Πετρέλαιο

Γιατί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βάζουν δύσκολα στον OPEC+

Γιατί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βάζουν δύσκολα στον OPEC+
Μέχρι πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται αποτελεσματικά του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ), και οι σύμμαχοί του στον Κόλπο, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ, κινήθηκαν μαζί στην πολιτική εφοδιασμού.

Η αντίσταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ για την επέκταση της βαθιάς περικοπής του εφοδιασμού έως το 2021 είναι η αρχή μιας πιο αποφασιστικής πολιτικής στάσης που θα μπορούσε να δυσκολέψει τον de-facto ηγέτη του ομίλου, τη Σαουδική Αραβία, να εξισορροπήσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Τα ΗΑΕ είπαν στους ομολόγους του ΟΠΕΚ + σε κλειστές συσκέψεις αυτήν την εβδομάδα ότι παρόλο που θα υποστηρίξει την ανατροπή των υφιστάμενων περικοπών, θα αγωνιστεί να συνεχίσει με τις ίδιες βαθιές μειώσεις παραγωγής έως το 2021, καθυστερώντας αποτελεσματικά την τελευταία στρατηγική απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Μέχρι πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται αποτελεσματικά του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ), και οι σύμμαχοί του στον Κόλπο, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ, κινήθηκαν μαζί στην πολιτική εφοδιασμού.

Ωστόσο, η αυξανόμενη αποφασιστικότητα του Αμπού Ντάμπι, που υπογραμμίζεται από την αυξανόμενη πολιτική ανεξαρτησία του από το Ριάντ για μια σειρά θεμάτων, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εποχή της αυτόματης συνεργασίας έχει τελειώσει, λένε οι αναλυτές του κλάδου.

«Το Αμπού Ντάμπι ανοίγει την πόρτα για πιο ήπιες ερμηνείες των απαραίτητων πολιτικών δράσεων σε έναν κόσμο μετά το COVID. Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προχωρήσει περαιτέρω υπό την διοίκηση Biden» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ayham Kame από την Eurasia.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης