Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χωρίς θερμό επεισόδιο ή πόλεμο η Τουρκία… θα νομιμοποιηθεί με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο – Η ενέργεια προπέτασμα στα σχέδια Erdogan

Χωρίς θερμό επεισόδιο ή πόλεμο η Τουρκία… θα νομιμοποιηθεί με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο – Η ενέργεια προπέτασμα στα σχέδια Erdogan

Η ενέργεια είναι προπέτασμα που αποσκοπεί στην απόκρυψη της πραγματικότητας ή υπάρχει κάτι βαθύτερο στα σχέδια της Τουρκίας;

Τελικά η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan πλησιάζουν τον στόχο τους.
Χωρίς θεσμό επεισόδιο επί της ουσίας, χωρίς πόλεμο, όπως λανθασμένα είχαν υπολογίσει και αναλύσει τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης… η Τουρκία θα νομιμοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ευλογίες της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.
Επίσης ενώ όλος ο πλανήτης στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 2030 το 30% των αυτοκινήτων θα κινείται με ηλεκτροκίνηση…γιατί η Τουρκία επενδύει τόσο πολύ στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου;
Η ενέργεια είναι προπέτασμα που αποσκοπεί στην απόκρυψη της πραγματικότητας ή υπάρχει κάτι βαθύτερο στα σχέδια της Τουρκίας;

Ορισμένα γεγονότα που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια έντονη διπλωματική και στρατιωτική παρουσία… προς όλα τα σημεία του ορίζοντα…

-Με το Αζερμπαϊτζάν συνέβαλλε στην νίκη επί των αρμενίων με την χρήση μη επανδρωμένων drones.
Παραδόξως όμως ενέτεινε χείρα φιλίας και στην Αρμενία καλώντας την κυβέρνηση των αρμενίων να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα συνεργασίας με επίκεντρο τον Καύκασο.   

-Με την Λιβύη συνεργάζεται με την επίσημη κυβέρνηση της GNA, κόντρα στον Haftar το αντίπαλον δέος και κόντρα στην Γαλλία που έχει ζωτικά συμφέροντα.
Ένας από τους λόγους έντασης στις σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας είναι η Λιβύη.

-Έχει αναπτύξει πολύ σθενή συνεργασία με την Ουκρανία
Ειδικά στο εμπόριο και στην άμυνα έχουν υπάρξει σημαντικές συμφωνίες.
Ως γνωστό οι σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας δεν είναι καλές αλλά η Τουρκία… συνομιλεί και με τις δύο χώρες, ακολουθεί την στρατηγική της πολλαπλής διπλωματίας.

-Διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος επέτρεψε στην Τουρκία να εμπλακεί στον πόλεμο του Nagorno Karabakh – περιοχή που διεκδικούν αρμένιοι και αζέροι-

-Διατηρεί καλές σχέσεις με την Σομαλία αφενός γιατί θέλει να αναπτύξει στρατιωτική βάση αφετέρου για έχει απώτερο σχέδιο… ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι Σομαλός.

Ένα ποιήμα προκαλεί ένταση στις σχέσεις Ιράν - Τουρκίας....

-Εσχάτως επιδιώκει να αναπτύξει δεσμούς με το Ισραήλ… μεταξύ πολλών διπλωματικών τεχνασμάτων… ο Erdogan χρησιμοποίησε ένα ποίημα όταν επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν που παρ’ ολίγον να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ιράν…
Πολλοί αζέροι κατοικούν στα βόρεια σύνορα του Ιράν…

-Διατηρεί πολύ καλούς δεσμούς με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία με βοήθησαν την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής μπλοκάροντας τα σχέδια για κυρώσεις και embargo όπλων.

-Χρησιμοποιεί τα 4 εκατ μετανάστες από την Συρία… ως μέσο άσκησης πίεσης στην Ευρώπη που με τον κορωνοιό δεν μπορεί πάλι να αντιμετωπίσει μεταναστευτικό ρεύμα θα ξεσπάσει πολιτική θύελλα στην Ευρώπη.

Τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια;

Η ενέργεια είναι προπέτασμα είναι ένα τέχνασμα ώστε η Τουρκία να κρύψει το πραγματικό της σχέδιο.
Πολλοί και ορθά υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια το πετρέλαιο θα είναι ξεπερασμένο και γενικώς οι επενδύσεις σε εξορύξεις είναι πολυδάπανες ενώ η τάση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το φυσικό αέριο που εξορύσσεται έχει κάποια χρησιμότητα γιατί χρησιμοποιείται ως πηγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης και παραμένει χρήσιμο ενεργειακό εργαλείο.
Ωστόσο η ενέργεια ενώ αποτελεί πυλώνα στην στρατηγική της Τουρκίας φάνηκε στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα εν τούτοις… υπάρχει άλλος βαθύτερος σχεδιασμός.
Η Τουρκία θέλει να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη όπου θα ελέγχει οικονομίες και συμφέροντα σε Καύκασο, Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.
Η Γαλάζια Πατρίδα αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί δηλαδή η δημιουργία ενός μεγάλου ζωτικού χώρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι θέλει να τα βρει με τους αρμένιους ώστε να δημιουργήσει μια ζώνη κρατών όπου η Τουρκία θα έχει πρωτοκαθεδρία εμπορική και οικονομική.
Το ίδιο επιδιώκει και με το Ισραήλ.
Βλέπει μια αλλαγή στάσης από τους ισραηλίτες οι οποίοι αρχίζουν να αναπτύσσουν σχέσεις με μουσουλμανικά κράτη σπάζοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα 10ετιών, π.χ. Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία.
Η Τουρκία θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ… γιατί έτσι θα εξομαλύνει και τις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες.
Το ίδιο ενδεχομένως θα συμβεί και με την Ελλάδα με την διαφορά ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται την Ελλάδα π.χ. για να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ ή την Γερμανία...
Image
Πως εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας η ΕΕ και οι ΗΠΑ;

Η ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων αποφάσισε να υπάρξει μια πολυμερής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετάσχει η Τουρκία.
Η Τουρκία μέσω αυτών των μηχανισμών θα προσπαθήσει να νομιμοποιηθεί στην περιοχή.
Γιατί επιμένει π.χ. στην δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό δεν θα κάνουν πίσω, ο στόχος τους είναι να διευρύνουν τον ζωτικό τους χώρο, οπότε η Βόρεια κατεχόμενη Κύπρος εξυπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι δεν θέλουν ένταση με την Τουρκία και έτσι εξηγείται γιατί απερρίφθησαν οι κυρώσεις που ζητούσαν Ελλάδα και Γαλλία.
Η σύνοδος κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 ήταν διπλωματική ήττα για Ελλάδα και Γαλλία, ούτε στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ή εάν συμβεί θα είναι τριτευούσης σημασίας…. ούτε καν δευτερευούσης.
Επίσης η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 ήταν σχεδόν δώρο στην Τουρκία... καθώς το ζήτημα της θαλάσσιας δικαιδοσίας, των ερευνών των Τούρκων σε ελληνικές και κυπριακές θάλασσες... είναι αδιάφορη εξέλιξη για την αμερικανική διπλωματία.
Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020... δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάει η Ευρώπω ότι η Τουρκία είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει να ανήκει στην οικογένεια της Δύσης....

Η Τουρκία μπορεί να δοκιμάσει ξανά την Ελλάδα

Δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την Ελλάδα με δύο τρόπους
1)Να ενεργοποιήσει από τα μέσα Ιανουαρίου 2021 το Oruc Reis και να ξεκινήσει έρευνες όχι νοτίως του Καστελόριζου αλλά νοτίως της Κρήτης εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.
2)Δεν μπορεί να αποκλειστεί να φέρει πλοίο εξόρυξης, η Τουρκία ως γνωστό διαθέτει 5 πλοία έρευνας και εξόρυξης εάν αρχίσει να τρυπάει το υποθαλάσσιο έδαφος ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας π.χ. νότια από το Καστελόριζο ή νότια της Κρήτης η περιοχή θα καταστεί ξανά πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης.

Γιατί η Τουρκία επιδιώκει σχέσεις με το Ισραήλ;

Τις  τελευταίες 10 ημέρες, διεξάγονται συζητήσεις και ομιλίες για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
Προσελκύει την προσοχή της Τουρκίας το ζήτημα των κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που συμπίπτουν.
Την ίδια ώρα οι εξορύξεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο έχουν βαλτώσει…
Σύμφωνα με το Al Monitor επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, είπαν ότι υπάρχουν επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.
Επιπλέον, οι πηγές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.
Σε άρθρο του ο Cihat Yaycı πρώην τούρκος Ναύαρχος και εισηγητής της ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom ανέφερε ότι η Κύπρος έπρεπε να αποχωρήσει σε περίπτωση διμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σε καθορισμό ΑΟΖ.
Κατά τον Cihat Yaycı υπήρξε συνωμοσία που διαπράχθηκε από την Κύπρο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας του Ισραήλ στη Συμφωνία ΑΟΖ του 2010.
Στη συνέχεια, Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί και οι Ισραηλινοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης επηρεάστηκαν από το άρθρο και άρχισαν να αμφισβητούν την ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Το ζήτημα αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη, που βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου και Ισραήλ και ανακαλύφθηκε το 2011 από την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Energy. Υποστηρίζεται ότι η κατάθεση Αφροδίτης περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην κυπριακή πλευρά. Η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι εργασίες γεώτρησης στην περιοχή σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, το Ισραήλ έχασε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, εάν υπογραφεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ η Τουρκία θα κερδίσει 10.462 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα κερδίσει 16.344 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής
Image

Πηγή - www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης