Η RWE πουλά το 49% υπεράκτιου αιολικού της πάρκου στην Greencoat έναντι 648 εκατ. λιρών

Η RWE πουλά το 49% υπεράκτιου αιολικού της πάρκου στην Greencoat έναντι 648 εκατ. λιρών
Η Greencoat είναι ήδη συνεργάτης σε άλλα έργα της RWE UK

Συμφωνία με την Greencoat για την πώληση μεριδίου 49% στο λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Humber Gateway 219 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψε η RWE έναντι χρηματικών απολαβών ύψους 648 εκατομμυρίων λιρών. Μάλιστα, η έκβαση του συγκεκριμένου deal αναμένεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Εποπτικού Συμβουλίου της RWE AG

Επίσης, η RWE επισήμανε ότι η διάθεση του έργου στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Yorkshire είναι μέρος του προγράμματος εναλλαγής κεφαλαίων και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία θα παραμείνει ο πλειοψηφικός μέτοχος και διαχειριστής έργου στο αιολικό πάρκο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2015.

Η Greencoat είναι ήδη συνεργάτης σε άλλα έργα της RWE UK, συγκεκριμένα στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Rhyl Flats, καθώς και στα αιολικά πάρκα Little Cheyne Court, Lindhurst και Middlemoor.

Ακάθεκτη η κατεύθυνση προς τις ΑΠΕ

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε την οικονομική της καθοδήγηση και εξακολουθεί να σκοπεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χωρητικότητα άνω των 13 GW έως το τέλος του 2022 επενδύοντας καθαρά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τους εταίρους, ο μικτός όγκος επενδύσεων θα μπορούσε να ανέλθει σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε.

Αποθήκευση ενέργειας

Αξίζει να επισημανθεί ότι η RWE δείχνει με έργα και πράξεις την στροφή της προς τις ΑΠΕ, θεωρώντας τες απαραίτητο γρανάζι του χαρτοφυλακίου της. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα, ενώνουν τις δυνάμεις τους δύο κορυφαίες εταιρείες με σκοπό να εξερευνήσουν την αξιοποίηση σπηλαίων αλατιού για την αποθήκευση ενέργειας.

Πρόκειται για τον εταιρικό βραχίονα της γερμανικής RWE, RWE Gas Storage West GmbH και την εταιρεία ανάπτυξης CMBlu Energy AG, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ως πρώτο βήμα στη συνεργασία, οι δύο εταιρείες έχουν εντοπίσει δυνητικά κατάλληλους ηλεκτρολύτες για χρήση ως κύρια πηγή ενέργειας όταν θα γεμίζουν τα σπήλαια.

Από τώρα μέχρι τις αρχές του 2021, η καταλληλότητα των ηλεκτρολυτών για χρήση σε σπήλαια αλατιού θα διερευνηθεί σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόλις εντοπιστεί ένας κατάλληλος ηλεκτρολύτης, από την άνοιξη του 2021 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή και λειτουργία ενός πιλοτικού συστήματος, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 100 kW/1,000 kWh.

Το τρίτο στάδιο του έργου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης