Πάνω από 500 οι διασωληνωμένοι, αυξήθηκαν κατά 110% οι νοσηλευόμενοι σε 12 ημέρες
Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ο ιός δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά, να έχουν πλέον κορεστεί και να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μη δούμε «εικόνες Ιταλίας» με διαλογή ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20/11 ότι προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, παρά την άρνηση των ιδιοκτητών κλινικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνδράμουν τις προσπάθειες του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Δεδομένου όμως ότι τα κρούσματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη βόρεια Ελλάδα δεν υποχωρούν, η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό προς νοσοκομεία της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.
Η μεταφορά των ασθενών σχεδιάζεται να γίνει είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως για παράδειγμα ειδικά διαμορφωμένα τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους ασθενείς.
Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία φαίνεται πως έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν άλλους ασθενείς, στο κόκκινο βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα να είναι και αυτή στα όρια της.
Μέχρι στιγμής η Αττική αντέχει και χάρη σε αυτή την αντοχή είναι που παραμένει όρθιο ακόμα και το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 4.079, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 110% μέσα σε 12 ημέρες.
Από τους νοσηλευόμενους αυτούς, οι 6 στους 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ στους 504 ανέρχονται και οι διασωληνωμένοι (το 54% αυτών είναι σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας).
Τα δεδομένα αυτά αν μη τι άλλο δείχνουν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν.
Οι ειδικοί υποστήριζαν πως από αύριο Σάββατο 21/11 θα αρχίζαμε να βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπήρχε μεγάλη μείωση στα κρούσματα.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και για αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες προτείνουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και πιο αυστηρό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown στις 30/11 και για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, δεν ανταποκρίνονται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα.
Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.
Βατόπουλος: Να λάβουμε μέτρα Κίνας, πιο αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες
Για πολύ ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τύπου Κίνας και να καταστεί πιο αυστηρό το lockdown για δύο εβδομάδες.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.
Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν.
Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί.
Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα.
Στη Wuhan έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή.
Ένα lockdown τύπου Wuhan για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, είπε πως δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη
Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας μετά την άρνηση των κλινικαρχών να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, επιτάσσονται για διάρκεια δύο εβδομάδων δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρ. Σαραφιανός ΑΕ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και για τη ΕUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορΩνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπ.Υγείας.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.
Το αίτημα και ... η άρνηση
Σημειώνεται πως με σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών ζητούνταν η εθελοντική διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.
Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
Πρεμιέρα με σωρεία προβλημάτων έκανε η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα 16/11, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τη δεύερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης.
Περισσότεροι από 600.000 μαθητές εκτιμάται ότι θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Η τηλεκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική.
Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται
Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11) η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.
Επιτρέπονται delivery, take away
Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Τι επιτρέπεται για κυνήγι, ψάρεμα και άθληση
Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα
Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.
Τι λειτουργεί
Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
-Καθαριστήρια
-Περίπτερα (24ώρο)
-Φαρμακεία
-Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
-Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
-Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
-Pet shops
-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
-Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
-Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
www.worldenergynews.gr
Σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μη δούμε «εικόνες Ιταλίας» με διαλογή ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20/11 ότι προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, παρά την άρνηση των ιδιοκτητών κλινικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές, κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνδράμουν τις προσπάθειες του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Δεδομένου όμως ότι τα κρούσματα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη βόρεια Ελλάδα δεν υποχωρούν, η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό προς νοσοκομεία της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.
Η μεταφορά των ασθενών σχεδιάζεται να γίνει είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως για παράδειγμα ειδικά διαμορφωμένα τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους ασθενείς.
Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία φαίνεται πως έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν άλλους ασθενείς, στο κόκκινο βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με τη Λάρισα να είναι και αυτή στα όρια της.
Μέχρι στιγμής η Αττική αντέχει και χάρη σε αυτή την αντοχή είναι που παραμένει όρθιο ακόμα και το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 4.079, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 110% μέσα σε 12 ημέρες.
Από τους νοσηλευόμενους αυτούς, οι 6 στους 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ στους 504 ανέρχονται και οι διασωληνωμένοι (το 54% αυτών είναι σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας).
Τα δεδομένα αυτά αν μη τι άλλο δείχνουν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν.
Οι ειδικοί υποστήριζαν πως από αύριο Σάββατο 21/11 θα αρχίζαμε να βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπήρχε μεγάλη μείωση στα κρούσματα.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και για αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες προτείνουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και πιο αυστηρό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown στις 30/11 και για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, δεν ανταποκρίνονται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα.
Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.
Βατόπουλος: Να λάβουμε μέτρα Κίνας, πιο αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες
Για πολύ ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τύπου Κίνας και να καταστεί πιο αυστηρό το lockdown για δύο εβδομάδες.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.
Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν.
Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί.
Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα.
Στη Wuhan έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή.
Ένα lockdown τύπου Wuhan για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, είπε πως δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη
Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας μετά την άρνηση των κλινικαρχών να ανταποκριθούν στο αίτημα της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, επιτάσσονται για διάρκεια δύο εβδομάδων δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρ. Σαραφιανός ΑΕ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και για τη ΕUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορΩνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπ.Υγείας.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.
Το αίτημα και ... η άρνηση
Το αίτημα του υπουργείου Υγείας για απάντηση έληξε στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης 19/11.
Οι ιδιωτικές κλινικές ήταν αρνητικές.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιοκτητών Κλινικών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, επικαλούμενη φόβους διασποράς της νόσου αλλά και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη παραδώσει non Covid κλίνες για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών.
«Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.
Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές.
Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19.
Δεν έχουμε άλλωστε την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.
Κωτσιόπουλος (γ.γ. υπουργείου Υγείας): Εάν χρειαστεί, θα επιτάξουμε ιδιωτικές κλίνες σε όλη την Ελλάδα
Τη θέση ότι εάν χρειαστεί, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών σε όλη την Ελλάδα διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γ. Κωτσιόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Κωτσιόπουλος υποστήριξε ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.
Επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους.
Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε ο κ.Κωτσιόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.
«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, ενώ όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο κ.Κωτσιόπουλος.
Βασιλακόπουλος: Είμαστε στο χειρότερο σημείο του β’ κύματος – Αναζωπύρωση, εάν χαλαρώσουν τα μέτρα
Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, είναι δύο με τρεις εβδομάδες πίσω.
«Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχουν περισσότεροι διασωληνωμένοι στο σύστημα υγείας.
Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα η κατάσταση θα αναζωπυρωθεί» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως πρέπει να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Στους 1.347 οι νεκροί
Στους 1.347 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 19/11 ότι τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.227 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.227, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261 (ημερήσια μεταβολή +3,9%), εκ των οποίων 53,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.347 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 499 (69.3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 85.261 κρουσμάτων, τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.177.279 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 133.255 δείγματα
Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού
Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία.
Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).
Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί, αναφέροντας ότι η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά της Covid-19.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας όλα τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν.
Οι ιδιωτικές κλινικές ήταν αρνητικές.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιοκτητών Κλινικών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, επικαλούμενη φόβους διασποράς της νόσου αλλά και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών.
Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη παραδώσει non Covid κλίνες για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών.
«Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.
Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές.
Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19.
Δεν έχουμε άλλωστε την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.
Κωτσιόπουλος (γ.γ. υπουργείου Υγείας): Εάν χρειαστεί, θα επιτάξουμε ιδιωτικές κλίνες σε όλη την Ελλάδα
Τη θέση ότι εάν χρειαστεί, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών σε όλη την Ελλάδα διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γ. Κωτσιόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Κωτσιόπουλος υποστήριξε ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.
Επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους.
Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε ο κ.Κωτσιόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.
«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, ενώ όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο κ.Κωτσιόπουλος.
Βασιλακόπουλος: Είμαστε στο χειρότερο σημείο του β’ κύματος – Αναζωπύρωση, εάν χαλαρώσουν τα μέτρα
Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, είναι δύο με τρεις εβδομάδες πίσω.
«Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχουν περισσότεροι διασωληνωμένοι στο σύστημα υγείας.
Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα η κατάσταση θα αναζωπυρωθεί» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως πρέπει να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
Στους 1.347 οι νεκροί
Στους 1.347 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 19/11 ότι τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.227 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.227, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261 (ημερήσια μεταβολή +3,9%), εκ των οποίων 53,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.347 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 499 (69.3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 85.261 κρουσμάτων, τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.177.279 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 133.255 δείγματα
Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού
Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία.
Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).
Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί, αναφέροντας ότι η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά της Covid-19.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας όλα τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν.
Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
Πρεμιέρα με σωρεία προβλημάτων έκανε η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα 16/11, αν και η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τη δεύερη ημέρα της τηλεκπαίδευσης.
Περισσότεροι από 600.000 μαθητές εκτιμάται ότι θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Η τηλεκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική.
Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται
Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11) η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.
Επιτρέπονται delivery, take away
Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Τι επιτρέπεται για κυνήγι, ψάρεμα και άθληση
Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα
Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.
Τι λειτουργεί
Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
-Καθαριστήρια
-Περίπτερα (24ώρο)
-Φαρμακεία
-Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
-Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
-Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
-Pet shops
-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
-Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
-Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
www.worldenergynews.gr