Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Τράπεζες και Motor Oil ωθούν το Γ.Δ. πάνω από τις 740 μονάδες

Τράπεζες και Motor Oil ωθούν το Γ.Δ. πάνω από τις 740 μονάδες

Στο +0,9% ο DAX, τα futures της Wall +1%

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με καλή άνοδο, εξέλιξη που βοηθάει και τη δική μας αγορά. Ο Νοέμβριος ήταν εκπληκτικός μήνας με εξαιρετικές αποδόσεις από τα χαμηλά. Ακόμα όμως κάποιες μετοχές έχουν μεγάλα «τραύματα». Θα πρέπει και ο Δεκέμβριος να βάλει το… χεράκι του.

Ο τζίρος χθες ήταν στα ύψη λόγω MSCI και μένει να δούμε αν έχουν μείνει ανεκτέλεστες εντολές για σήμερα. Πάνω από τις 740 μονάδες το άνοιγμα του Γενικού Δείκτη. Η Εθνική ενισχύεται περίπου 5%. Καλή κίνηση και από τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και από ΕΧΑΕ, Motor Oil και άλλα βαριά χαρτιά.

Δημοσιεύονται καλά αποτελέσματα από αρκετές εισηγμένες. Προχωράνε και κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που δείχνουν ότι υπάρχει αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις. H MIG λόγω πώλησης της Vivartia ενισχύεται 13%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ισχυρά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 101 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές. Στο +4,25% η μετοχή και στα 1,58 ευρώ.

ΔΕΗ: Μετά το κλείσιμο τα δικά της αποτελέσματα. Οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο 1,25 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 4%, EBITDA 233 εκατ. ευρώ από 88 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και καθαρά κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 78,4 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο τα EBITDA αναμένονται στα 717,55 εκατ. ευρώ από 196,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 50 εκατ. ευρώ από ζημιές 353 εκατ. ευρώ.

Υπάρχου κέρδος 45 εκατ. ευρώ από ΔΕΠΑ και έκτακτο έξοδο 26 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις προσωπικού. Ενισχύεται άνω του 1% στο ξεκίνημα με την τιμή να είναι πάνω από τα 7 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Αδύναμα όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα λόγω χαμηλού τζίρου και αποτίμησης της αγοράς. Καλή η ρευστότητα μετά και τις διανομές στους μετόχους, ενώ σημειώνουμε πως οι τζίροι στο ΧΑ έχουν ενισχυθεί στο τέταρτο τρίμηνο.

Χθες λόγω των εκροών υποχώρησε αλλά σήμερα δοκιμάζει ξανά τη διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών. Στα 3,24 ευρώ και στο +2,2%. Ανοδική διαφυγή θα δώσει καλή άνοδο.

ΤΙΤΑΝ: Σπάει και αυτή σημαντική αντίσταση και δε βλέπουμε πολλά εμπόδια μπροστά της.

LAVIPHARM: Το μόνο αρνητικό πλέον στη λογιστική κατάσταση είναι η αρνητική καθαρή θέση. Τα EBITDA μας κάνουν άνετους αναφορικά με το ύψος του δανεισμού. Τα αποτελέσματα ήταν δυνατά και δείχνουν πως το turnaround είναι σε καλό δρόμο. Μπράβο στην εταιρεία.

ΜΙG (απάντηση): Σωστά, είναι και η Attica Group, αλλά και γι΄αυτήν έχουν ακουστεί σενάρια πώλησης. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα για το σενάριο να αγοραστεί η Attica μέσω της MIG και όχι όπως έχουν γίνει οι άλλες πωλήσεις συμμετοχών. Άποψή μας είναι πως δεν θα πρέπει να συγκεντρώνει πολλές ελπίδες μία εξαγορά με τέτοιο τρόπο.

Επιπλέον αυτό που θέλουμε πλέον να δούμε είναι πως διαμορφώνεται ο ισολογισμός χωρίς Vivartia και Singular. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα σενάριο, ώστε να δούμε αν συμφέρει ο τρόπος που περιγράφετε.

Η μετοχή καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 10% λόγω της πώλησης της Vivartia με τον όγκο να είναι πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (απάντηση): Η στήλη τον είχε στις επιλογές της για το 2020 ως turnaround. Μας έδωσε γρήγορα τιμές κοντά στα 2 ευρώ και τον αφαιρέσαμε. Πάντως είχαμε πιο επιφυλακτική στάση έναντι αναλυτών που περίμεναν κέρδη το 2020, σημειώνοντας πως η χρονιά θα είχε προκλήσεις, ειδικά στην κατασκευή. Και το 2021 κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να έχει προκλήσεις.

Φαίνεται όμως πως γίνεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα και αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτό βέβαια που δε ξέρουμε είναι τι θα γίνει από όλα αυτά που ακούγονται. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Επιπλέον είναι και το ύψος του καθαρού δανεισμού που μας κάνει λίγο επιφυλακτικούς και θέλουμε καλή πορεία των ταμειακών ροών και για τα επόμενα έτη.

PRODEA: Προσωρινό μέρισμα 0,14 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η διασπορά είναι περιορισμένη επομένως τα χρήματα θα πάνε στους βασικούς μετόχους. Καλά τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τα οποία ενισχύθηκαν 2% και ανήλθαν στα 47,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Στις 7/12 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στηρίζουν τους δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,9% στις 13.400 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,3% στις 6.348 μονάδες.
Στις 5.560 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,8%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,6% στις 22.183 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1% στις 8.146μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 1%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 20 μονάδες.
Στο ταμπλό, βουτιά 5,5% καταγράφει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η εξασφάλιση έγκρισης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορωνοϊού, μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων κλινικών δοκιμών και την υποβολή αιτήσεων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).
Στο μέτωπο της πανδημίας, θέμα ημερών είναι πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού καθώς ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εγκριθούν τα εμβόλιά τους.
Η αρχή εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, όταν και αναμένεται να εμβολιαστεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στα μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό εμβολιασμοί να γίνουν και στην Ευρώπη πριν τα τέλη του 2020.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στους πρώτους εμβολιασμούς εντός του 2020.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμ
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παραμένει η αβεβαιότητα. 
Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβει, εφόσον μέχρι τότε δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Unicredit: Πτώση 6% στη μετοχή, αποχωρεί ο CEO

«Βουτιά» 5,5% καταγράφει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Τη Δευτέρα η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Pier Carlo Padoan και το διοικητικό συμβούλιο θα αρχίσουν τις διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη στη θέση του CEO.
Πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα, πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO, ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η Unicredit, θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή του Mustier στο τιμόνι της τράπεζας.
Ο Mustier ανέλαβε τις τύχες της Unicredit στα μέσα του 2016, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια.
O πρώην investment banker ηγήθηκε της αναδιοργάνωσης, εκκαθάρισε τον ισολογισμό και άντλησε δεκάδες δισ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών και assets, ωστόσο απέτυχε να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής, που διαπραγματεύεται με discount 40% έναντι της λογιστικής της αξιας.

Ράλι για τη Monte dei Paschi, προσδοκίες για deal

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Monte dei Paschi σημειώνει ράλι 6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Unicredit για την εξαγορά της.
Η UniCredit συνεργάζεται με στρατηγικούς συμβούλους τις Goldman Sachs και JPMorgan, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών της πλάνων για το επόμενο έτος έχει θέσει στο μικροσκόπιο την εξαγορά της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
Το ιταλικό δημόσιο αναζητά αγοραστή για τη Monte dei Paschi (MPS), την οποία διέσωσε το 2017, δαπανώντας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και στην οποία κατέχει μερίδιο 68%, το οποίο τώρα επιχειρεί να μειώσει με συμβούλους τις Bank of America και Orrick. Η UniCredit είχε αναγνωριστεί ως ο ιδανικός αγοραστής για την ιταλική τράπεζα δεδομένων των ισχυρών στοιχείων του ισολογισμού της, αλλά ο έτερος μικρότερος διεκδικητής η Banco BPM παραμένει επίσης στο παιχνίδι.
Η UniCredit ρητορικά έχει αποκλείσει την εμπλοκή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να αποδεχθεί μία συμφωνία παρόμοια με εκείνη που είχε επιτύχει με την Intesa Sanpaolo το 2017.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και οι προσδοκίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προσφέρουν ώθηση στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,9% στις 3.656 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε άνοδο 1,34%, στις 26.787 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τη 18η Απριλίου 1991.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με 0,77% στις 1.768 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,9% στις 26.589 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,77% στις 3.451 μονάδες, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να ενισχύονται σε υψηλά 10ετών.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,9% στις 44.526 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 0,64% στα 45,06 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent να διαπραγματεύεται στα 47,55 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 0,7%. 

www.bankingnews.gr 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης