσθέτουν πίεση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης πώς αυξάνεται η πλωτή αποθήκευση στη Βόρεια Θάλασσα και την Ευρώπη, ενώ το πετρέλαιο υπό διαμετακόμιση αυξάνεται. Ο εμπορικός χώρος αποθήκευσης συσσωρεύεται επίσης.
Ο OPEC+ θα βρίσκεται στο επίκεντρο το 2021. Η παραγωγή της Λιβύης έχει αυξηθεί και, σύμφωνα με πρόσφατη εκπομπή της PVN, θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 mbpd. Τα δεδομένα από την S&P Platts δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε τα μέγιστα τον Νοέμβριο του 2020, αλλά η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα αυξήσουν τα όριά τους το 2021 και θα μπορούσαν να επιλέξουν να αυξήσουν την παραγωγή.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα αποτελέσει ζωτικό παράγοντα για την απόδοση της κινεζικής οικονομίας το 2021. Η παραγωγή σχιστόλιθου είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που παρατηρείται το 2021, με τη νέα διοίκηση Biden να είναι λιγότερο φιλική προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η βιομηχανία, η οποία αναζητά λύσεις στη ζήτηση πετρελαίου.
www.worldenergynews.gr