Χρηματιστήριο & Αγορές

Πόλεμος Mnuchin - Powell για 580 δισ δολ - Η FED δεν τα επιστρέφει, ο YΠ.Οικ. τα ζητά για το stimulus

Πόλεμος Mnuchin - Powell για 580 δισ δολ - Η FED δεν τα επιστρέφει, ο YΠ.Οικ. τα ζητά για το stimulus
Ο Γερουσιαστής McConell (επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων) συμφώνσε με τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσει συζητήσεις για πακέτο ενίσχυσης
Με άνοδο έκλεισε η Wall Street την Πέμπτη 19/11/2020, καθώς οι traderς αύξησαν την έκθεσή τους σε μεγάλες τεχνολογικές μετοχές εν μέσω αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων κορωνοϊού αλκά και νέας προσδοκίας για πρόοδο στο stimulus.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 65 μονάδες, ή 0,22% στις 29504,20 μονάδες. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει πάνω από 200 μονάδες.
Ο S&P 500 κέρδισε 0,39% στις 3581,87 μονάδες με χαμηλό τις 3.543.
Οι αναλυτές βλέπουν ότι ο δείκτης βρήκε σημεία που αποτέλεσαν προηγούμενες κορυφές κατά την ανοδική κίνηση των προηγουμένων μηνών.
Οι 3.580 μονάδες είναι η πρώτη κορυφή της 2ας Σεπτεμβρίου και οι 3.550 υψηλό, που είχε προηγηθεί και ακολούθησε.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,56% στις 268,72 μονάδες.
Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε 0,87% στις 11907,38 μονάδες.

O πόλεμος Mnuchin - FED

Ο Mnuchin αρνήθηκε την χρονική επέκταση 5 χρηματοδοτικών διευκολύνσεων στην FED και ζήτησε πίσω εναπομείναντα κεφάλαια μετά την συνεδρίαση της WALL ύψους 580 δισ δολ για να τα χρησιμοποιήσει στο stimulus, που μπαίνει στο τραπέζι με τους Δημοκρατικούς, καθώς ο COVID γινεται απειλητικότερος και ο ρυθμός στην οικονομία επιβραδύνεται.
Μεταξύ αυτών είναι και τα διαθέσιμα για αγορές εταιρικών ομολόγων, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν.
Παράλληλα συμφώνησε να επεκτείνει για 90 ημέρες προγράμματα για χρηματοδότηση στις μικρές επιχειρήσεις, διευκόλυνσης της money market (χρηματαγοράς) και επίσης για το πρόγραμμα PPP.
Η απάντηση του Powell όμως ήταν αρνητική, καθώς εκτιμά ότι τα κεφάλαια αυτά πρέπει να παραμείνουν στην διάθεση της FED.
Αποτέλεσμα τα futures να γυρίσουν αρνητικά με τον S&P να επιστρέφει στην περιοχή των 3.550 μονάδων.

Ο Biden κέρδισε οριστικά την Γεωργία

Σε συνέντευξή του ο Joe Biden ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει εθνικό lockdown, προέτρεψε για ταχεία συγκρότηση εθνικού σχεδίου, χρηματοδότηση των Πολιτειών κατά του COVID και χαρακτήρισε ανεύθνο τον Trump.
Παράλληλα η επαναμέτρηση τον έχρισε οριστικό νικητή στην Γεωργία.
 
Ο Biden συναντήθηκε με τους Κυβερνήτες για να συζητήσει τις ανάγκες χρηματοδοτήσεων των Πολιτειών
Παράλληλα σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ch. Schumer o Μ.McConell (επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων) συμφώνησε με τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσει συζητήσεις για το πακέτο ενίσχυσης και αυτό ήταν ενδοσυνεδριακά που γύρισε την αγορά.

Νωρίτερα  o Robert Kaplan ( FED Dallas) προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 με 3,5% με το β εξάμηνο να ισχυροποιείται, χωρίς να αποκλείει υφεσιακά χαρακτηριστικά ακόμα και στο δ τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID.

Η αγορά

Το Netflix και το Amazon σημείωσαν άνοδο 1% και 0,4%, αντίστοιχα.
H Alphabet ανέβηκε 1% και η Microsoft ενισχύθηκε κατά 0,8%.
Η Apple αυξήθηκε 0,4% μαζί με το Facebook.
Μια ανάλυση του CNBC για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων ημερήσιων λοιμώξεων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 161.165, αυξημένος κατά 26% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνολικά, περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια περιπτώσεις κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ.
«Ενώ περιμένουμε σαφήνεια για ένα εμβόλιο και πρόσθετο δημοσιονομικό κίνητρο, οι επενδυτές αγωνίζονται πραγματικά να ερμηνεύσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις» των αυξανόμενων περιπτώσεων κορωναϊού, δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της State Street Global Advisors.
«Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι ότι οι μετοχές τεχνολογίας έχουν γίνει η κάλυψη ασφαλείας των επενδυτών.
Όταν αυξάνεται το άγχος, επιστρέφουν στην αξιόπιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας. " Η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων Covid-19 ώθησε ορισμένα πολιτείες της χώρας να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, διέταξε τα σχολεία να κλείσουν. Την Πέμπτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβούλευαν τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν για την ημέρα των ευχαριστιών λόγω της επιδημίας


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης