Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το υποσχόμενο ενεργειακό project της Siemens Gamesa στην Δανία - Στο επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο

Το υποσχόμενο ενεργειακό project της Siemens Gamesa στην Δανία - Στο επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο
Η αιολική ενέργεια έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της εξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα

Η Siemens Gamesa αναπτύσσει το πρώτο έργο στον κόσμο ικανό να παράγει πράσινο υδρογόνο απευθείας από την αιολική ενέργεια, σε μοντέλο «νησιωτικού πλέγματος». Ειδικότερα το εν λόγω πιλοτικό έργο στη Δανία θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2021 με στόχο την δοκιμή της τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου απευθείας από την αιολική ενέργεια.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η απανθρακοποίηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας από τους σημαντικούς στόχους των χωρών και κατ’ επέκταση των εταιρειών τις επόμενες δεκαετίες. Η αιολική ενέργεια έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της εξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η πρόκληση της απαλλαγής από τον άνθρακα της οικονομίας απαιτεί τη μαζική ανάπτυξη καυσίμων ουδέτερου άνθρακα σε άλλους ρυπογόνους τομείς, όπως οι μεταφορές και η βαριά βιομηχανία.

Η δράση της Siemens Gamesa

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία ξεκινά την απανθρακοποίηση αυτών των βιομηχανιών εγκαθιστώντας το πρώτο σύστημα στον κόσμο ικανό να παράγει πράσινο υδρογόνο απευθείας με μια ανεμογεννήτρια, χωρίς σύνδεση στο δίκτυο. Πρόκειται για ένα βήμα παροχής πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και μετά.

«Το πράσινο υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Οι ανεμογεννήτριες μας συμβάλλουν ήδη σε αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο, αλλά, με το δυναμικό αποθήκευσης υδρογόνου, μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε άλλες βασικές βιομηχανίες. Αυτό είναι ένα συναρπαστικό έργο και είμαι περήφανος που η εφευρετικότητα και η δέσμευση των ανθρώπων μας δίνει τη δυνατότητα στη Siemens Gamesa να πρωτοστατήσει. Αυτό είναι το μέλλον », είπε ο Andreas Nauen, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa.

Η δράση του υδρογόνου

Το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές είναι 100% βιώσιμο, αποθηκεύσιμο, μεταφερόμενο και ευέλικτο καύσιμο. Αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για την πράσινη μετάβαση, οδηγώντας τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών σε εθνικό και εταιρικό επίπεδο.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις από διάφορες πηγές της βιομηχανίας δείχνουν ότι το υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες καθώς οι μεταφορές και η βαριά βιομηχανία θα απανθρακοποιηθούν, «απαιτώντας» 1.000 έως 4.000 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας έως το 2050 για να καλύψουν τη ζήτηση, γεγονός που υπογραμμίζει το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης