Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για νέα παράταση του lockdown έως τουλάχιστον τις 14/12

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για νέα παράταση του lockdown έως τουλάχιστον τις 14/12
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει στα τέλη της εβδομάδας τις αποφάσεις του με διάγγελμα προς τους πολίτες
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η νέα παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου (14/12), καθώς σε αυτό συνηγορούν τόσο το σύνολο των επιστημόνων όσο και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε ότι θα πρέπει να μιλάμε σχετικά με την άρση του lockdown με δεδομένα και όχι με ημερομηνίες.
Και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν παράταση τουλάχιστον έως τις 14/12 χωρίς να αποκλείεται και η 21η Δεκεμβρίου.
Αν και καταγράφεται μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, οι ασθενείς με covid υπολογίζονται σε περίπου 3.400 στα νοσοκομεία ενώ και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (585), αριθμοί που σε συνδυασμό με το ότι το 87% των κλινών ΜΕΘ για covid είναι ήδη καλυμμένο, δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση και εφησυχασμό.
Άλλωστε ο Νοέμβριος αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, καθώς κατά τη διάρκεια των 30 αυτών ημερών, καταγράφηκαν οι 1.780 από τους 2.406 θανάτους λόγω κορωνοϊού ενώ στις 28/11 σημειώθηκε και το αρνητικό ρεκόρ των 121 θανάτων μέσα σε μόλις μια ημέρα.
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μια και ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από το 1% σε όλη την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό την άλλη εβδομάδα να υπάρξει αποσυμπίεση του ΕΣΥ καθώς αναμένεται και μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η μείωση της έντασης της επιδημίας και της πίεσης στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση θα εξετάσει το εάν, το πότε και το πώς θα προχωρήσει στην άρση του lockdown.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία, έχει προειδοποιήσει πως υπάρχουν ακόμα δύσκολες ημέρες μπροστά και έχει τονίσει πως μέλημα του είναι να υπάρξει ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα αναλύει καθημερινά και καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα και στα τέλη της εβδομάδας πιθανότατα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ενδεχομένως και με ένα νέο μήνυμα/διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Βατόπουλος: Δύσκολο να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου – Έχουμε ακόμα καιρό

Τη θέση ότι είναι δύσκολο να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και ελαττώνονται τα κρούσματα, αυτά εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά.
|Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε.
Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν.
Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία.
Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά.
Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.
«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».
Όσον αφορά την εστίαση , είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Θα τον φάμε τον χειμώνα

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ.Βατόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός».
«Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον "φάμε"» είπε ο κ.Βατόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχει μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.
«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά.
Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία».
«Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» τόνισε ο κ.Βατόπουλος συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.
«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα.
Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ.
Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε ο κ.Βατόπουλος.
 
Το 50% των νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σταθερά η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, μετρώντας η μεν 255 και η δε 213 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους.
Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας 30/11 η λοιμοξιολόγος Β. Παπαευαγγέλου.
Η ειδικός αναφέρθηκε, ωστόσο, και σε άλλους ασθενείς, πλην εκείνους που νοσούν λόγω κορωνοϊού, προτρέποντάς τους να μην φοβούνται να ζητούν περίθαλψη στο σύστημα Υγείας. «Υπό το φόβο του κορωνοϊού και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας.
Έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid, αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους Έλληνες να μην παραμελούν την υγεία τους.

Ποιες περιοχές παραμένουν  στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% - αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας.
Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Η πίεση στο ΕΣΥ και ιδίως στις ΜΕΘ θα παραμείνει μεγάλη, όπως ανέφεραν και οι δύο ειδικοί.
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η κορύφωση του κύματος των νοσηλευομένων τοποθετήθηκε χρονικά από τον κ. Μαγιορκίνη στο μέσο της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε πως η μείωση της καμπύλης των νοσηλειών θα αποτυπωθεί στο τέλος αυτής και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Επανέλαβε τέλος πως διαπιστώνεται βαρύ προφίλ νοσηρότητας στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ένα και μοναδικό το μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων - Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».
«Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.
Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».
Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τελούν πλέον τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για κατάθεση με στόχο να διακριβώσει τη βασιμότητα τους.
Πάντως, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19» και «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ».

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης