Ενέργεια

UBS: Προς τα 60 δολ το Brent το 2021, ψηλά θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στα 3,2 δολ/mmbtu

UBS: Προς τα 60 δολ το Brent το 2021, ψηλά θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στα 3,2 δολ/mmbtu
Η τιμή του brent θα ανέβει σταδιακά στα 60 δολ/βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με την UBS
Στα 60 δολάρια βλέπει το brent στα τέλη του 2021 η UBS η οποία διατηρεί τις αισιόδοξες προοπτικές της για την επόμενη χρονιά ενώ αναμένει η τιμή του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 3,20 USD / mmbtu ή υψηλότερα το καλοκαίρι.
Όσον αφορά το πετρέλαιο η τράπεζα επαναλαμβάνει την προσεκτική προοπτική, ως προς τους περιορισμούς της κινητικότητας στην Ευρώπη ενώ εκτιμά ότι η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από την Λιβύη θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος της αγοράς το 4ο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την UBS τα νέα σχετικά με ένα εμβόλιο κορανοϊού ήταν ενθαρρυντικά και, παράλληλα με τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, υποστήριξαν έντονα τις τιμές του πετρελαίου.
Ένα αποτελεσματικό και ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο θα χρειαζόταν για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου από εδώ.
Ενώ τα τελευταία νέα από τις δοκιμές εμβολίων είναι ενθαρρυντικά, η αγορά πετρελαίου κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα αστάθειας αυτή τη στιγμή εκτιμά η UBS.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις τιμές για το πετρέλαιο που προβλέπει η UBS που είναι σαφέστατα υψηλότερα από τα τρέχoυσες τιμές πετρελαίου.

oil1ubs

Οι περιορισμοί κινητικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένουν σε ισχύ, και περαιτέρω περιορισμοί στην Ευρώπη και σε
ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν, περαιτέρω μείωση της ζήτησης πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είναι ήδη πάνω από 1mbpd.

Με μικρότερο έλλειμμα της αγοράς το 4ο τρίμηνο του 2020, οι παράγοντες αυτοί θα διατηρήσουν πιθανώς τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες σε νέες βραχυπρόθεσμες πιέσεις.
Ωστόσο, οι προοπτικές για την αγορά πετρελαίου δεν είναι τελείως ζοφερές. Οι περιορισμοί στην Ευρώπη είναι λιγότερο αυστηροί από τον Απρίλιο, η ζήτηση πετρελαίου στην Ασία είναι σταθερή και οι χώρες του ΟΠΕΚ + συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με τη συμφωνία τους.
Καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο ξεκινά ο χειμώνας, με πολλούς να εργάζονται από το σπίτι, η ζήτηση θέρμανσης μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

oil2ubs

Από την πλευρά της προσφοράς, ο OPEC + είναι πιθανό να καθυστερήσει τα 2mbpd ( εκατ. βαρέλια ημερησίως)  αύξηση της παραγωγής κατά τουλάχιστον τρεις μήνες από τον Ιανουάριο του 2021.
Επίσης, η παραγωγή της Λιβύης μπορεί να υποχωρήσει ξανά μετά την γρήγορη ανάκαμψη, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές προκλήσεις πολιτικής και υποδομής που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.
Ταυτόχρονα, οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές δικαιολογώντας την ισχυρή αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ +.
Ως εκ τούτου, με την αγορά πετρελαίου να αναμένεται να παραμένει με έλλειμμα εφοδιασμού το επόμενο έτος, η UBS διατηρεί τις αισιόδοξες προοπτικές της για το 2021.

Φυσικό αέριο ΗΠΑ: Ο χειμώνας έρχεται

Σφικτή αναμένεται να είναι η αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ καθώς το βόρειο ημισφαίριο μπαίνει το χειμώνα και η παραγωγή μειώνεται ενώ η ζήτηση αυξάνεται.
Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι άφθονα αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα είναι πολύ χαμηλά τον επόμενο Οκτώβριο εκτός αν αυξηθούν οι τιμές αρκετά και μειωθεί η ζήτηση το καλοκαίρι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλούν τις τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στα 2,8–3 USD / mmbtu κατά το επόμενο καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με την UBS αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,20 USD / mmbtu ή υψηλότερα.
Η περίοδος έγχυσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έληξε με τα αποθέματα να έχουν διαμορφωθεί στα 3,95 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), μόνο λίγο κάτω από το ρεκόρ των 4.05tcf το 2016.
Η αγορά φυσικού αερίου κινείται τώρα σε ένα αυστηρότερο σκηνικό, δεδομένου ότι η παραγωγή μειώνεται και η ζήτηση αυξάνεται εποχιακά καθώς προχωράμε στο χειμώνα.

gas1ubs

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), συνολικά η εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ ήταν 75,86 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcf / d) τον Οκτώβριο.
Με βάση έναν κανονικό χειμώνα, αναμένεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 105bcf /d τον Ιανουάριο του 2021.

Αλλά αν ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το αναμενόμενο, τον Ιανουάριο η ζήτηση θα μπορούσε ακόμη και να κινηθεί πάνω από το ρεκόρ των 110bcf / d που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Εν τω μεταξύ, οι ετήσιες μειώσεις της παραγωγής συνεχίζουν να διευρύνονται – με την UBS να αναμένει την παραγωγή του Δεκεμβρίου στα 8bcf / d κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους και την παραγωγή του Ιανουαρίου μειώμένη περισσότερο από 7bcf / d.
Επίσης, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG ξεπέρασαν πρόσφατα το όριο των 10bcf / d για η πρώτη φορά.

gas2ubs

Ως αποτέλεσμα της σφιχτής αγοράς, η UBS εκτιμά ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα είναι κάτω του 1,5tcf έως τα τέλη Μαρτίου 2021.
Απαιτούνται επομένως υψηλότερες τιμές για να διατηρηθούν τα αποθέματα πάνω από 3,5tcf μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα υποστήριζαν την παραγωγή φυσικού αερίου και τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε άνθρακα στον ενεργειακό τομέα
και θα έθεταν όριο στις εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Οι μελλοντικές τιμές σύμφωνα με την UBS υποτιμούν την επικείμενη εξέλιξη με σφίξιμο της αγοράς, με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της για το το 2021 να ξεπερνούν τις τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια.
Για τον Ιούνιο του 2021 η UBS περιμένει την τιμή στα 3,2 δολ/mmbtu ένανατι τιμής προθεσμιακού στα 2,93 δολ.
Για τον Σεπτέμβριο στα 3,3 δολ ένανατι 2,97 και για τον Δεκέμβριο στα 3,4 έναντι 3,25 δολ.
Στον Μάρτιο του 2021 προβλέπει 3,2 δολ έναντι 2,85 δολ που είναι η τιμή του προθεσμιακού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης