Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Shell πουλάει έναντι 7,25 δισ. δολ. δικαιώματα κοιτασμάτων πετρελαίου στον Καναδά

Η Shell πουλάει έναντι 7,25 δισ. δολ. δικαιώματα κοιτασμάτων πετρελαίου στον Καναδά
Ο πετρελαϊκός κολοσσός πουλάει περιουσιακά του στοιχεία στον Καναδά στο πλαίσιο του σχεδίου εξορθολογισμού της επιχείρησης με εκποιήσεις συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων.
Η Shell συμφώνησε να πουλήσει στην Canadian Natural Resources Ltd. δικαιώματα της σε κοιτάσματα και εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Καναδά έναντι 7,25 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του σχεδίου του πετρελαϊκού κολοσσού για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η συμφωνία όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνει δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος η Shell θα πουλήσει σε θυγατρική της Canadian Natural Resources Ltd. το 60% των δικαιωμάτων της στο κοίτασμα αμμώδους πετρελαίου της Athabasca, το 100% των δικαιωμάτων της σε εκτάσεις, εργοστάσια και εξοπλισμό στο συγκρότημα Peace River και σε αναξιοποίητα κοιτάσματα αμμώδους πετρελαίου στην Alberta του Καναδά έναντι 8,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.
Στο δεύτερο μέρος, η Shell και η Canadian Natural Resources Ltd. θα αγοράσουν από κοινού και με ίσα μερίδια την Marathon Oil Canada Corporation, η οποία κατέχει το 20% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα αμμώδους πετρελαίου της Athabasca, έναντι 1,25 δισ. δολαρίων σε μετρητά από την Marathon Oil Corp.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «τα έσοδα αυτά θα επιταχύνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές και θα μειώσουν τους αλληλοσυνδεόμενους μηχανισμούς συμβάλλοντας ουσιαστικά στο πρόγραμμα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της Shell ύψους 30 δισ. δολαρίων».
Η Marathon Oil Corp. ανακοίνωσε εξάλλου, ότι θα αγοράσει έκταση περίπου 70.000 στρεμμάτων στην λεκάνη Πέρμια στο Τέξας των ΗΠΑ από την BC Operating Inc. και άλλους φορείς έναντι 1,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά, συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β΄ τρίμηνο του 2017.
Επίσης, η Marathon Oil Corp. δήλωσε ότι η συμφωνία για την πώληση των δικαιωμάτων της στο κοίτασμα αμμώδους πετρελαίου της Athabasca αναμένεται να κλείσει στα μέσα του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης