Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Eni στην αγορά αιολικής ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας με τη συμμετοχή στο Dogger

Η Eni στην αγορά αιολικής ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας με τη συμμετοχή στο Dogger
Η ιταλική εταιρεία εξαγόρασε το 20% του Dogger Bank Wind Farm
Η ιταλική Eni αγοράζει μερίδιο 20% στο έργο Dogger Bank Wind Farm από την νορβηγική Equinor και την βρετανική SSE, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050.
Το έργο στα βορειοανατολικά παράλια της Αγγλίας αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, βοηθώντας τις εταιρείες να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Η επένδυση της Eni νέρχεται σε 405 εκατομμύρια λίρες (545 εκατομμύρια δολάρια), ανέφεραν οι εταιρείες την Παρασκευή. «Η είσοδος στην υπεράκτια αιολική αγορά στη Βόρεια Ευρώπη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσουμε περαιτέρω δεξιότητες στον τομέα χάρη στη συνεργασία με δύο από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi.
Μαζί με πολλές άλλες εταιρείες πετρελαίου η Eni σχεδιάζει να αυξήσει μαζικά την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους εσωτερικούς κλιματικούς στόχους .
Σκοπεύει να έχει περισσότερα από 55 gigawatts ανανεώσιμης χωρητικότητας έως το 2050, από λιγότερο από 1 GW το 2019.

Κοινοπραξία

Η Eni έχει ήδη δημιουργήσει μια κοινοπραξία με τη νορβηγική HitecVision για να συμμετάσχει σε μια υπεράκτια προσφορά αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία το επόμενο έτος.
Η SSE και η Equinor δήλωσαν ότι η καθεμία θα λάβει 200 εκατομμύρια λίρες από την πώληση της Dogger Bank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021 υπό την επιφύλαξη κανονιστικών και δανειοδοτικών εγκρίσεων, ενώ εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 80%.
«Για άλλη μια φορά, αποδείξαμε την ικανότητα της Equinor να δημιουργεί αξία από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Paal Eitrheim, επικεφαλής της New Energy Solutions.

Η Equinor πούλησε επίσης μερίδιο 50% σε δύο αιολικά πάρκα των ΗΠΑ στην BP τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας κέρδος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η συμφωνία με την Eni καλύπτει τα δύο πρώτα μέρη της ανάπτυξης της Dogger Bank, τα οποία θα προσθέσουν συνδυασμένη χωρητικότητα 2,4 gigawatt, με την προγραμματισμένη ολοκλήρωση το 2023 και το 2024 αντίστοιχα.
Η Equinor και η SSE διατηρούν 50% μερίδιο στη φάση Γ, η οποία βρίσκεται ακόμη στα στάδια προγραμματισμού και θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 1,2 gigawatt το 2026, οπότε η Dogger Bank θα παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να παρέχει το 5% της βρετανικής ζήτησης, που ισοδυναμεί με έξι εκατομμύρια σπίτια .
Η Βρετανία είναι ήδη η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο και στοχεύει 40 GW χωρητικότητας έως το 2030, από τα 10 GW τώρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης