Ενέργεια

Τι είπε ο Γ. Στάσσης σε περισσότερους από 200 επενδυτές - Ξεκινά το market test του ΔΕΔΔΗΕ, είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

Τι είπε ο Γ. Στάσσης σε περισσότερους από 200 επενδυτές - Ξεκινά το market test του ΔΕΔΔΗΕ, είσοδος στις τηλεπικοινωνίες
EBITDA 1 δισ από το 2023 - Κλείνει από το 2021 η Μεγαλόπολη 3 - Το πλάνο μετατροπής της ΔΕΗ σε Πράσινη Εταιρία
Πάνω από 200 εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων, funds, αναλυτές και χρηματιστές ήταν παρόντες στο Investors' Day της ΔΕΗ, που δείχνει ότι έχει μπει για τα καλά στο περισκόπιο των ξένων επενδυτών.
Μεταξύ αυτών τα γνωστά επενδυτικά σχήματα που αχολούνται με την ΔΕΗ  Helikon, Ambrosia αλλά και αμερικάνικα funds των μεγάλων παικτών, όπως επίσης και οι μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές που μέχρι τώρα έχουν πρωταγωνιστήσει με τις οξυδερκείς αναλύσεις τους από πέρυσι όπως η AXIA και η Pantelakis.
Η Pantelakis
στο πρώτο σχόλιο που έκανε αναφέρθηκσε σε ισχυροποίηση ταμειακών ροών, βελτιωση ρευστότητας, δυναμική ανάκαμψη στην κερδοφορία,μείωση των επενδύσεων προσωρινά, διαχείριση στον τομέα των απαιτήσεων και μια αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα καθώς θα υλοποιηθεί η στροφή στις ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε επίσης ο CEO της ΔΕΗ σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ξεκινά το market test για την μερική ιδωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή διάρθρωση της επιχείρησης και θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ.
Οι επενδύσεις αυτές, ο προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 2 δισ ευρώ, θα υλοποιηθούν είτε αυτόνομα είτε διαμέσου συνεργασιών με 2-3 μεγάλες εταιρίες.
Παράλληλα ο κ. Στάσσης προανήγγειλε την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες η οποία θα αξιοποιήσει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με ευρυζωνικές συνδέσεις μέσα στο προσεχές 6μηνο.

Το πλάνο ολοκλήρωσης αναδιάρθρωσης της επιχείρησης
 
Με μεγάλη συμμετοχή αναλυτών και επενδυτών από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε το Investor Day 2020 του Ομίλου ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης και το ανώτερο management του Ομίλου ΔΕΗ παρουσίασαν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2020-2023 σε περισσότερους από 200 αναλυτές και επενδυτές, ενώ είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και στις ερωτήσεις της επενδυτικής κοινότητας.Δείτε την παρουσίαση της ΔΕΗ στο Investors' Day σήμερα Τετάρτη 2/12/2020.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάζει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας στην επενδυτική κοινότητα, πρακτική που ακολουθούν διεθνώς οι μεγάλες εταιρείες, στο πρότυπο της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.

Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ βασίζεται στους τρεις πυλώνες:

• Αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ
• Πλήρη ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων
• Επανατοποθέτηση της Εμπορικής δραστηριότητας σε τομείς προστιθέμενης αξίας, βάζοντας στο επίκεντρο τον πελάτη.
Παράλληλα, οι επιδόσεις του Ομίλου οδηγούν σε επίτευξη στόχων νωρίτερα από τους στόχους, που είχαν ανακοινωθεί στους αναλυτές τον Δεκέμβριο του 2019.

Συγκεκριμένα:
• Ο στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA €650-700 εκατ. το 2020 αναθεωρείται σε €850-900 εκατ.
• Ο στόχος για EBITDA €1 δισ. το 2024, επιτυγχάνεται ήδη από το 2023.
• Ο στόχος για παραγωγή 1GW από ΑΠΕ το 2024 αναθεωρείται σε 1,5 GW ήδη από το 2023.
• Επισπεύδεται η απόσυρση ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων (η «Μεγαλόπολη 3» κλείνει το 2021 αντί του 2022).

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, «Σήμερα είμαστε σε διαφορετική θέση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων μας.
Η Ομάδα είναι στη θέση της και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Το πλάνο που παρουσιάσαμε δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2024 ήδη από το 2023. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω.
Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με διατήρηση του management στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για μεγαλύτερη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξουμε πολύ γρηγορότερα και να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα “πράσινης” παραγωγής, να εξισορροπήσουμε πιο γρήγορα την μακροπρόθεσμη θέση μας και να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μία πραγματικά “Πράσινη Εταιρεία”.
Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, που είναι και στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών».

www.worldenergunews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης