Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To Farallon δεν θα πουλήσει χαμηλά τα δάνεια του Ελλάκτωρα - Καϋμενάκης και Μπάκος στηρίζονται από τις τράπεζες

To Farallon δεν θα πουλήσει χαμηλά τα δάνεια του Ελλάκτωρα - Καϋμενάκης και Μπάκος στηρίζονται από τις τράπεζες
Ούτε ένας...ούτε δύο αλλά οκτώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Ελλάκτωρας
Όλοι δουλεύουν για το Farallon με αυτή την φράση έλληνας τραπεζίτης σχολιάσει τα διαδραματιζόμενα στον Ελλάκτωρα.
Για να μπορέσουμε όμως να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον Ελλάκτωρα καθώς εμπλέκονται πολλοί και τα συμφέροντα είναι συγκρουόμενα πρέπει να αναλύσουμε τους εμπλεκόμενους και τα συμφέροντα τους.

Ούτε ένας… ούτε δύο αλλά οκτώ εμπλεκόμενοι

-Οι αδερφοί Καλλιτσάντση που είναι και μέτοχοι με ποσοστό 25,58% ή 54,8 εκατ μετοχές
-Ο Λεωνίδας Μπόμπολας με ποσοστό 12,5%
-Το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest με ποσοστό 5,43%
-Το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στους αδερφούς Καλλιτσάντση με επιτόκιο 8,75% και ταυτόχρονα έχει ενεχυριάσει σχεδόν το 20% των μετοχών σε σύνολο 25,58%
-Η εμφάνιση Καϋμενάκη και Μπάκου ομάδας εφοπλιστών που θέλουν να επεκταθούν στον κλάδο της ενέργειας.
-Οι τράπεζες που θέλουν να κλείσουν οι εκκρεμότητες του Άκτωρα.
-Ο Κούτρας που ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέραν από διαρροές, που θα ήθελε το χάος για να αποκτήσει πρόσβαση στον Άκτωρα.
-Οι ανταγωνιστές από την μια ο πολύ ισχυρός όμιλος ΓΕΚ στον  οποίο συμμετέχει με 30,26% η Reggeborgh Invest με τον Γιώργο Περιστέρη 15,98% και από την άλλη ο Μυτιληναίος που δεν εμπλέκεται μεν αλλά παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις.

Ερωτήσεις – απαντήσεις

1)Πως εμπλέκεται το αμερικανικό fund Farallon στον Ελλάκτωρα;
Απάντηση
Κατά την φάση των μετοχικών μεταβολών στον Ελλάκτωρα και των ζυμώσεων όπου τελικά τα αδέρφια Καλλιτσάντση κέρδισαν την μάχη απέναντι σε Μπόμπολα και Κούτρα που έλεγχαν τον όμιλο στο παρελθόν, χρειάστηκε να αναζητήσουν κεφάλαια για να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές.
Έτσι δανείστηκαν από το Farallon 50 εκατ ευρώ έναντι δύο παραδοχών
-Να πληρώνουν ετήσιο επιτόκιο 8,75% και ταυτόχρονα ενεχυρίασαν τις μετοχές το 100% αυτών που κατείχαν τότε 12,5% περίπου και σχεδόν το 75% των μετοχών που απέκτησαν.
Το δάνειο και οι τόκοι πρέπει να πληρωθούν Ιούλιο 2021.
Οπότε εκ των πραγμάτων οι αδερφοί Καλλιτσάντση έπρεπε να πάρουν μεγάλες αποφάσεις.

2)Πως εμπλέκεται το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest με ποσοστό 5,43%.
Απάντηση
Το Ολλανδικό fund είναι ήδη βασικό μέτοχος στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ποσοστό 30,26% και απέκτησε τις μετοχές του Ελλάκτωρα από την Amber Capital όταν πούλησε τις μετοχές του το fund.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest όταν εμφανίστηκε στην Ελλάδα, είχε προσεγγίσει τον Ελλάκτωρα πριν περίπου 2,5-3 χρόνια αλλά τότε δεν ευδοκίμησαν οι διαπραγματεύσεις.

3)Ποιες είναι οι επιλογές των αδερφών Καλλιτσάντση;
Απάντηση
Οι επιλογές των αδερφών Καλλιτσάντση είναι συγκεκριμένες, θα μειώσουν το ποσοστό τους από 25,58% στο 5% και εφόσον υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο θα μπορούσαν να κατέχουν 10%.
Σε άλλη περίπτωση θα αποχωρήσουν πλήρως και από την διοίκηση και ως μέτοχοι.
Για την ώρα πάντως ο σχεδιασμός είναι να παραμείνουν μέτοχοι μειοψηφίας.

4)Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι ενδιαφέρονται για την πορεία της μετοχής του Ελλάκτωρα;
Απάντηση
Το Farallon δάνεισε 50 εκατ στους αδερφούς Καλλιτσάντση οι οποίοι αποκτούσαν μετοχές σε διάφορες τιμές από 1,6 έως 2 ευρώ όταν μέσω αυτής της διαδικασίας κατάφεραν να αποκτήσουν 27 εκατ μετοχές σε σύνολο 54,8 εκατ που κατέχουν.
Πρακτικά στις σημερινές τιμές 1,38 ευρώ (συνολική χρηματιστηριακή αξία 296 εκατ) Χ 54,8 εκατ μετοχές = 75 εκατ ευρώ.
Τα 75 εκατ ευρώ καλύπτουν το δάνειο των 50 εκατ του Farallon, καλύπτουν τους τόκους και απομένει ένα ποσό λιγότερο από 15 εκατ για τους αδερφούς Καλλιτσάντση και το επιπλέον κέρδος του Farallon.
Άρα το Farallon έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για την μετοχή και να ποντάρει στην ανάκαμψη της.
Οι αδερφοί Καλλιτσάντση ενδιαφέρονται άπαξ όσο πιο ψηλά αναρριχηθεί η μετοχή τόσο μεγαλύτερο το κεφάλαιο που θα πάρουν από την διάθεση των μετοχών μετά την αποπληρωμή του δανείου των 50 εκατ ευρώ.
Η Reggeborgh επειδή είναι δυνητικός αγοραστής δεν θα ήθελε ψηλά την μετοχή και είναι εύλογο γιατί είναι δυνητικός αγοραστής.
Το σχήμα Μπόμπολα και Κούτρα είναι ασαφές τι θα ήθελαν γιατί η μεν Reggeborgh έχει option με τον Μπόμπολα αλλά δεν είναι σαφές εάν θα την εξασκήσει για να αποκτήσει το 12,5% ενώ ο Κούτρας θα ήθελε να δει την χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής γιατί ελπίζει σε όνειρα.
Οι τράπεζες θα ήθελαν την άνοδο της μετοχής του Ελλάκτωρα για διαφορετικούς λόγους από ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Η ομάδα των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου ως δυνητικοί αγοραστές…μάλλον είναι ουδέτεροι ως προς την μετοχή.

5)Γιατί η Reggeborgh Invest δεν έχει ενεργοποιήσει την option για να αγοράσει τις μετοχές του Μπόμπολα το 12,5%;
Απάντηση
Γιατί το Ολλανδικό fund εάν καταφέρει να κλείσει deal με το Farallon δεν έχει κανένα λόγο να αγοράσει τις μετοχές του Μπόμπολα.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας ίσως να πιστεύει ότι ακόμη και εάν δεν ενεργοποιηθεί η option και μειωθεί δραστικά το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο ως μέτοχος του 12,5%.
Η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική, ούτε η Reggeborgh ενδιαφέρεται, ούτε το σχήμα των εφοπλιστών ενδιαφέρονται να έχουν στην συνδιαχείριση τον Μπόμπολα.
Η πιθανότητα επανεμφάνισης του Κούτρα που φέρει μεγάλες ευθύνες για την πορεία παρακμής του ομίλου Ελλάκτωρα είναι μηδενική.
Ο Μπόμπολας κινδυνεύει να περιμένει είτε να πουλήσει τις μετοχές, είτε να ελέγξει τον Ελλάκτωρα και τελικώς να μην συμβεί τίποτε από τα δύο, και σίγουρα δεν θα συμβεί το δεύτερο να επανελέγξει τον Ελλάκτωρα.

6)Η εμφάνιση των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου είναι προπέτασμα καπνού για να δυσκολέψει την Reggeborgh και για να γίνει κάποιο χρηματιστηριακό παιχνίδι;
Απάντηση
Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα απάντηση δίνει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μεγάλης συστημικής τράπεζας που συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές.
«Διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Πάντα συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια και μετά ζητούν τραπεζικό δανεισμό.
Τους θεωρούμε πολύ σοβαρούς και θα τους δανείζαμε στην περίπτωση του Ελλάκτωρα.
Όχι δεν είναι επενδυτές τύπου λευκοί ιππότες, δεν έχουν έρθει για να κάνουν χρηματιστηριακό παιχνίδι θέλουν να εμπλακούν σοβαρά στην ενέργεια.
Σε αντίθεση με την Reggeborgh που έχουμε ζητήσει 2 φορές συνάντηση και έχουν αρνηθεί, οι δύο εφοπλιστές έφεραν πρόσφατα μεγάλες καταθέσεις και έχουν ξεκάθαρο σχέδιο.
Επίσης μας έχουν αναφέρει ότι την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του Ελλάκτωρα και Άκτωρα θα τις καλύψουν με ίδια μέσα».

7)Η Reggeborgh βρήκε ανταγωνιστή τους εφοπλιστές, οπότε το Farallon τηρεί στάση αναμονής;
Απάντηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Reggeborgh Invest είναι ένα σοβαρό fund που έχει συμμαχήσει στην Ελλάδα με μια πολύ σοβαρή και υγιή εταιρία την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Από την άλλη όμως το Farallon έχει χρόνο και προφανώς η παρουσία των εφοπλιστών…πάγωσε το deal που ήδη ήταν σχεδόν έτοιμο μεταξύ Reggeborgh Invest και Farallon.
H Reggeborgh θα ήθελε να αποκτήσει το 25% του Ελλάκτωρα να απορροφήσει η Τέρνα Ενεργειακή την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, οι κατασκευές δεν μπορούν να συγχωνευτούν λόγω ανταγωνισμού, ενώ υπάρχουν κοινές στοχεύσεις μεταξύ ΓΕΚ και Ελλάκτωρα σε παραχωρήσεις και άλλες δραστηριότητες.   
Υπό όρους εταιρικούς η πρόταση της Reggeborgh για την ανάπτυξη έχει βάση ένα deal ΓΕΚ - Ελλάκτωρα έχει επιχειρηματική βάση, αλλά πρέπει να διασφαλιστούν πρώτα οι μετοχικές εκκρεμότητες και να διασφαλιστεί ότι όλοι θα είναι κερδισμένοι πριν συμβεί το οτιδήποτε.
Ο στόχος δεν είναι ο διαμελισμός αλλά η ανάπτυξη και η δημιουργία ισχυρών συνεργειών εάν τελικώς προχωρήσει το σχέδιο ΓΕΚ - Ελλάκτωρα.

8)Υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής του Μυτιληναίου;
Απάντηση
Η πιθανότητα εμπλοκής του Μυτιληναίου στα διαδραματιζόμενα του Ελλάκτωρα είναι μηδενική σε αυτή την φάση.

9)Τι θα γίνει τελικά;
Απάντηση
Προφανώς θα κάνουμε μια υπόθεση.
Έχουμε στην μέση το Farallon που γνωρίζει ότι σήμερα εάν πουλήσει παίρνει πίσω δάνειο και τόκους και επιτυγχάνει και κέρδος.
Από την μια η Reggeborgh Invest που θέλει να ελέγξει τον Ελλάκτωρα στόχος είναι το 5,43% να γίνει 25% εάν κάνει deal με το Farallon.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα εξασκήσει την option του Μπόμπολα αλλά δεν θα κάνει και άλλο deal με τον Μπόμπολα, π.χ. να έχει ρόλο στην διοίκηση ή οτιδήποτε άλλο.
Από την άλλη το σχήμα Καϋμενάκη και Μπάκου οι οποίοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια σχεδόν το 48% του cash της Reggeborgh Invest επίσης βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Farallon.

10)Η μετοχή του Ελλάκτωρα αξίζει 0,50 ευρώ ή 2 ευρώ;
Απάντηση;
Στις 27 ή 30 Νοεμβρίου 2020 ο Ελλάκτωρας θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου 2020 τα οποία θα δείξουν τάσεις σταθεροποίησης, τα πράγματα με όρους ισολογισμού έχουν σταθεροποιηθεί, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά αλλά δεν πάνε χειρότερα.
Πρακτικά περισσότερο θα ποντάραμε στο ανοδικό σενάριο της μετοχής πάρα στο καθοδικό σενάριο.

11)Θα υπάρξει deal;
Απάντηση
Ναι θα υπάρξει deal το οποίο θα συμφέρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές;
Ναι όσο και εάν φαίνεται περίεργο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης