Πετρέλαιο

Σταθερές οι τιμές πετρελαίου - Εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+

Σταθερές οι τιμές πετρελαίου - Εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+
Μεγάλες προσδοκίες γέννησαν τα τα εμβόλια κατά του COVID με αποτέλεσμα να σημειώσουν άνοδο οι τιμές το Νοέμβριο

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν γενικά σταθερές σήμερα καθώς οι επενδυτές περίμεναν κατεύθυνση από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, αφού οι παραγωγοί ανέβαλαν μια επίσημη συνάντηση για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν την παραγωγή από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, το brent υποχώρησε 0,52% στα 47,64 δολ/βαρέλι και το αργό κατά 0,79% στα 44,98 δολ/βαρέλι.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Reuters, οι δύο αυτές συμβάσεις σημείωσαν άνοδο περίπου 27% το Νοέμβριο εξαιτίας των προσδοκιών που δημιούργησαν τα εμβόλια κατά του COVID-19. Αυτές οι ειδήσεις ενίσχυσαν την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση καυσίμων, καθώς και από τις προσδοκίες ότι οι παραγωγοί πετρελαίου θα διατηρήσουν αυστηρά την παραγωγή εν μέσω ενός νέου κύματος του ιού.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι σύμμαχοι, καθυστέρησαν τις συνομιλίες για την πολιτική παραγωγής του επόμενου έτους έως την Πέμπτη (3/12) από την Τρίτη, καθώς οι κύριοι παράγοντες δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει, ανέφεραν πηγές.

«Υπάρχει βούληση για να βρεθεί λύση. Η αγορά βέβαια δεν  πανικοβάλλεται ακόμη» ανέφεραν οι αναλυτές. Ο Όμιλος επρόκειτο να μειώσει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, ο OPEC+ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές στους πρώτους μήνες του 2021, μια θέση που υποστηρίζεται από τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία, λένε πηγές. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει μια σταδιακή αύξηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με 40 οικονομολόγους και αναλυτές, το brent  αναμένεται να έχει μέσο όρο 49,35 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο.

iujhj


Υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράκ

Οι εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράκ μειώθηκαν στα 2,709 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Νοέμβριο, από 2,876 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε το υπουργείο πετρελαίου σήμερα.

Οι εξαγωγές από τους τερματικούς σταθμούς της νότιας Μπάσρα της χώρας έφτασαν τα 2,6 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, από 2,77 εκατομμύρια bpd τον προηγούμενο μήνα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αποστολές πετρελαίου από το Kirkuk μέσω της Ceyhan ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,819 εκατομμύρια βαρέλια το Νοέμβριο. Τα έσοδα του πετρελαίου από το Ιράκ τον Οκτώβριο, την κύρια πηγή εισοδήματος, ανήλθαν σε 3,394 δισεκατομμύρια δολάρια με μέση τιμή ανά βαρέλι 41,778 $.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης