Επικαιρότητα

Αλ Σίσι σε Σακελλαροπούλου: Η Αίγυπτος υπέρ της Ελλάδας στα θέματα θαλάσσιων συνόρων

Αλ Σίσι σε Σακελλαροπούλου: Η Αίγυπτος υπέρ της Ελλάδας στα θέματα θαλάσσιων συνόρων
Ισχυρών συμβολισμών επίσκεψη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας και Καΐρου πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι κοινές τους δηλώσεις.

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην Αθήνα και το Προεδρικό Μέγαρο, λυπάμαι που η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε τον ηγέτη μιας μεγάλης φίλης χώρας και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου», είπε η ΠτΔ.

«Μιας χώρας που συνδέεται με την Ελλάδα με μακραίονες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού. Ορόσημο αποτελεί για τις σχέσεις των χωρών μας καθώς και για την ευρύτερη περιοχή η υπογραφή την 6η Αυγούστου και η θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ»,σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

 

«Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας», τόνισε και συμπλήρωσε:«Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφησβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση πράξεις εξτρεμισμού».

«Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την καλή και θερμή υποδοχή σας. Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της Συμφωνίας (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα έχουμε κι άλλες συμφωνίες σίγουρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

 «Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της και για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορά της», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγινα δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, με τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν στην αντίθεση των θρησκειών μεταξύ τους», συνέχισε, ευχαριστώντας και πάλι για τη θερμή υποδοχή

Τον Αιγύπτιο πρόεδρο συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα, στις 18:00, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αίγυπτος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραχώδη περιοχή»

Με τον τίτλο «Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι πυλώνες της σταθερότητας σε μία ταραχώδη περιοχή», η αγγλόφωνη έκδοση της «Αλ Αχράμ» αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι «υπό τον Πρόεδρο Σίσι, η Αίγυπτος έχει καταστεί περιφερειακή δύναμη και οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά», τονίζοντας πως «η τριμερής συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου δημιουργεί μηχανισμό σταθερότητας και νομιμότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

«Υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, με τρόπο που θα ωφελήσει όχι μόνο τους λαούς των δύο χωρών, αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής», επισημαίνει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης