Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε υψηλά επίπεδα ο κίνδυνος της αγοράς πετρελαίου - Τι αλλάζει σε προσφορά και ζήτηση

Σε υψηλά επίπεδα ο κίνδυνος της αγοράς πετρελαίου - Τι αλλάζει σε προσφορά και ζήτηση
Ακόμη και οι αγορές commodities θα είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν αν συνεχισθεί η αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εκλογές
Αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην αγορά πετρελαίου και ίσως υπάρχει πρόβλεψη ούτε και για τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με ανάλυση του investing.com.
Παρόλο που ο Biden πλησιάζει στη νίκη, ο αγώνας εξακολουθεί να είναι αμφίρροπος.
Τα δικαστήρια πιθανότατα θα έχουν λόγο στο αποτέλεσμα σε περισσότερες από μια πολιτείες. Το 2000, οι προεδρικές εκλογές δεν είχαν διευθετηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και αυτό το σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Οι αγορές περιφρονούν την αβεβαιότητα και οι αμφισβητούμενες εκλογές είναι ακόμη χειρότερες καθώς αυξάνουν την ένταση, ειδικά στις ΗΠΑ, η οποία υπερηφανεύεται για τις ομαλές μεταβάσεις εξουσίας.
Εάν αυτό συνεχιστεί για ημέρες και εβδομάδες, οι αγορές - ακόμη και οι αγορές commodities - θα είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν. Για να εισέλθει κάποιος τώρα, στην αγορά θα πρέπει να έχει όρεξη για ρίσκο. Έχοντας αυτό υπόψη, τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης για την αγορά WTI είναι τα εξής:

Προσφορά

Η ΕΙΑ (Energy Information Administration) ανακοίνωσε ανάληψη 8 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τον μήνα Οκτώβριο, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν με ρυθμό περίπου 1,4 εκατομμύρια bpd.

Σε αυτή την υποχώρηση βοήθησαν οι τυφώνες που διέκοψαν την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Η σεζόν των τυφώνων δεν τελειώνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και αυτή τη στιγμή ο τυφώνας Eta επηρεάζει τη Νικαράγουα.

Παραμένει μια σημαντική απειλή και θα μπορούσε να στραφεί προς τη Φλόριντα, αν και δεν αναμένεται επί του παρόντος να επηρεάσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Αν δεν αυξηθεί η ζήτηση ή / και οι εξαγωγές το τέταρτο τρίμηνο, δεν πρέπει να περιμένουμε να επαναληφθεί αυτού του είδους η μείωση, καθώς η παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού θα παραμείνει σταθερή. Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αυξάνεται γρήγορα τώρα που οι αντιμαχόμενες φατρίες στον εμφύλιο πόλεμο συμφώνησαν σε εκεχειρία.
Η παραγωγή στη Λιβύη έφτασε τα 850.000 bpd στις 3 Νοεμβρίου και η National Oil Corp. ανακοίνωσε ότι αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο bpd το Νοέμβριο. Είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να μπορέσει να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στην παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης πριν από τη συνάντησή του στις 30 Νοεμβρίου.
Ακόμα και τότε, τυχόν ποσοστώσεις που συμφωνεί να τηρήσει η Λιβύη δεν θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου της έως την 1η Ιανουαρίου το νωρίτερο.
Ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ + θα συναντηθούν στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου για να εξετάσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για το 2021 και φαίνεται ότι θα αποφασίσει να μην εφαρμόσει την αύξηση των 2 εκατομμυρίων bpd που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.
Στην πραγματικότητα, ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ + ενδέχεται να θέσουν περαιτέρω περικοπές. Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου φαίνονται έτοιμες να διατηρήσουν τις τρέχουσες ποσοστώσεις, εν μέρει επειδή τα όρια στην παραγωγή θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν την καταβολή περισσότερων φόρων στο πλαίσιο ενός πρόσφατα εφαρμοστέου φορολογικού καθεστώτος.
Οι νέοι κανόνες αυξάνουν τους φόρους επί της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου από παλαιότερες πετρελαιοπηγές.

oil5.11


Επιπλέον, η Wall Street Journal αναφέρει τώρα ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να εξασφαλίσει συναίνεση για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ + την 1η Ιανουαρίου.
Δεν είναι γνωστό πόσο θα ήθελε η Σαουδική Αραβία, να μειωθεί αλλά σύμφωνα με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους είναι τώρα μια επιλογή.

" Δεν είναι σαφές αν αυτή η νέα περικοπή θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την επιστροφή του Λιβυκού πετρελαίου στην αγορά. Από τώρα, φαίνεται ότι ανεξάρτητα από τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, θα δούμε αύξηση του εφοδιασμού με πετρέλαιο το τέταρτο τρίμηνο και πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια νέα συμφωνία σχεδόν σίγουρα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και θα υπάρξει για περίοδο τριών μηνών ή περισσότερο. Αυτές οι συμφωνίες του ΟΠΕΚ + δεν αξιολογούνται γενικά με βάση την καθημερινή δραστηριότητα, αλλά βασίζονται στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της περιόδου, οπότε είναι δυνατόν να υπάρξει συμμόρφωση ενώ παράλληλα το μέλος αρχικά υπερπαράγει και στη αργότερα υποπαραγάγει κατά την διάρκεια της περιόδου.

Ζήτηση

Όσον αφορά τη ζήτηση, καθοριστικός παράγοντας είναι η επιστροφή του COVID σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία - οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης - αντιμετωπίζουν όλες νέα lockdown.
Το lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύει όλα τα διεθνή ταξίδια, εκτός από την εργασία και ζητά να κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις και οι χώροι λατρείας. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια διαφορά από τα προηγούμενα lockdown, αλλά οι αυστηροί περιορισμοί στις επιχειρήσεις και τα ταξίδια θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η Γαλλία επέβαλε ήδη ένα δεύτερο lockdown, το οποίο περιλαμβάνει την απαίτηση δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό των ταξιδιών.
Η Γερμανία έχει επίσης εισέλθει σε ένα πιο ήπιο lockdown από αυτό που εφάρμοσε την άνοιξη.
Τα στοιχεία κινητικότητας από τη Γαλλία την περασμένη Παρασκευή, την πρώτη ημέρα του lockdown αυτής της χώρας, έδειξαν ότι τα ταξίδια μειώθηκαν μόνο κατά 33%.
Συγκριτικά, τον περασμένο Μάρτιο, κατά το αρχικό lockdown, η κινητικότητα είχε μειωθεί κατά 63%.

Οι συνολικοί δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομικής κινητικότητας παρουσίασαν μείωση 23,6% την περασμένη εβδομάδα.
Πρόκειται για πρώιμους δείκτες ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στην Ευρώπη, αν και όχι τόσο πολύ όσο την άνοιξη.
Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι εάν ο Biden επικρατήσει στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υποστήριζε περαιτέρω lockdown στις αμερικανικές πολιτείες εάν οι κυβερνήτες επιδιώκαν να τους επιβάλουν. Το lockdown, όπως είδαμε την άνοιξη, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση και ενσταλάζει τον συνεχιζόμενο φόβο, ο οποίος επίσης μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης