Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σ. Αραβία: H συμφωνία παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να τροποποιηθεί

Σ. Αραβία: H συμφωνία παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να τροποποιηθεί
Προϋπόθεση η συναίνεση των μελών του ΟΠΕΚ+ δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ + σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να προσαρμοστεί όπως ήταν στο παρελθόν εάν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των μελών της άτυπης ομάδας παραγωγών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman σε διάσκεψη τη Δευτέρα 9/11/2020.

Ο Σαουδάραβος υπουργός σχολίασε αφού ρωτήθηκε εάν ο ΟΠΕΚ + θα διατηρήσει τις υπάρχουσες περικοπές των 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), αντί να τις μειώσει από τον Ιανουάριο στα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Πιστεύω ότι μετά από διαβούλευση με τους φίλους μας, κάποιοι από αυτούς είναι παρόντες και κάποιοι άλλοι δεν είναι, αλλά ξέρω πόσο ειλικρινά έχουν δεσμευτεί για την αρχή της προσαρμογής», είπε στο συνέδριο της ADIPEC.
Οι αναλυτές λένε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην κινητικότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σημαίνουν ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα διστάσουν να αυξήσουν την προσφορά μειώνοντας τους περιορισμούς παραγωγής.
Η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ + ενδέχεται να χρειαστεί να καθυστερήσει τη μείωση των περικοπών κατά ένα τέταρτο έως το τέλος Μαρτίου.

Η Αλγερία, η οποία κατέχει την προεδρία του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε την ανατροπή των τρεχουσών περικοπών και ότι η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να εξετάσει μια εξάμηνη παράταση των τρεχουσών περικοπών.
Ο ΟΠΕΚ + θα συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε ότι η αγορά πετρελαίου παρέμεινε σταθερή παρά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη και τα νέα lockdown.
«Με όλη τη νέα εξάπλωση (του κορωνοϊού) που συμβαίνει στην Ευρώπη και την ευπρόσδεκτη επιστροφή της παραγωγής της Λιβύης, καταφέρνουμε και διατηρούμε την αγορά σε ένα βιώσιμο σταθερό περιβάλλον σήμερα», είπε.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει αυξηθεί σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από περίπου 100.000 bpd στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά την άρση ενός αποκλεισμού οκτώ μηνών.
Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 1,3 εκατομμύρια bpd τις επόμενες εβδομάδες, ταχύτερα από ό, τι περίμεναν οι αναλυτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης