Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Αττική και Βόρεια Ελλάδα χτυπά το β’ κύμα του κορωνοϊού – Προς παράταση του lockdown

Αττική και Βόρεια Ελλάδα χτυπά το β’ κύμα του κορωνοϊού – Προς παράταση του lockdown
Θετικός στον ιό ένας στους τρεις στην Θεσσαλονίκη – Στα όρια του το ΕΣΥ
Αττική, Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα είναι οι περιοχές που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού με τους επιστήμονες να αναμένουν τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να δουν πως εξελίσσεται ο ιός και εάν πρέπει όχι μόνο να παραταθεί το lockdown που λήγει στις 30/11 αλλά και να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα.
Τα στοιχεία καθημερινά είναι αμείλικτα.
Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 32%, δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι θετικοί στον κορωνοϊό (στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 14%), παρά το τοπικό αλλά και γενικό lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη.
Χθες 10/11 ανακοινώθηκαν άλλοι 41 θάνατοι – αποτελεί ρεκόρ θυμάτων – με τους νοσηλευόμενους να έχουν ξεπεράσει τους 2.500 και τους διασωληνωμένους να φτάνουν στους 263.
Πρόκειται για δεδομένα που δείχνουν τόσο την ένταση της επιδημίας όσο και την πίεση που δέχεται και θα δεχθεί το ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες.
Βάσει αυτών των στοιχείων, οι ειδικοί αφήνουν να εννοηθεί πως εάν στα επόμενα 24ωρα και έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στην πίεση στο ΕΣΥ, τότε η αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων θα πρέπει να θεωρούνται μονόδρομος.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει πιο «σκληρή» απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Βατόπουλος: Πιθανό να παραταθεί το γενικό lockdown – Θα ξέρουμε την άλλη εβδομάδα

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί το γενικό lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11, τονίζοντας πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.
«Είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη.
Το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.
Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως καταφατικά.
«Φυσικά θα κάνω το εμβόλιο
Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.

Στην Θεσσαλονίκη ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας

Την πλέον πληττόμενη από τον κορωνοϊό πόλη της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη 11/11 ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των ΥΠΕ στις 09:30 το πρωί.
Κατά την χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο κ.Κικίλιας υποστήριξε πως ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί ακόμη μετά και το εθνικό πέραν του τοπικού lockdown.
Παράλληλα είπε πως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για την ανάπτυξη άλλων 50 κλινών ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες, ώστε να καλυφθούν οι σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
Όπως είπε, αυτές θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία.
Όπως εξήγησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον  Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, μετατρέποντας νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κλπ. κλίνες σε ΜΕΘ Covid.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία διαθέτουν 233 ΜΕΘ Covid και non Covid.
Παράλληλα ανακοίνωσε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος υγείας με 234 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020.
Όπως σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν αυξηθεί στις 1.082 και μέχρι το τέλος του 2020 θα φτάσουν τις 1.316.
Υπογράμμισε δε ότι όλα τα προηγούμενα έτη, τέτοια εποχή, η χώρα μετρούσε 30-35 αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και μόνο με τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά ή καρδιολογικά επεισόδια κλπ., ενώ τώρα έχουμε 0 αναμονές εν μέσω πανδημίας.
«Κανένας δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.960 επαγγελματιες υγείας και τώρα φτάνουν τους 100.984.
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη μάχη κατά της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διενεργώντας τεστ για τον κορωνοϊό και δίνοντας οδηγίες στους πολίτες που νοσούν ελαφρά.
Σε αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό, γίνεται το 30% των τεστ, ενώ στην 1η και 2η υγειονομική περιφέρεια το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50% στον συνολικό αριθμό των τεστ.
Σχετικά με τα τεστ, είπε ότι έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ, τόσο PCR όσο και rapid tests, ενώ από τα 982 τεστ την ημέρα στο πρώτο κύμα, φτάσαμε τα 11.366 τεστ το καλοκαίρι και 22.492 την ημέρα τον Νοέμβρη.
Υπογράμμισε δε ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε χρησιμοποιήσει rapid test με 98% ευκρίνεια.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει το σχέδιο με τα κέντρα εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι υποδέχτηκε με μεγαλη ικανοποίηση την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer.

Κοτανίδου: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα στην Ελλάδα - Το εμβόλιο θα το κάνουν όλοι

Για τις ΜΕΘ και τη θνητότητα στην Ελλάδα μίλησε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Όπως είπε, οι ΜΕΘ είναι η καρδιά του συστήματος Υγείας καθώς καλούνται να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά.
«Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα, αλλά και το προσωπικό.
Είναι ψέμα ότι οι άνθρωποι μπαίνουν σε ΜΕΘ και έχουν περισσότερες πιθανότητες θνητότητας» είπε η κα.Κοτανίδου αναφέροντας πως στη χώρα μας υπάρχει θνητότητα πολύ βαριά ασθενών, η οποία είναι γύρω στο 35-37%.
Η θνητότητα στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 60 ασθενείς ανά 1 εκατ. κατοίκους εξαιρετικά χαμηλή, επεσήμανε η καθηγήτρια.
Για το εμβόλιο, είπε ότι θα το κάνουν όλοι, απλώς θα δοθεί μια προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στις ευπαθείς ομάδες.
«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κα Κοτανίδου.

Στους 866 οι νεκροί

Στους 866 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 10/11 2384 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.
Image
Τα 4.510 (7,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 16.382 (27%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 263 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Οι 71 (27%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 86,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 351 (40,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Πως θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά από Δευτέρα 9/11

Ανοιχτά παραμένουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά  και τα ειδικά σχολεία, ενώ με καθεστώς τηλεκπαίδευσης λειτουργούν από Δευτέρα 9/11 τα γυμνάσια και τα λύκεια.   
Εξαίρεση στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη έγκρισης μετακίνησης για τους γονείς που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά τους στις δομές της πρωτοβάθμιας, μέσω αποστολής SMS στο 13033, με τον αριθμό 4
Ειδικότερα:
-Γυμνάσια και λύκεια: Θα λειτουργήσουν με  τηλεκπαίδευση.
Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των προγραμμάτων του σχολείου και έτσι, τη Δευτέρα 9/11 αναμένεται να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.
Θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, αν και αυτή τη φορά, σύμφωνα με το υπουργείο, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες.
Ακόμη, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Webex.
Μάλιστα, αναμένεται οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ετοιμότητα τον δεύτερο κύκλο τηλεκπαίδευσης του 2020, καθώς έχουν γίνει ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάρτιση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι τα σχολεία έχουν ενισχυθεί με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές).
-Λειτουργία των ΑΕΙ
Με τηλεκπαίδευση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα πανεπιστήμια της επικράτειας.
Εξαίρεση αποτελούν τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης.
Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου θα γίνει με κατ' οίκον παράδοση.
Μέχρι τις 22/11 οι δικαιούχοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.
Κάθε φοιτητής θα πρέπει να δηλώσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» τον τόπο παράδοσης στον οποίο επιθυμεί να του παραδοθούν τα διδακτικά συγγράμματα που έχει επιλέξει (οποιαδήποτε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτεια και την Κύπρο).
Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα εάν η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ θα γίνεται εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία.
Η κατ' οίκον παράδοση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).
-Κλειστά τα φροντιστήρια
Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 30/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών.
Ωστόσο, θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.
-Λοιπές δομές
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν επίσης τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα κολέγια.
Για τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι 30/11

Από τις 06:00 Σάββατο 7/11 το πρωί η Ελλάδα εισήλθε στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο έρχεται 7 μήνες μετά την προηγούμενη, γενική καραντίνα.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Επιπλέον:
-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
-Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
-Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
-Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
-Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
-Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
-Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων  και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Περί μετακινήσεων

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας.
Μέχρι τις 30/11 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
Ακόμη, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείες.
Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.
Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου.
Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520».

Αεροπορικές μετακινήσεις - Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα,  πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν  επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Μεταφορές

Παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους.
Ο  περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για την μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές.
Αναλυτικά, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ΙΧ, μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων:
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου.
Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης