Πετρέλαιο

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την συμφωνία στον ΟΠΕΚ + - Ένα βήμα πριν τα 50 δολ. το brent

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την συμφωνία στον ΟΠΕΚ + - Ένα βήμα πριν τα 50 δολ. το brent
Ο ΟΠΕΚ +, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή 7% της παγκόσμιας ζήτησης από τον Ιανουάριο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τα 50 $ το βαρέλι την Παρασκευή 4/12/2020, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί προχώρησαν σε συμβιβασμό για την ελαφρά αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο, αλλά συνεχίζουν το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων περιορισμών της προσφοράς για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση που πλήττεται από την πανδημία.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 1,07% στα 49,23 $ το βαρέλι, αφού έφτασε στο υψηλότερο από τις αρχές Μαρτίου στα 49,92 $.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate αυξήθηκε 1,23%στα 46,20 δολ. το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια καταγράφουν πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν την Πέμπτη να περιορίσουν τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως με περαιτέρω έως και απροσδιόριστες αυξήσεις σε μηνιαία βάση, χωρίς να καταλήξουν σε συμβιβασμό για μια ευρύτερη πολιτική για το υπόλοιπο του 2021.

Ο ΟΠΕΚ + αναμενόταν να συνεχίσει τις υπάρχουσες περικοπές μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, αφού πάγωσε τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd.
Η αύξηση σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ +, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή 7% της παγκόσμιας ζήτησης από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τις τρέχουσες περικοπές 7,7 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές είδαν μια αγορά ανεφοδιασμού πετρελαίου ακόμη και κάτω από τις νέες υψηλότερες ποσοστώσεις εφοδιασμού, άλλοι περίμεναν τα βαρέλια να ανατρέψουν την αγορά σε υπερπροσφορά.
Οι αναλυτές της Wood Mackenzie, για παράδειγμα, αναμένουν ότι εάν οι αυξήσεις συνεχιστούν έως τον Μάρτιο, ενδέχεται να υπάρξουν 1,6 εκατομμύρια ανεπιθύμητα βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, υποστηρίζοντας τις τιμές, ένα διμερές σχέδιο ενίσχυσης 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων προωθείται στις ΗΠΑ.
Το premium των μελλοντικών συμβολαίων αργού Brent για κοντινή παράδοση  είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο, μια δομή που ονομάζεται καθυστέρηση, η οποία συνήθως υποδηλώνει τη σύσφιξη των προμηθειών και υποδηλώνει υποχώρηση των φόβων για τρέχουσα διαρροή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης