Ενέργεια

Η Shell άσκησε έφεση για τα πρόστιμα της Πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον Nord Stream

Η Shell άσκησε έφεση για τα πρόστιμα της Πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον Nord Stream
Έφεση θα ασκήσουν και η ρωσική Gazprom, η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV
Έφεση κατά της απόφασης της UOKiK άσκησε η εταιρεία Shell στις 5 Νοεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών της Πολωνίας (UOKiK) ανακοίνωσε ότι είχε επιβάλλει πρόστιμο 7,6 δις. δολαρίων στην Gazprom για την κατασκευή του Nord Stream 2, καθώς και πρόστιμο 61 εκατ. δολαρίων στους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο μεταξύ, η ρωσική Gazprom, η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV επίσης έκαναν γνωστό ότι θα ασκήσουν έφεση.
Ο αγωγός έχει δεχθεί διάφορες επιθέσεις από τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Πολωνία.
Η Βαρσοβία, καθώς και η Ουάσιγκτον, έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο Νord Stream 2 αποτελεί κίνδυνο για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.


Η δομή του αγωγού


Ο Nord Stream 2 είναι κοινό έργο ύψους 10,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της ρωσικής Gazprom, της γερμανικής Uniper και Wintershall, της αυστριακής OMV, της γαλλικής Engie και της Βρετανό-ολλανδικής Royal Dutch Shell.
Όταν ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει έως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου Nord Stream.
Σε μία προσπάθεια να σταματήσουν το έργο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις εταιρείες που συνδέονται με τον Nord Stream 2, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ή κεφάλαια για την αναβάθμιση ήτα την εγκατάσταση εξοπλισμού σε πλοία για την κατασκευή του αγωγού.
Η απειλή κυρώσεων ανάγκασε ακόμα την ελβετική εταιρεία Allseas να εγκαταλείψει το έργο τον Δεκέμβριο του 2019, όταν απέμεναν μόλις 100 μίλια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης