Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ΕΚΠΟΙΖΩ

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ΕΚΠΟΙΖΩ
Στο επίκεντρο της συζήτησης το κόστος ηλεκτρισμού και για τις αποκοπές ρεύματος που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας με φορείς προστασίας των καταναλωτών

Συνάντηση με την Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) πραγματοποίησε, την Τρίτη 24.11.2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης που έχει ανοίξει για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, για το κόστος ηλεκτρισμού και για τις αποκοπές ρεύματος που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας με φορείς προστασίας των καταναλωτών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, Π.Πέρκα και Ρ.Δούρου στάθηκαν στο ζήτημα του υψηλού κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σημείωσαν στη συνέχεια, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της εταιρείας με δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού, εκτός από το ότι «στοίχισαν» μεγάλο αριθμό συνεπών πελατών στη ΔΕΗ που την εγκαταλείπουν και απευθύνονται πλέον σε εναλλακτικούς παρόχους, διατήρησαν πολύ υψηλά τα επίπεδα κέρδους για τους ανταγωνιστές της, μη επιτρέποντας στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισαν, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ενώ η τιμή χονδρικής (ΟΤΣ) σχεδόν κατέρρευσε το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα, η μείωση της χονδρικής να μην ελαφρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οι προμηθευτές ηλεκτρισμού να κερδοσκοπήσουν πουλώντας σε τιμές ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ακόμη την ανάγκη να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, να σταματήσουν οι αποκοπές ρευματοδότησης καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες τόσο από ευάλωτα νοικοκυριά, όπως και από επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω καραντίνας. Ανέφεραν την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας για τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας, με επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, όπως και την κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούλιο για τη δωρεάν παροχή ποσοτήτων ρεύματος για τους ευάλωτους, η οποία δεν έγινε δεκτή και θα κατατέθηκε ξανά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από την Ένωση Καταναλωτών ΕΠΟΙΖΩ συμμετείχαν: η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ και Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας ΠΟΜΕΚ "Η Παρέμβαση" και ο  Βίκτωρας Τσιαφουτης, Νομικός Σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΚ "Η Παρέμβαση". Οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ σημείωσαν ότι έχουν εντοπίσει το θέμα μη μετακύλισης της μείωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2020 στη λιανική τιμή ρεύματος, το έχουν επισημάνει και υπογράμμισαν πως η διαμόρφωση των τιμών ρεύματος αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Ενημέρωσαν ακόμη τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι προγραμματίζουν καμπάνια για τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος και ότι κατέθεσαν, τον Μάιο του 2020, τριάντα τρία (33) μέτρα/προτάσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Αναγνώρισαν τέλος και οι δύο πλευρές ότι ο διάλογος ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητικός και συμφώνησαν να συνεχιστεί και στο μέλλον.​

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης