Χρηματιστήριο & Αγορές

Credit Suisse: Κέρδη 31% για τον MSCI World Enegry το Νοέμβριο

Credit Suisse: Κέρδη 31% για τον MSCI World Enegry το Νοέμβριο
Κέρδη για τους ενεργειακούς δείκτες που πρωταγωνίστησαν παγκοσμίως σύμφωνα με την Credit Suisse
Σε πρωταγωνιστή των αγορών αναδείχθηκε ο ενεργειακός τομέας τον Νοέμβριο καθώς οδήγησαν το ράλι σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Credit Suisse ο δείκτης MSCI World Energy σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τα κέρδη του για το Νοέμβριο κατά 31% σε σύγκριση με αύξηση 13% για τον δείκτη MSCI World.
Την περασμένη εβδομάδα, η ενέργεια κέρδισε 7,5% στηρίζοντας τον MSCI World που ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 5% και ήταν και πάλι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις MSCI.
Οι ενεργειακές μετοχές στις ΗΠΑ (+ 8,3%) και στην Ευρώπη (+ 7,7%) οδήγησαν το ράλι, ενώ η Ασία (+ 5,1%) και η EM (+ 4,3%) υστέρησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

gred1.1.12

Πετρέλαιο

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020, οι επιμέρους πετρελαϊκοί κλάδοι κατέγραψαν κέρδη με τους drillers πετρελαίου στις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή της λίστα ακολουθούμενοι από τις αμερικανικές εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής (E & P) .
Καθώς επιταχύνθηκε η ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης αναφοράς στις ΗΠΑ, τα διυλιστήρια ήταν μεταξύ των τριών πρώτων κερδισμένων.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές και τα διυλιστήρια στην ΕΕ σημείωσαν άνοδο καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου υποστήριξαν το επενδυτικό κλίμα.
Το αμερικανικό αέριο E & Ps, που ήταν υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε μέτρια κέρδη την περασμένη εβδομάδα λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 28% το Νοέμβριο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ + χθες και σήμερα.
Αφού οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, η εστίαση στην αγορά μετατοπίζεται στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + αυτή την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να φέρει κάποια αστάθεια στην αγορά πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ + αποφασίζει εάν θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη μείωση του περικοπές παραγωγής τον Ιανουάριο ή εάν θα επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές πέραν του Ιανουαρίου (η παράταση 3 μηνών είναι επί του παρόντος η άποψη συναίνεσης) δεδομένης της αβέβαιης βραχυπρόθεσμης προοπτικής ζήτησης πετρελαίου λόγω των συνεχιζόμενων lockdowns για τον COVID-19 στην Ευρώπη.


gre2.1.12

Φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ ανέκαμψαν συγκρατημένα την περασμένη εβδομάδα από διψήφια μειώση τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και οι τιμές LNG αυξήθηκαν πάνω από 10% την περασμένη εβδομάδα.

Αποθέματα στις ΗΠΑ

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου (bullish ) μειώθηκαν κατά 0,8 εκατομμύρια bbls σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση των 0,3 εκατομμύρια bbls και ο μέσος όρος 5 ετών των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στα 1.8mbbls.
Τα αποθέματα βενζίνης (bearish) αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια bbls έναντι αναμενόμενης αύξησης 0,8 εκατομμύρια bbls.
Τα αποθέματα αποστάγματος (bearish) μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια bbls έναντι προσδοκιών για 2,3 εκατομμύρια bbls.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 18 δισ. κυβικά πόδια (bcf), σύμφωνα με τις προσδοκίες αλλά κάτω από το μέσο 5ετή όρο για υποχώρηση 23 bcf.

gred3112

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα η Repsol μειώνει το μέρισμα και στοχεύει σε 15 GW ανανεώσιμη χωρητικότητα έως το 2030, και η Exxon Mobil μειώνει τις εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου.
Το αμερικανικό λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου είναι σε θέση μάχης για μια πιθανή απαγόρευση των γεωτρήσεων.
ΗChevron συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο Gorgon LNG project, ενώ η Petrobras μειώνει τις δαπάνες κεφαλαίου 2021-2025 κατά 27%


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης