Ενώ η Σαουδική Αραβία αύξησε τα έσοδα από το πετρέλαιο φέτος, η Aramco εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού της εισοδήματος και θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος, το οποίο προβλέπεται για 298 δισεκατομμύρια riyal (79,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 12% του ΑΕΠ.
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, εισήχθη το 2019 με ρεκόρ πωλήσεων 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει το 98,2% του ομίλου.
Αν και τα κέρδη της υποχώρησαν φέτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η εταιρεία διατηρεί ένα υποσχόμενο μερίδιό 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δοθεί σχεδόν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Μερισματική απόδοση
Παρόλο που δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει μια τόσο υψηλή μερισματική απόδοση, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσφέρει την ίδια υποστήριξη στα κρατικά ταμεία το επόμενο έτος.
«Μπορούν να προσαρμόσουν το μέρισμα στην κυβέρνηση χαμηλότερα, αλλά είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια και να δανειστούν αν χρειαστεί», δήλωσε ο James Reeve, επικεφαλής οικονομολόγος της Samba Financial Group.
Με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 $ ανά βαρέλι ή παραπάνω, η Aramco θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το μέρισμα των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το capex από τις λειτουργικές ταμειακές ροές, δήλωσε ο Dmitry Marinchenko, ανώτερος διευθυντής της Fitch. "Ωστόσο, εάν οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες, το επίπεδο των δεσμευμένων μερισμάτων γίνεται μη βιώσιμο και η Aramco θα χρειαστεί να προσελκύσει επιπλέον εξωτερική χρηματοδότηση ή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να το χρηματοδοτήσει."
Για τον Yousef Husseini, αναλυτή της EFG Hermes, θα ήταν λογικό η Aramco να κάνει κάποιες συμφωνίες πώλησης και επαναμίσθωσης για τη βελτίωση της ρευστότητας.
Πώληση μεριδίου
Η Aramco συνεργάζεται με τη Moelis & Co σε μια τέτοια στρατηγική, ανέφεραν πηγές του Reuters. Η εταιρεία καταγράφει ήδη πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια πώληση μεριδίου στο ενεργητικό της σε παγκόσμιους επενδυτές και θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει μετρητά, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Aramco εξέδωσε επίσης διεθνή ομόλογα για δεύτερη φορά φέτος, συγκεντρώνοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια. "Εάν οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω στα 50 $ ανά βαρέλι, η Aramco πιθανότατα θα χρειαστεί να βγει ξανά στην αγορά ακόμα κι αν καταφέρει να πουλήσει μερικά από τα περιουσιακά της στοιχεία", δήλωσε ο Alberto Bigolin, επικεφαλής του StoneX Group. «Νομίζω όμως ότι θα είναι σε θέση να το κάνει αρκετά γρήγορα, δεδομένου του πόσο σφιχτές είναι οι πιστωτικές αγορές».
Στον προϋπολογισμό για το 2021, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το προβλεπόμενο μερίδιο των εσόδων από πετρέλαιο για το επόμενο έτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Mohammed al-Jadaan δήλωσε ότι καθώς η Aramco έχει γίνει δημόσια εταιρεία, η συζήτηση των προβολών θα ήταν πολύ ευαίσθητη.
Με βάση τις εκτιμήσεις του σε τιμή Brent 48 $ το βαρέλι, η Al Rajhi Capital δήλωσε ότι αναμένει τα πετρελαϊκά έσοδα της κυβέρνησης να κυμανθούν από 400 έως 500 δισεκατομμύρια riyal (106,6 δισεκατομμύρια $ 133,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, ανάλογα με τα μερίσματα της Aramco.
www.worldenergynews.gr