Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ποια είναι τα σενάρια για τα δάνεια σε μορατόρια για ιδιώτες και επιχειρήσεις που εξετάζουν οι τράπεζες

Ποια είναι τα σενάρια για τα δάνεια σε μορατόρια για ιδιώτες και επιχειρήσεις που εξετάζουν οι τράπεζες
Και ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συνέχιση των μορατορίων ως το τέλος του έτους, καμία επίσημη άλλη από τη γνωστή απόφαση της EBA δεν έχει υπάρξει για διαφοροποίηση της στάσης των τραπεζών
Σχέδια επί χάρτου αλλά χωρίς αποφάσεις, φαίνεται να διακινούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ότι αφορά τον τρόπο διαχείρησης των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συνέχιση των μορατορίων ως το τέλος του έτους, καμία επίσημη άλλη από τη γνωστή απόφαση της EBA δεν έχει υπάρξει για διαφοροποίηση της στάσης των τραπεζών.
Η γνωστή αυτή απόφαση αναφέρεται σε λήξη των μαζικών μορατορίων για δάνεια με ημερομηνία  30.09.20 και από εκεί και πέρα οι τράπεζες λαμβάνουν τις αποφάσεις κατά περίπτωση.
Ωστόσο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου ήταν ασφαλώς μέχρι το τέλος του έτους και για εξαιρετικές περιπτώσεις με βάση προβληματικούς κλάδους, η επέκταση αφορούσε και την επόμενη χρονιά δηλαδή το 2021.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες των οποίων τα μορατόρια έληξαν μέσα στη χρονιά, οι τράπεζες κάνουν χρήση της διάταξης κατά περίπτωση και αν τα δάνειά τους ήταν ενήμερα πριν την έναρξη των μορατορίων τα ανανεώνουν μέχρι το τέλος του έτους.
 
Οι βασικοί προβληματισμοί
 
Τι θα γίνει ωστόσο με τα επιχειρηματικά δάνεια των οποίων η λήξη τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος έτους:
Πριν τον δεύτερο κύκλο του lockdown υπήρχε η λογική της σταδιακής αφύπνισης των δανείων αυτών με μερική έναρξη αποπληρωμής των δόσεων.
Στην παρούσα φάση οι τράπεζες επεργάζονται λύσεις χωρίς πάντως κάπου να έχουν καταλήξει εξ ου και η Ελληνική Ενωση δεν ανακοινώνει προτάσεις.
Από την άλλη πλευρά είναι φανερό πως έχει ανοίξει συζήτηση και στα ευρωπαϊκά φόρα για διαφορετική διαχείρηση των κόκκινων δανείων που θα χαρακτηριστούν ως τέτοια λόγω κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μια διαφορετική διαχείρηση για τα δάνεια αυτά τόσο ως προς την λογιστικοποίησή τους στα βιβλία των  τραπεζών αλλά και ως προς τον τρόπο που πριν αυτά τα δανεια καταλήξουν σε δραματική καθυστέρηση θα επιχειρηθεί να επανέλθουν εν  ζωή.
Ολα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η συζήτηση αφορά τόσο την εποπτεία των τραπεζών δηλαδή τον SSM όσο και την κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες πραγματοποιούν ήδη μια δουλειά υποδομής που αφορά τους κλάδους των επιχειρήσεων και τα κοινά χαρκτηριστικά των δανείων ώστε να είναι έτοιμες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως βρίσκεται ante portas ιδιαίτερα σε κάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές, το Real Estate.
 
Οι λύσεις
 
Oι λύσεις που έχουν στη φαρέτρα τους οι τράπεζες είναι:
- Nα επεξεργαστούν νέα δοσολόγια μικρότερες δόσεις και κεφαλαιοποίηση των τόκων για όσες επιχειρήσεις δεν έκαναν χρήση των προγραμμάτων χρηματοδότησης των τόκων ή για όσους τόκους δεν χρηματοδοτήθηκαν όσο τα δάνεια βρίσκονταν σε παύση
-Να επεκτείνουν τα moratoria κατά περίπτωση αν δεν ληφθούν άλλες αποφάσεις από την EBA που τελικώς να επιτρέψουν μια τέτοιου είδους διαχείρηση.
4. Σε ότι αφορά τους ιδιώτες των οποίων τα μορατόρια έληξαν φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει επιδότηση των δόσεων στη σταδιακή αφύπνιση των δανείων.
Οπως και να χει μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως πολλές από τις αποφάσεις τόσο των θεσμών όσο και των τραπεζών θα έχουν δει το φως το δημοσιότητας αναλόγως και της διάρκειας του lockdown που είναι απολύτως καθοριστικό για την πορεία των αποφάσεων.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης