Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κρίσιμο 10ήμερο για τον κορωνοϊό – Στα όρια του το ΕΣΥ – Σενάρια για άνοιγμα από 1/12, πιο πιθανή η παράταση του lockdown

tags :
Κρίσιμο 10ήμερο για τον κορωνοϊό – Στα όρια του το ΕΣΥ – Σενάρια για άνοιγμα από 1/12, πιο πιθανή η παράταση του lockdown
Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη, Αττική, Λάρισα και Σέρρες – Στα ύψη οι διασωληνωμένοι
Τη σταθεροποίηση, έστω και σε υψηλούς αριθμούς, των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένουν κυβέρνηση και επιστήμονες προκειμένου να δουν πως η απόφαση για γενικό lockdown λειτουργεί και περιορίζει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το επόμενο 10ήμερο παραμένει κρίσιμο, καθώς τότε θα φανεί αφενός η πορεία της επιδημίας και αφετέρου αν το ΕΣΥ θα αντέξει και αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ασφυκτική πίεση που δέχεται εδώ και ημέρες στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι από το Σάββατο 21/11 θα αρχίσει να αποτυπώνεται η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταγράφεται και μια σταδιακή υποχώρηση των νέων μολύνσεων.
Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα σημάνει και την αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς εκτιμάται ότι ακόμα για δύο εβδομάδες, θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο.
Μάλιστα, ήδη σχεδιάζονται είτε αεροδιακομιδές είτε διακομιδές με επίγεια μέσα από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας προς την Αττική και άλλες περιοχές που είναι ακόμα υπό σχετικό έλεγχο η επιδημία.
Και ενώ σχεδόν όλοι οι επιστήμονες εκτιμούν πως πολύ δύσκολα η χώρα θα είναι σε θέση στις 30/11 να άρει τους περιορισμούς και το lockdown, μια και υποστηρίζουν πως ακόμα δεν θα έχουν φανεί καλά στοιχεία όσον αφορά διασωληνωμένους, νεκρούς και νέα κρούσματα, η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσας απεργάζεται σενάρια ανοίγματος από την 1η Δεκεμβρίου.
Ο εν λόγω σχεδιασμός προβλέπει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εστίαση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

Και ενώ ο κ.Πέτσας υποστηρίζει ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο της για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων που θα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, σήμερα τα στοιχεία αποτυπώνουν τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος.
Χθες 17/11 ανακοινώθηκαν 2.422 κρούσματα, αριθμός που γεμίζει με αισιοδοξία τους επιστήμονες πως έχουμε «μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης του επιδημικού κύματος».
Ωστόσο, σε μεγάλη πίεση βρίσκονται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, οι Σέρρες και η Αττική.
Τα «σκληρά δεδομένα« των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και των νεκρών αποτυπώνουν την βαριά, θλιβερή εικόνα της επιδημίας που θα κυριαρχεί για πολλές ημέρες ακόμη στη χώρα, και κυρίως στο σύστημα υγείας.
Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, αριθμός που πιέζει πολύ τα νοσοκομεία.
Όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10% και ανέρχονται στους 443.
Ο απολογισμός των νεκρών παραμένει βαρύς για μια ακόμη ημέρα, καθώς 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τη μοιραία επίπτωση της επιδημίας δείχνουν τα συνολικά στοιχεία των νεκρών: από τους 1.228 θανάτους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι μισοί, 602, έχουν καταλήξει τις τελευταίες 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Δερμιτζάκης: Στα 500 κρούσματα στα μέσα Δεκεμβρίου – Να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα η αγορά

Την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα θα έχουν μειωθεί στα 500 διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος της αγοράς με την τήρηση όμως αυστηρών μέτρων.
«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει.
Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων.
Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ.
Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά.  
Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι.
Τώρα αυτά τα ξέρουμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης.
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια.
«Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης.

Όχι σε επαναλαμβανόμενα lockdown

«Δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα.
Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης.
Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση.
Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι  εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.
«Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας.
Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.

Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου): Στα όρια του το σύστημα, υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθεί όρθιο

Τη θέση ότι το σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα είναι στα όρια του διατύπωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη Ν. Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος άφησε πάντως μια αχτίδα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αλλά όχι εκθετικά αυξανόμενη, αν και επεσήμανε πως οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.
«Τα όρια του συστήματος είναι πολύ περιορισμένα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί  όρθιο.
Το ζήτημα των ΜΕΘ είναι ζήτημα πολιτισμού μιας χώρας, να κατανοήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει αυτές τις μονάδες», είπε ο κ.Καπραβέλος.
Όπως είπε, ο αριθμός των εισαγωγών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο η δεξαμενή σε όλα τα νοσοκομεία είναι επικίνδυνη, καθώς οι ασθενείς βρίσκονται σε βαριά κατάσταση στα τμήματα και οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη 18/11 για την τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τετάρτη 18/11 η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα 16/11.
Περισσότεροι από 600.000 μαθητές θα παρακολουθούν από σήμερα τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Η τηλεκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική.
Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.
Το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
 
Στους 1.228 οι νεκροί - Εκρηξη με 63 θανάτους και 443 διασωληνωμένους

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 17/11 πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 78.825 (ημερήσια μεταβολή +3,2%), εκ των οποίων 53,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.228 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 443 (400 χθες).
Από το σύνολο των 78825 κρουσμάτων, 4.685 (5,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 20.225 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 78.825 (ημερήσια μεταβολή +3,2%), εκ των οποίων 53,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.228 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 443 (67,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image


Image
Από το σύνολο των 78825 κρουσμάτων, 4.685 (5,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 20.225 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά  ελεγχθεί 2.128.189 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 119.497 δείγματα.
Image
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται

Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11)  η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι προβλέπεται για την εργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Επιτρέπονται delivery, take away

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι επιτρέπεται με κυνήγι, ψάρεμα και άθληση

Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
-Καθαριστήρια
-Περίπτερα (24ώρο)
-Φαρμακεία
-Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
-Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
-Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
-Pet shops
-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
-Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
-Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Αεροπορικές μετακινήσεις

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Τι ισχύει για τις μεταφορές

Όσον αφορά τις μεταφορές/ μετακινήσεις παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και για για ιατρικούς λόγους.
Ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
-Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
-Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
-Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
-Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
-Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
-Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
-Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
-Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
-Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης