Πετρέλαιο

Μείωση των περιθωρίων στο Brent εν αναμονή του ΟΠΕΚ + - Ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία

Μείωση των περιθωρίων στο Brent εν αναμονή του ΟΠΕΚ + - Ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τα μέλη του ΟΠΕΚ + να είναι ευέλικτα στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς πετρελαίου
Τα περιθώρια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent το 2021 μειώθηκαν σημαντικά καθώς η ζήτηση από την Ασία ήταν ισχυρή και οι αγορές παρέμειναν αισιόδοξες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις μειώσεις παραγωγής τους.
Το contango του πρώτου μήνα του Brent, με το οποίο τα συμβόλαια καθυστερημένης παράδοσης είναι πιο ακριβά από τα συμβόλαια νωρίτερης παράδοσης, έφτασε στα -16 σεντς το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση. Είχε διολισθήσει κατά12 σεντ τη Δευτέρα, σε σχέση τον Ιούλιο.
Ένα μεγάλο contango σημαίνει ότι οι τιμές του πρώτου μήνα είναι χαμηλότερες από τις τιμές για συμβόλαια παράδοσης αργότερα, επιτρέποντας στους traders να βγάλουν χρήματα αποθηκεύοντας αργό στην ξηρά ή σε ορισμένες περιπτώσεις στη θάλασσα και να το πουλήσουν αργότερα όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.
Ένα μικρό contango αντιθέτως καθιστά την αποθήκευση λιγότερο εφικτή και ενθαρρύνει τους traders να πωλούν πετρέλαιο τώρα, επειδή οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες στο μέλλον.
Η πτώση των αποθεμάτων μπορεί να είναι ανοδική για τις τιμές του πετρελαίου και τις περιόδους σηματοδότησης της ανεπαρκούς προσφοράς.
«Το ημερολόγιο μελλοντικής εκπλήρωσης του contango είχε μειωθεί αισθητά την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των ανακοινώσεων για τα εμβόλια που πυροδοτούν τις ελπίδες για ανάκαμψη του 2021», ανέφεραν οι αναλυτές της Oanda.

Τιμές

Το εξαμηνιαίο spread του contango για το Brend από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ήταν 87 σεντ την Πέμπτη, επίσης πιο περιορισμένο από τον Ιούλιο. Τον Απρίλιο, το contango του πρώτου μήνα του Brent υποχώρησε στα 5 δολ όταν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επέβαλαν lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και η προσφορά αυξήθηκε. «Η μείωση του contango στο Brent (δομή), οφείλεται στο συνδυασμό αυξημένης συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ + με τις δεσμευμένες περικοπές εφοδιασμού, αλλά και στην ισχυρή ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της BNP Paribas Harry Tchilinguirian.
Ο ΟΠΕΚ +, εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή 2% της παγκόσμιας ζήτησης, τον Ιανουάριο για τη στήριξη της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τα μέλη του ΟΠΕΚ + την Τρίτη να είναι ευέλικτα στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς πετρελαίου, καθώς ενισχύει την πολιτική αυστηρότερης παραγωγής πετρελαίου το 2021 για την αντιμετώπιση της ασθενέστερης ζήτησης εν μέσω ενός νέου κύματος πανδημίας κορωνοϊού. Ενώ η πανδημία COVID-19 έχει μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα είναι ο μόνος σημαντικός αγοραστής που αναμένεται να δει αυξημένη ζήτηση πετρελαίου φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης