Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας κέρδισαν το βραβείο για την έρευνά τους, που μελετά την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στην ψύξη των κτιρίων σε πόλεις με υψηλές θερμοκρασίες
Πρόκειται για ένα ελαφρύ σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσες προσόψεις κτιρίων. Το νερό της βροχής συλλέγεται σε μία δεξαμενή οροφής, διαχέεται στο σύστημα και μέρος αυτού ψεκάζεται στο κτίριο, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το νερό συλλέγεται σε μεμονωμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς ψύξης. Το νερό που συγκεντρώνεται φιλτράρεται και διανέμεται σε διάφορες εγκαταστάσεις του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ψύξης, ψεκαστηρίων, σε φυτά ή ακόμη και μικρές λίμνες που τροφοδοτούνται μέσω αντλίας που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.
Οι ερευνητές Κατερίνα Α. Λιάπη και Κύρα Παπανικολάου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανέφεραν ότι η νέα κατασκευή «θα συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και τα μαθηματικά». Μελλοντικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθεί και η φύτευση στην περαιτέρω υποστήριξη των μηχανισμών ψύξης.
«Αυτό που ξεχώρισα στη νικητήρια συμμετοχή είναι ότι μπορεί και συνδυάζει με έξυπνο τρόπο τον περιβαλλοντικό και προϊοντικό σχεδιασμό, και προωθεί τη βιωσιμότητα σε αποπνικτικά αστικά περιβάλλοντα», δηλώνει ο Patrick Speck, Leader LIXIL Global Design στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και μέλος της κριτικής επιτροπής.
Ο Paul Finch, Διευθυντής του WAF και κριτής προσθέτει: «Θεωρήσαμε ως κριτική επιτροπή ότι αυτό το έργο άξιζε να κερδίσει, καθώς αξιοποιεί ακόμη και τον παραμικρό πόρο νερού με έναν δημιουργικό τρόπο και προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω μίας εντυπωσιακής αισθητικά πρόσοψης».
Η GROHE υποστήριξε για 12η χρονιά το θεσμό του WAF, έχοντας στόχο να ενδυναμώσει την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που θα φέρουν την αλλαγή και να τιμήσει πρωτοβουλίες που ερευνούν τις αρχιτεκτονικές εφαρμογές του νερού.
www.worldenergynews.gr