Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Επέλαση του κορωνοϊού με 3.227 νέα κρούσματα και συνολικά 1.347 νεκροί - Κλείνει η Κρυσταλλοπηγή - Επιτάσσουν 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη

Επέλαση του κορωνοϊού με 3.227 νέα κρούσματα και συνολικά 1.347 νεκροί - Κλείνει η Κρυσταλλοπηγή - Επιτάσσουν 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη
Στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ - Σχέδιο μεταφοράς ασθενών με τρένο
Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει και να περιορίσει τον ιό, πριν καταρρεύσει το σύστημα υγείας που εδώ και αρκετές ημέρες λειτουργεί πέραν των ορίων του, την ώρα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 3.227 νέα κρούσματα, με 499 συμπολίτες μας να δίνουν τη μάχη στις ΜΕΘ ενώ ακόμη 59 έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μόνο όταν θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων στα χερσαία σύνορα, κλείνοντας το μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, προανήγγειλε και την καθυστέρηση στην οριζόντια άρση του lockdown.

Την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε το υπουργείο Υγείας, εφόσον δεν διατεθούν άμεσα 200 κλίνες.
Το Υπουργείο Υγείας είπε στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να διαθέσουν άμεσα 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 μέχρι τις 21:00 το βράδυ απόψε 19/11, διαφορετικά θα υπάρξει επίταξη.
Η διορία που έδωσε το υπουργείο έληξε και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι η απάντηση που έδωσαν οι κλίνικάρχες στο υπουργείο ήταν αρνητική.
«Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τότε θα έχουμε και αστικές και ποινικές ευθύνες» σημείωσε.
Θα είναι εγκληματικό είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι κάθε ημέρα οι ιδιωτικές εκλινικές της Θεσσαλονίκης παίρνουν περιστατικά non covid από τα νοσοκομεία της πόλης.
Σημειώνεται πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον οριακή και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών πιθανόν να βρίσκεται προ των πυλών.
Σε συναγερμό όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα καθώς αυξημένα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Λάρισα, Χαλκιδική, Πιερία, Φλώρινα και ο Έβρος, γεγονός που μάλλον αποδίδεται στην κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, κυρίως από τους εργάτες γης, οι οποίοι προέρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες.
Την ίδια στιγμή, και ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο κόκκινο (εκτιμάται ότι σε αυτά νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 499 είναι διασωληνωμένοι), αυτά εξακολουθούν να κατακλύζονται καθημερινά από νέες εισαγωγές ασθενών με αποτέλεσμα το σενάριο περί μεταφοράς ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής και της νότιας Ελλάδας να είναι ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση του.
Ήδη ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά ασθενών είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως π.χ. τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους μπορούν τα αεροπλάνα.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 4.000 ενώ οι διασωληνωμένοι βρίσκονται μια ανάσα από τους 500.
Εφόσον τα δεδομένα αυτά δεν ανατραπούν ραγδαία τα επόμενα 24ωρα είναι προφανές πως τα σενάρια περί άρσης του lockdown στα τέλη Νοεμβρίου μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Στους 1.347 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 19/11 3.227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.227, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες
εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261 (ημερήσια μεταβολή +3,9%), εκ των οποίων 53,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.347 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 499 (69.3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 85.261 κρουσμάτων, τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.177.279 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 133.255 δείγματα
Image
Πέτσας: Κλείνει από αύριο 20/11 η Κρυσταλλοπηγή - Καθυστερεί η άρση του lockdown

Νέα αυστηρότερα μέτρα στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες.
Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλουν οι συνθήκες.
Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown.
Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.
Πρώτον, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο στις 6.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής.
Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.
Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test.
Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να πηγαίνουν στον προορισμό τους με βάση το PLF.
Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή.
Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας» είπε ο κ.Πέτσας.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία.
Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τα εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός.
Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας.
Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρά την εξαιρετικά αυτή ρευστή και αβέβαιη κατάσταση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, έστω και αν αυτό συμβεί με μια καθυστέρηση μιας ή και δύο εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο ενώ εξετάζεται και το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρούς όρους από τις 19 ή 21 Δεκεμβρίου.
Τις τρεις αυτές φάσεις του ανοίγματος προανήγγειλε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παράλληλα είχε πει πως πολύ δύσκολα θα ανοίξουν αυτό το διάστημα τα μπαρ και άλλα καταστήματα διασκέδασης.
Σημειώνεται πως το σχέδιο αυτό προβλέπει επίσης την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού καθώς και τη διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού μπαίνει προληπτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το βράδυ της Δευτέρας 16/11.
Ο 82χρονος Αρχιεπίσκοπος έχει εκδηλώσει ήπια συμπτώματα και είναι σε καλή κατάσταση, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του,είχε διαγνωσθεί αρνητικός τόσο στις ταχείες εξετάσεις, όσο και στις μοριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πριν από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τους είχε βρεθεί το άνοιγμα των εκκλησιών στους πιστούς τα Χριστούγεννα..
Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους για τήρηση των μέτρων κατά του ιού.
«Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την Οικουμένη.
Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την Πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε», είπε μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες ο Αρχιεπίσκοπος λίγο πριν από την εισαγωγή του, υπογραμμίζοντας την ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης